Strămoşii lor au fost samurai pentru care viaţa nu însemna nimic, dar onoarea era totul. Ei, cei de azi, preţuiesc viaţa, dar sunt gata să şi-o jertfească, pentru ca urmaşii lor să fie feriţi de primejdii. Sunt pensionarii membri ai Corpurilor Veteranilor, o grupare întemeiată de Yasuteru Yamada, un fost inginer de 72 de ani, şi care reuneşte deja 180 de persoane, cu vârste cuprinse între 54 şi 78 de ani. Scopul lor? Să lupte împotriva radiaţiilor de la centralele nucleare de la Fukushima, grav afectate de dezastrele abătute în urmă cu câteva săptămâni asupra Japoniei. Noii recruţi ai bătăliei contra infernului radioactiv din estul ţării se pregătesc intens pentru a curăţa zona de deşeurile radioactive care periclitează, prin însăşi prezenţa lor aici, siguranţa locuitorilor şi, mai ales, a copiilor, născuţi sau nenăscuţi încă.
Toţi sunt conştienţi că se vor expune la un nivel mortal de radiaţii, dar asta nu-i sperie: ştiu că se apropie oricum de sfârşitul vieţii şi că nu e drept ca alţii, mai tineri, să moară în locul lor. Ei chiar insistă să fie trimişi în prima linie a duelului cu radiaţiile, pentru că, spune Yasuteru Yamada, “am fost generaţia care a aprobat construirea acestor centrale şi care a beneficiat de pe urma lor. Nu este corect ca alţii să tragă ponoasele în locul nostru”. Printre voluntarii care şi-au anunţat dorinţa de a plecă la Fukushima se numără foşti profesori universitari, ingineri, constructori, excavatorişti şi sudori, care vor să limiteze, prin eforturile lor, efectele dezastrului nuclear.
Până acum, n-am auzit vreun pensionar român cerându-şi scuze generaţiilor mai tinere, sacrificate de laşitatea bătrânilor de a accepta un regim criminal, în schimb am auzit sute de oameni, care au suferit şi atunci şi suferă şi acum, plângându-l pe Ceauşescu…