luni, 17 octombrie 2011

28 octombrie 2011 sau 21 decembrie 2012


A existat de ceva timp o discutie despre data reala la care se incheie Calendarul Mayas – 28 octombrie 2011 sau 21 decembrie 2012 si, intr-un fel oarecum paradoxal, nu s-a definit ce va insemna „sfarsitul” lui. Pe masura ce ne apropiem de ziua de 28 octombrie 2011, ar putea fi important de clarificat definitia acestui „sfarsit”. Mayasii contemporani nu mai urmaresc ciclurile lungi ale sistemului calendaristic stravechi si, prin urmare, nu doresc sa ia o atitudine în privinta acestui subiect. Pe de alta parte, vechiul popor mayas a lasat un mesaj la monumentul Tortuguero 6, despre ce se astepta el sa insemne sfarsitul Calendarului. Mesajul spune ca, în esenta, entitatea finalizarii perioadei de noua trepte, Bolon Yokte Kuh, isi va face aparitia în toata insemnele sale de gala. Mie cel putin imi este foarte clar ca asta inseamna ca atunci se vor manifesta cele noua niveluri de constiinta, ce corespund celor noua valuri de evolutie. (Cei care doresc sa citeasca o discutie detaliata despre acest subiect pot consulta fie articolul meu despre monumentul Tortuguero, pewww.calleman.com, fie cartea scrisa de Mark van Stone, 2012 Prophecy and Science of the Ancient Maya/2012 – Profetia si stiinta mayasilor stravechi).
Prin urmare, descrierea facuta de mayasii stravechi, despre sfarsitul Calendarului este foarte ezoterica – sau abstracta, daca vreti – si în locul în care se afla ea, trebuie cerute criterii mai masurabile despre ce inseamna sfarsitul Calendarului. In intelegerea mea, intrucat valul al Noualea ii aduce lumii o constiinta a Unimii, criteriul pentru sfarsitul Calendarului Mayas este acela ca se prabuseste civilizatia bazata pe dualitate, care ar include nu doar sistemele de conducere, dar si sistemul economic capitalist. Acesta este lucrul la care eu simt ca avem motive sa ne asteptam, pentru 28 octombrie 2011 – si nu doar aici, pe planeta noastra, ci pretutindeni în univers, în locuri cu care poate ca nu suntem în contact. Acesta din urma este o consecinta a faptului ca acest Calendar Mayas nu se bazeaza pe cicluri astronomice din sistemul nostru solar local, ci are o origine cu adevarat cosmica, divina, atotcuprinzatoare.
Pe de alta parte, data de 21 decembrie 2012 nu are niciun fel de semnificatie reala, chiar daca arheologii în special vor spune ca aceasta data, sau 23 decembrie 2012, marcheaza sfarsitul Calendarului. M-a surprins cat de multi oameni – numiti, uneori, lideri ai procesului de evolutie – au acceptat aceasta data, fara sa se gandeasca. La urma urmei, ea are energia tzolkin de 4 Soare/Ahau, care exclude, prin definitie, faptul ca este o data de sfarsit. In privinta acestui subiect, oameni care, dupa parerea mea, ar fi trebuit sa stie mai bine si care dealtfel s-ar putea sa fie foarte critici la adresa opiniilor stabilite, s-au alaturat arheologilor – un grup de oameni care considera Calendarul Mayas drept o superstitie. (Prin urmare, de ce ar fi ei atat de incredere pentru omenire, intr-o chestiune atat de cruciala?) O data reala de sfarsit trebuie sa aiba energia de 13 Soare/Ahau, cum e cea din 28 octombrie 2011, pentru ca doar avand aceasta energie, toate valurile ar oferi transparenta totala luminii creatiei. Si poate ca cineva doreste sa adaug ca doar cu o astfel de transparenta s-ar putea sa aiba loc o prabusire a civilizatiei noastre, bazate pe dualitate.
Se mai poate spune, cu oarecare certitudine, ca timpul – asa cum l-am cunoscut pana acum – ca fiind dirijat (asa-numita sageata a timpului), s-ar putea sa ajunga la un sfarsit, la fel ca si Calendarul Mayas. Motivul este ca, pana in data de 28 octombrie 2011, evolutia planetei noastre si universul au fost conduse de noua valuri diferite, ce au dezvoltat fenomene intr-o maniera dirijata – de la samanta, la fructul matur. Prin urmare, este în primul rand o confuzie, atunci cand oamenii spun ca acest Calendar Mayas are o natura ciclica. Este adevarat ca tzolkin-ul, calendarul sacru de 260 de zile – care constituie singurul aspect al stravechiului sistem calendaristic profetic, folosit în continuare de mayasi – are o natura ciclica. Noi insa nu ne referim la acest calendar, atunci cand discutam despre Calendarul Mayan, ce se incheie la 28 octombrie 2011. Ceea ce ajunge la desavarsire sunt cele noua niveluri de evolutie, cele noua valuri dirijate, care au creat universul, la cea mai ampla scara. Cel putin in ceea ce priveste nivelul sau de constiinta, evolutia universului se va fi incheiat atunci si isi va fi atins, atunci, cea mai inalta stare cuantica. Spun de foarte mult timp ca este mult mai relevant sa discutam despre incheierea unui urcus spre cel mai inalt nivel al unei piramide de noua trepte, decat sa discutam despre un „sfarist “ al Calendarului.
Mai exista totusi cateva intrebari despre modul în care atingerea celui mai inalt nivel de constiinta, s-ar aplica experientei noastre despre timp si ce calendar – daca va fi vreunul – va urma dupa 28 octombrie 2011. Spre exemplu, vor continua sa ne influenteze viata personala, diferitele energii ale tzolkin-ului? Cele noua valuri vor continua indefinit, cu frecventele lor actuale – sau se vor opri? La o consideratie mai atenta, probabil ca este neverosimil ca tzolkin-ul va continua, daca valurile se opresc, de vreme ce tzolkin-ul este în esenta un microcosmos temporal al valurilor. Pe de alta parte, daca valurile continua, acelasi lucru ar fi cel mai probabil pentru tzolkin, intrucat el reprezinta un microcosmos al acestor valuri. Daca valurile – in special valul al Noualea – continua dupa 28 octombrie 2011, ar trebui totusi sa fim constienti ca acest lucru nu va insemna ca evolutia continua. Evolutia este un fenomen care are o natura atat biologica, cat si culturala, fiind generata pe masura ce universul urca spre niveluri din ce în ce mai inalte de constiinta si prin intermediul proceselor în treisprezece pasi – de la samanta la fructul matur. Pentru ca la 28 octombrie 2011 universul atinge cea mai inalta starea cuantica a sa, nu va mai exista nicio stare mai inalta spre care sa evolueze. Mai exact, daca valurile continua intr-adevar nedefinit, acest lucru ar fi simtit mai mult ca un proces de macinare a lumii si fiintelor umane. El ar continua, pana cand constiinta Unimii a valului al Noualea s-ar instaura în sfarsit si toate fenomenele incompatibile cu ea ar fi indepartate.

Nu cred ca este inca posibil sa ne pronuntam daca valurile vor ajunge sau nu vor ajunge la un final, chiar daca sunt tot mai inclinat sa cred ca ele vor continua indefinit. Legata de aceasta incertitudine este intrebarea care sunt calendarele cele mai semnificative de urmat, dupa 28 octombrie 2011. Ar trebui deci sa fim constienti ca, în lunga istorie a Calendarului Mayas, multe aspecte ale sistemului calendaristic au venit si au plecat deopotriva. In functie de era anume in care traiesc oamenii, diferite aspecte ale sistemului Calendarului ar putea sau nu ar putea fi utile. In acest fel a aparut si a disparut Numaratoarea Lunga, pentru ca, in esenta, ea a fost semnificativa doar intr-o era anume, iar apoi a devenit simtita mai putin intens de mayasi, ajungand sa o piarda complet. Noi insine am cunoscut, de curand, acelasi fenomen al unui aspect al sistemului Calendarului, ce a devenit dintr-odata util, intrucat el a devenit necesar pentru urmarirea valului al Noualea, avand o perioada de 18 zile, pentru a intelege cursul evenimentelor. Acum cativa ani, un calendar de 18 zile nu ar fi fost insa foarte util si inca ramane de vazut ce calendar – daca va fi vreunul – va fi important de urmat, dupa 28 octombrie 2011.

Carl Johan Calleman
4 Cremene, 6 octombrie 2011

SURSA
http://daniilgaucan.wordpress.com/2011/10/13/ce-va-insemna-sfarsitul-calendarului-mayas-in-data-de-28-octombrie-2011/