miercuri, 29 februarie 2012

Daca nu-ti convine, altul la rând !!!

Bill Weir este autorul celebrei emisiuni Nightline de la ABC News. Acum doua săptămâni, Bill Weir a fost invitat de Apple sa facă un reportaj despre felul in care trăiesc si muncesc angajații Apple, in fabricile Foxconn din Shenzen si Chengdu. I s-a acordat acces nelimitat. Iar lucrurile pe care le-a aflat, au zguduit America (vezi si știrea ProTV aici).
http://ro.news.yahoo.com/video-fabricile-apple-secrete-din-china-primul-reportaj-065400862.html
Anul trecut, Apple a vândut 93 de milioane de iPhone-uri si peste 40 de milioane de iPad-uri. Si singurul motiv pentru care nu a vândut mai mult, spune Weir, este ca n-a reușit sa le producă destul de repede.
Care e secretul acestui succes? Cum se ajunge de la o firma de garaj, la o multinaționala cu zeci de miliarde de dolari, cifra de afaceri? Simplu: maximizând profitul si minimizând cheltuielile.
  • Un “campus” muncitoresc Apple, unde se fabrica acele aparate strălucitoare pe care se bat românii sa le cumpere, are 235.000 de angajați. Care mănâncă acolo, dorm acolo, trăiesc acolo.
  • Ziua de lucru este de minimum 12 ore pe zi, 6 zile pe săptămâna. Când conducerea fabricii are nevoie de mai multe produse, acest program este prelungit fără discuție.
  • La mijlocul programului, angajaților li se permite sa mănânce la cantina Foxconn. Costul mesei li se oprește, desigur, din salariu. Cine se grăbește, poate sa doarmă 10 minute cu capul pe masa de lucru, pana la sfârșitul pauzei.
  • Salariul este de 150 de dolari pe luna!
  • Apple nu plătește asigurări sociale, pensie si nu e responsabil cu nimic in caz de accident de munca.
  • Oriunde te uiți, in orice fabrica sau cămin muncitoresc, sunt amplasate plase contra sinuciderilor. Măsura a fost luata după ce, timp de vreo 3 luni in primăvara anului 2010, 9 muncitori de la Foxconn s-au sinucis, aruncându-se in gol. In total, 18 angajați si-au luat viețile”. Rata sinuciderilor este una medie (normala pentru fabricile din China).
  • Mii de chinezi așteaptă in permanenta la porțile fabricilor Apple, sperând sa ia locul vreunuia din muncitori. Când vreunul se sinucide in fabrica, la poarta e bucurie.
Ce părere are guvernul “comunist” chinez?
Pai ce părere sa aibă? E fericit ca Apple, Nokia, Volkswagen si mulți alții își fac treaba in China – si nu in SUA, in România, in Malaiezia sau in alta parte. E fericit ca a atras investitori.
Ce face guvernul “comunist” chinez daca un muncitor se plânge ca e exploatat si începe sa-si apere drepturile? Ce face, daca angajatul organizează un sindicat la Apple? Îl împușcă. Pe loc si fără discuție.
Cu asemenea “comuniști” in guvern, capitaliștii zburda fericiți!

Apple a făcut totul public si fără jena!
Acest reportaj a fost făcut la inițiativa companiei Apple. Apple se mândrește cu abilitatea ei de a face profit si in același timp, trimite un avertisment poporului american: daca vreți sa munciți, daca v-ați saturat de criză si de șomaj, astea sunt condițiile pe care trebuie sa le acceptați! Cu oamenii ăștia concurați!
Își va trata compania Apple mai bine angajații după acest reportaj? Hahahaha…cat de prost poți sa fii, ca sa pui o asemenea întrebare?


Apple e o companie mare. Daca Apple plătește 150 de dolari pe luna, e normal ca restul economiei sa dea salarii mai mici.
Iar daca România vrea sa supraviețuiască, trebuie sa accepte salarii si mai mici decât in China. Altfel, după Nokia o sa plece si Renault, după Renault si SIDEX, iar după SIDEX…stai, ca nu prea mai are cine. In 2009 investițiile străine erau de 9 miliarde de euro pe an. Au ajuns la doar 1 miliard (si sunt in scădere!).
Pai daca un muncitor chinez (harnic, cuminte si tăcut) primește 150 de dolari pe luna, cât ar trebui sa-i dam unui porc de muncitor român, leneș, scandalagiu si hot?
Răspunsul corect: nimic! Muncitorii români sunt ultimii pe lista angajărilor.

Români, e timpul sa va treziți din prostia voastră de veacuri. N-o sa fiți niciodată ca germanii. N-o sa fiți niciodată ca polonezii. Si bineînțeles, n-o sa fiți niciodată ca chinezii. In curând, chinezii vor fi patronii si stăpânii voștri: pai va asigur ca n-or sa va trateze pe voi, mai bine decât ii tratează pe ai lor!
Criza actuala creează o Noua Ordine Europeana si o Noua Ordine Mondiala: ei bine, in aceasta noua ordine, locul României este la coada cozilor, la fundul gropii de gunoi.
Au fost vremuri când statul lua angajații firmelor private. Au fost vremuri când firmele se întreceau in prime, cadouri, excursii, avantaje. Au fost vremuri când un angajat putea sa va spună: decât sa mă exploatezi tu, mai bine dau o spaga si mă angajez la stat. La un spital, sau poate la politie.

Dar vremurile acelea s-au dus. Statul nu mai are bani de salarii: e obligat sa dea afara pe capete – si după ce termina, descoperă ca trebuie sa mai dea afara din nou! Cine da acum spaga sa se angajeze la stat, rămâne si fără serviciu, si cu banii luați.