vineri, 9 martie 2012

Fii bun ori de cate ori e posibil. Si e posibil intotdeauna. - Dalai Lama

Dalai Lama a fost intrebat ce il surprinde cel mai mult la umanitate, el a raspuns:
"Omul. Deoarece el isi sacrifica sanatatea pentru a face bani.
Apoi isi sacrifica banii pentru e recupera sanatatea.
Apoi este nerabdator sa vina viitorul incat nu traieste prezentul; rezultatul fiind ca nu traieste nici in prezent nici in viitor; traieste ca si cum niciodata nu o sa moara, si apoi moare fara sa traiasca niciodata cu adevarat ".






Citate  Dalai Lama

  • Toate traditiile religioase majore poarta acelasi mesaj, care este dragoste, compasiune si iertare, singurele lucruri importante care ar trebui sa faca parte din viata noastra de zi cu zi.
  • Fii bun ori de cate ori e posibil. Si e posibil intotdeauna.
  • Fericirea nu este ceva gata facut. Ea vine din faptele tale.
  • Gasesc speranta in cele mai negre dintre zile, si ma concentrez in cele mai fericite. Eu nu judec universul.
  • Daca poti ajuta, atunci ajuta. Dar daca nu poti face asta, cel putin nu fa rau.

  • Daca ai o credinta sau o religie, asta e bine. Dar poti supravietui si fara ea.
  • Daca vrei ca ceilalti sa fie fericiti, practica compasiunea. Daca vrei ca tu sa fii fericit, practica compasiunea.
  • Cand inveti sa fii tolerant, dusmanul tau iti este cel mai bun profesor.
  • Este necesar sa-i ajuti pe ceilalti nu doar in rugaciunile zilnice ci in viata de zi cu zi. Daca vedem ca nu-i putem ajuta pe ceilalti, atunci trebuie cel putin sa nu le facem rau.
  • Este foarte important sa generezi o atitudine pozitiva, o inima buna, cat de mult poti. Din acest punct, fericirea vine pe termen scurt si pe termen lung, atat pentru tine cat si pentru ceilalti.
  • Dragostea si compasiunea sunt necesitati, nu produse de lux. Fara ele, omenirea nu poate supravietui.
  • Religia mea este foarte simpla. Religia mea este bunatatea.
  • Prieteni vechi mor, noi prieteni apar. E ca si cu zilele. O zi veche trece, una noua soseste. Lucrul important e sa o faci sa conteze: un prieten care conteaza, o zi care conteaza.
  • Deschide-ti bratele catre schimbare, darn u lasa sa-ti scape valorile.
  • Scopul nostrum principal in viata e sa-i ajutam pe ceilalti. Si daca nu-i poti ajuta, cel putin nu le fa rau.
  • Tine minte ca sa nu obtii ceea ce vrei este adeseori un noroc incredibil.
  • Somnul e cea mai buna meditatie.
  • Uneori, cineva lasa o impresie dinamica spunand ceva, iar uneori cineva lasa o parere importanta nespunand nimic.
  • Petrece putin timp singur in fiecare zi.
  • Scopul vietilor noastre este sa fim fericiti.
  • Radacinile tuturor lucrurilor bune stau in solul aprecierii lucrurilor bune.
  • Cea mai mare autoritate trebuie sa ramana mereu in ratiunea si analiza critica a fiecarui individ in parte.
  • Nu e nevoie de temple, nu e nevoie de filosofii complicate. Creierul si inima mea sunt templele mele, filosofia mea este bunatatea.
  • Azi, mai mult ca oricand, viata trebuie sa fie caracterizata de un simt al responsabilitatii universale, nu doar natiune catre natiune si om pentru om, ci si om catre alte forme de viata.
  • Putem trai fara religie si meditatie, darn u putem supravietui fara afectiune omeneasca.
  • Nu putem obtine pace in lume pana nu facem pace in noi insine.
  • Acolo unde ignoranta este stapanul nostru, nu exista posibilitatea unei paci reale.
  • Chiar daca unii cred in religie sau nu, cred in reincarnare sau nu, nimeni nu poate spune ca nu apreciaza bunatatea si compasiunea.
  • Fiind constient de potentialul si abilitatile sale, un om poate construe o lume mai buna.
Tibetanii il venereaza pe Dalai Lama si, de la o varsta foarte frageda, i-au revenit responsabilitati imense.

Actualul Dalai Lama s-a nascut pe 6 iulie 1935 intr-o familie de tarani tibetani, din satul Taktser, situat in nordul Tibetului. Liderul spiritual este cel de-al 14-lea Dalai Lama, Lhamo Dhondrub, pe numele sau real, recunoscut ca fiind reincarnarea celui de al 13-lea Dalai Lama (Thupten Gyatso, 1876-1933), precum si reincarnarea lui Avalokiteshvara, adica "Buddha al Compasiunii". Din anul 1959 actualul Dalai Lama traieste in exil.
Dalai Lama primeste numele de Tenzin Gyatso, iar pe 22 februarie 1940 este incoronat la Lhasa, capitala Tibetului. Un an mai tarziu acesta isi incepe studiile, disciplinele majore fiind logica, arta si cultura tibetana, sanscrita, medicina, filozofia budista, dar si poezia, muzica si teatrul, astrologia, urmand ca in 1959 sa-si ia doctoratul in filozofie budista.
In 1950 Dalai Lama e nevoit sa preia intreaga putere politica dupa invazia din Tibet, in 1949, a 80.000 de soldati chinezi. Pe 10 martie 1959, in Lhasa, are loc cea mai mare demonstratie de protest din istoria Tibetului. Dalai Lama fuge in India, unde primeste azil politic. Peste 80.000 de tibetani il urmeaza pe conducatorul lor, iar, in prezent, exilul tibetan numara peste 120.000 de membri.
Dalai Lama si-a dedicat viata pastrarii culturii tibetane si salvarii refugiatilor din Tibet, sustinand deschiderea unor organizatii de arte. Studiile aprofundate l-au ajutat pe Dalai Lama sa aiba o cultura impresionanta. Doctor in litere la Benares Hindu University din India, dar si detinator al titlului "Doctor Honoris Causa" al Universitatii din Paris, il fac pe Dalai Lama un intelept foarte apreciat pretutindeni.
Eforturile sale de a pastra pacea in lume, in special in Tibet, au fost recunoscute si apreciate pretutindeni. In 1960 i se acorda premiul Lincon, iar pe data de 16 iunie 1988 primeste premiul Leopold Lucas al Universitatii Tubingen din Germania.
In anii '80, imaginea sa in lume a devenit tot mai puternica, pe masura ce a inceput sa calatoreasca promovand cauza tibetana. In decembrie 1989 Dalai Lama a fost premiat cu Nobel pentru pace, ca urmare a eforturilor pe care le-a depus pentru eliberarea Tibetului.
Dalai Lama se considera un simplu calugar budist. In fiecare dimineata se trezeste la ora 04:00, pentru a medita, apoi urmeaza un program care include treburi administrative, audiente, invataturi religioase  si ceremonii.
In urma cu trei ani, la aniversarea a 40 de ani de la plecarea sa din Tibet, Dalai Lama privea cu incredere spre viitor:
"Nu-mi doresc decat sa-mi petrec restul vietii intr-o zona izolata, ca un animal care vrea sa-si linga ranile, sa meditez si mai adanc si, din cand in cand sa zambesc prietenilor si sa ii salut. Asta imi aduce pace mintala si progres spiritual, fiind parte a pregatirii mele pentru cealalta viata."


„De la apariţia ştiinţei moderne, omenirea a trăit de pe urma eforturilor conjugate ale ştiinţei şi spiritualităţii, socotite drept două surse importante ale cunoaşterii şi bunăstării. Uneori, relaţia a fost strânsă – un fel de prietenie –, în vreme ce în alte momente a fost marcată de răceală, mulţi găsind că cele două sunt incompatibile. Astăzi, ştiinţa şi spiritualitatea au posibilitatea de a deveni mai apropiate ca oricând şi de a se asocia într-o întreprindere care are potenţialul de a ajuta omenirea să se confrunte cu provocările care o aşteaptă. Fiecare dintre noi, ca membru al familiei oamenilor, ar trebui să răspundem obligaţiei morale de a face posibilă o asemenea colaborare. Aceasta este pledoaria mea de suflet.“ Sanctitatea Sa Dalai Lama

Cameramanul Stirilor PROTV, Sergiu Matei, care a filmat cum granicerii chinezi au impuscat cativa pelerini care voiau sa ajunga la Dalai Lama, l-a intalnit pe liderul lor spiritual in urma cu cateva zile.
 Acesta i-a multumit operatorului pentru binele pe care l-a facut poporului sau aducand in atentia lumii atrocitatile la care sunt supusi tibetanii.
Intalnirea a avut loc la Varsovia, unde Dalai Lama se afla in vizita oficiala. A trecut prin mari emotii pana sa ajunga la el. Cursa cu care trebuia sa ajunga in capitala Poloniei s-a anulat inainte de plecare, asa ca a ajuns la intalnire cu cateva minute intarziere.

In 2006, in timpul unei expeditii in Himalaya, Sergiu Matei a filmat cum granicerii chinezi au deschis focul asupra pelerinilor tibetani care doreau sa ajunga la Dalai Lama.
Reportajul a fost nominalizat la premiile Emmy in 2007, iar anul acesta Serigiu Matei a facut parte din echipa care a adus marele trofeu in Romania. Spune cu tarie ca pentru el expediatia in Himalaya s-a incheiat odata cu intalnirea cu Dalai Lama. Iar acum e pregatit sa inceapa alta.






surse
http://www.yuppy.ro/articol/Personalitati/2858/Povestea-liderului-spiritual-tibetan-Dalai-Lama.html
http://citate.unica.ro/2008/05/24/citate-dalai-lama/
http://stirileprotv.ro/stiri/romania-te-iubesc/romania-te-iubesc-sergiu-matei-s-a-intalnit-cu-dalai-lama.html