sâmbătă, 13 octombrie 2012

Natura este Mama Terra animată şi încălzită de energiile solare - Credinţa Wicca


Credinţa Wicca este un sistem spiritual care încurajează gândirea liberă a fiecărui individ în parte; o religie politeistă, animista şi panteistă, tolerantă, ce nu are pretenția de a fi nici singura cale, nici cea mai bună. Nu veţi auzi niciodată un adevărat wiccan care să susţină că religia sa se situează mai presus decât altele.
Credinţa Wicca este o mişcare spirituală neopăgână, neuniforă. Fiecare individ sau coven e liber să adapteze ideologia wiccană la propria sa personalitate. Există câteva puncte comune esenţiale, între cei ce se numesc «wicca»:
- Iubirea Vieţii
- Iubirea şi respectul Naturii, cea mai mare grijă a unui wiccan fiind prezervarea ei.

- Recunoaşterea duală a manifestării divine.
- Viaţa în armonie cu sine şi mediul înconjurător.
Credinţa Wicca încurajează înţelegerea naturii pe care o vede ca manifestare a Divinităţii (natura este Mama Terra animată şi încălzită de energiile solare), şi ne învaţă că suntem responsabili de acţiunile noastre.
Un wiccan va încerca să aducă omagiu vieţii prin toate manifestările sale, vizibile sau invizibile, şi va vedea Natura ca pe o creaţie Divină.
Elementele: pământ, apă, aer şi foc sunt recunoscute ca fiind la baza oricărei creaţii, prin înţelegerea acestor elemente obţinând înţelegerea esenţei naturii şi esenţa propriei noastre vieţi.
Atunci, ce este wicca?…o religie, o filosofie, magie sau mod de viaţă? Dacă studiem mai aprofundat vom ajunge la concluzia că este câte puţin din toate.
Principiul etic Wicca este foarte simplu, iar singura lege a celor care se numesc „wiccani” este: „Fă ceea ce doreşti dar nu fă răau nimănui”.
Aceasta este legea, rămâne însă de văzut ce înseamnă „a nu face rău”, şi fiecare practicant în parte ar trebui să mediteze asupra acestui subiect înainte de a trece la realizarea oricărui ritual, pentru a evita consecinţele nefaste ce le va avea încălcarea acestei legi.

Cele 13 Principii

1. Un wiccan va intra în armonie cu ritmul natural al forţelor vieţii marcate de fazele lunii şi va celebra cele patru anotimpuri şi cele patru sărbători.
2. Wiccanii recunosc că darul raţiunii făcut oamenilor, le dă totodată acestora o responsabilitate unică în ceea ce priveşte mediul înconjurător. Ei încearcă să trăiască în armonie cu natura.
3. Un wiccan va considera impropriu termenul de «supranatural». Nimic nu poate exista în afara naturii şi orice potenţial este perfect natural.
4. Puterea creatoare a Universului se manifestă prin polaritatea masculin-feminin. Niciuna nu este văzută ca fiind superioară celeilalte, ele susţinându-se reciproc.
5. Un wiccan va recunoaşte existenţa lumilor spirituale şi interacţiunea acestor lumi cu lumea materială, însă nici o dimensiune nu va fi neglijată în raport cu cealaltă.
6. Nu este recunoscută nici o autoritate ierarhică. Suntem cu toţii «scânteie divină» deci suntem egali şi avem datoria să ne respectăm reciproc.
7. Se consideră că magia, înţelepciunea şi credinţa sunt trei expresii ale unei şi aceleiaşi căi, manifestate în felul nostru de a vedea lucrurile şi în filosofia vieţii, cale pe care o numim «păgânism».
8. A te mândri cu titlul de «păgân», «vrăjitoare» sau «mag», ca şi cu orice alt titlu, nu face din tine ceea ce pretinzi a fi. Nici ereditatea, nici colecţia de titluri şi grade de iniţiere nu înlocuiesc calitatea individului. Un mag caută să controleze forţele prezente în el şi face tot posibilul să trăiască în înţelepciune, în armonie cu natura şi fără să facă rău nimănui.
9. Noi credem în viaţă şi evoluţie. Lărgirea conştiinţei duce la înţelegerea Universului şi conştientizarea rolului personal pe care îl avem în lume.
10. Singura noastră animozitate împotriva creştinismului şi a oricărei religii sau filosofii de viaţă este determinată de pretenţia acestora de a fi «singura cale», căutând astfel să renege libertatea altor practici şi credinţe.
11. Astăzi nu mai suntem ameninţaţi de discuţiile despre originile şi legitimitatea practicii şi tradiţiilor noastre. Vom lăsa deci trecutul trecutului şi ne simţim în esenţă preocupaţi de pezentul şi viitorul nostru.
12. Nu este recunoscută existenţa unui principiu absolut al răului reprezentat prin entităţi ca Satan sau Diavol
13. Credem că trebuie să căutăm în sânul naturii ceea ce poate contribui la sănătatea noastră şi ceea ce ne face să ne simţim bine.


sursa
http://www.vrajitoarea-aurelia.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=28:credina-wicca&catid=6:despre-wicca&Itemid=28


 Cartea Umbrelor, culegerea de vraji, farmece si descantece a oricarui vrajitor wiccan. Traditia spune ca fiecare ucenic mosteneste Cartea de la Maestrul sau, iar apoi – cand la randul sau ajunge un Mare Initiat – este liber sa o modifice, sa o schimbe sau sa adauge material magic aditional. Astfel, peste decenii, Cartea Umbrelor ajunge sa fie practic un neintrerupt jurnal de vrajitorie.
Potrivit Cartii Umbrelor, wiccanii cred ca in univers exista o forta creatoare, un Prim Motor denumit Unul sau Totul, insa foarte putine lucruri se stiu despre natura acestuia. Pe Pamant, Unul se manifesta precum yin si yang, prin intermediul unui Zeu si a unei Zeite imanente si antagonice. Zeita poate lua trei forme: Fecioara, Mama si Batrana inteleapta – adica arhetipul devenirii Marii Preotese Wicca, iar Zeul se manifesta prin Zeul Incornorat, Regele-Zeu si Zeul Sacrificiului – idealul Marelui Preot. Gardner noteaza ca “Zeul Incornorat al vanatorii, mortii si magiei care guverneaza peste un paradis post-mundan si Zeita, Marea Mama care regenereaza pamantul, invie sufletele mortilor si aduce dragostea celor vii sunt zeitatile ancestrale ale britancilor, precum egiptenii aveau drept zei tribali pe Isis si Osiris, iar evreii pe Elohim.” In fapt, Wicca este o religie politeista, animista, panteista si extrem de toleranta – absolut toti zeii pagani din Europa, de la Zeus la Odin, sunt vazuti drept diversele manifestari ale Zeului sau a Zeitei wiccane. In bogatul pantheon Wicca, desi exista zei si spirite in esenta rele, nu intalnim vreo zeitate echivalenta cu diavolul. Un aspect foarte important al Wicca este respectul deosebit pentru natura: Wicca este o religie naturista si animista, potrivit ei, toate lucrurile (stelele, planetele, oamenii, animalele, plantele, rocile) au suflet, motiv pentru care trebuie respectate. De altfel, multe ritualuri wiccane au ca scop readucerea armoniei sau vindecarea Naturii. Un alt principiu important al wiccanilor este egalitatea intre sexe, care, in viziunea lor, porneste de la caracterul polar al naturii: de exemplu, ploaia este un simbol al principiului masculin, in vreme ce pamantul care este udat si rodeste reprezinta femeia. Si, desigur, mai este magia… 

Simbolul Zeitei (sau Tri-Zeitei Fecioara, Mama, Batrana) este o luna plina inconjurata de doua semiluni.


Desi wiccanii folosesc numeroase simboluri, de la crucifixe la steaua lui David, cel mai important element al acestei religii este pentagrama, fiecare dintre cele cinci puncte ale acesteia reprezentand unul dintre cele cinci elemente clasice, dimpreuna cu ideea ca omul, cu cele cinci extremitati ale sale, este un microcosmos in Univers. Asadar, wiccanii cred in cele 5 elemente clasice – aer, foc, apa, pamant si eterul (sau spirit) care le uneste pe toate; cu toate acestea, spre deosebire de grecii antici, se raporteaza la aceste elemente in sens mai mult simbolic decat ad litteram. In mod traditional, fiecare element este asociat cu un punct cardinal: aerul cu estul, focul cu sudul, apa cu vestul, pamantul cu nordul, iar spiritul cu centrul. Cele cinci elemente sunt invocate in foarte multe ritualuri magice wiccane, insa joaca un rol deosebit in consfiintirea Cercului Magic. Numai o mica parte a vrajitorilor batrani si foarte experimentati pot face vraji in lipsa cercului magic; asadar acesta este un element central al practicilor vrajitoresti, precum si a diverselor sarbatori si festivaluri wiccane. De cele mai multe ori, sabatul de vrajitori si vrajitoare se strange si invoca Gardienii celor patru puncte cardinale, dimpreuna cu cele cinci elemente. Numai dupa ce cercul magic a fost trasat si este activ, wiccanii isi pot incepe ritualurile, de obicei prin rugaciuni adresate Zeului si Zeitei.

Pentagrama wiccana reia in totalitate bogata simbolistica pe care alchimistul, ocultul, astronomul si teologul Heinrich Cornelius Agrippa von Netteshein (1468-1535) a definit-o in lucrarea De occulta philosophia libri tres (Cele trei carti despre Filosofia Oculta).

Wiccanii cred ca magia este o lege a naturii, neinteleasa de stiinta contemporana, dar care poate fi manipulata prin vrajitorie. In timpul numeroaselor ritualuri, wiccanii traseaza cercul magic care le confera putere si apoi incep sa produca vraji de dragoste, de fertilitate sau pentru alungarea influentelor negative. Desi marea majoritate a wiccanilor nu sunt vrajitori, toti cred in magie, pretinzand ca au vazut cum aceasta functioneaza si chiar produce schimbari in lumea inconjuratoare. Ei vad magia drept arta de a provoca schimbari prin puterea vointei sau stiinta de a controla fortele secrete ale naturii. Pe vremea lui Gardner, pentru a se feri de prejudecati si de controverse, multi wiccani, printre care Alex Sanders si Doreen Valiente isi defineau vrajitoria drept magie alba, in contrast cu cea neagra, asociata in mod traditional cu diavolul si satanismul, insa astazi foarte putini mai tin la aceste titulaturi.

De-a lungul unui an, wiccanii au 6 mari ritualuri magice:
ESBATUL se desfasoara in fiecare noapte cu luna plina si este, mai mult, un prilej de distractie si socializare.

MARELE RIT presupune o acuplare sexuala simbolica (sau reala) intre Marele Preot si Marea Preoteasa, dupa ce primul introduce cutitul athame in cupa cu vin tinuta de femeie, in incantatiile in cor ale celorlalti – moment ce simbolizeaza uniunea dintre Zeita Fecioara si Zeu.
ADUCEREA LUNII – Marea Preoteasa a Sabatului intra in transa si o roaga pe Zeita, simbolizata de Luna, sa-i intre in trup si sa o posede. De-a lungul intregii transe, Marea Preoteasa vorbeste si se comporta precum Zeita.
SARUTUL DE CINCI ORI, cum ii spune si numele este un ritual prin care se saruta cinci parti ale corpului si se fac binecuvantari:Binecuvantate fie-ti piciorele care te-au purtat pe aceasta Cale
Binecuvantate fie-ti genunchii care au ingenunchiat pe Altarul Sacru
Binecuvantat fie-ti uterul / falusul fara de care nici unul dintre noi n-am fi
Binecuvantati fie-ti sanii care te-au facut frumoasa / Binecuvantat fie-ti pieptul care te-a facut puternic
Binecuvintate fie-ti buzele care rostesc Numele Sacre.
WICCANAREA este echivalentul botezului crestin. Parintii prezinta pruncul celor doi preoti, iar acestia il binecuvanteaza si la randul lor il prezinta Zeului si Zeitei, cerandu-le acestora protectie. In conformitate cu principiul liberului-arbitru, foarte sanatos in randul Wicca, copilul cu pricina nu devine wiccan, iar cand creste nu se asteapta de la el sa urmeze neaparat religia parintilor.
ROATA ANULUI (vezi foto) este un ciclu de 8 festivaluri sabatice care impart anul calendaristic in mod egal. Cu aceste ocazii se fac profetii, se primesc noi ucenici si au loc comemorari specifice fiecarei perioade.


Wicca nu este o religie unitara: in prezent, in intreaga lume, exista peste 50 de forme distincte ale acestei miscari. De asemenea, nici macar intr-o tara in care exista mai multe grupuri care apartin aceleiasi ramuri, nu exista vreo structura ierarhica sau vreo ascendenta de vreun anume fel. In majoritatea Sabaturilor Wicca exista trei grade: ucenic, initiat si maestru. In momentul in care cineva ajunge maestru, el poate parasi grupul pentru a-si crea singur unul nou si independent. Poate tocmai datorita acestui ciudat tip de organizare foarte laxa, Wicca s-a raspandit spectaculos in ultimul timp. Nu exista date exacte pentru o evidenta globala, insa se estimeaza ca astazi in lume traiesc in jur de 1 million de credinciosi Wicca.
Multa vreme, Wicca a fost vazuta precum o secta de ciudati. Insa, intre 1990 si 2000, pe masura ce numarul adeptilor a sporit, miscarea s-a integrat in cultura populara de larg consum, fiind subiectul a numeroase filme si carti, printre care serialul TV Buffy, spaima vampirilor sau romanul lui Paulo Coelho Brida. De asemenea, pentru ca in randurile Wicca nu sunt primiti tineri sub 18 ani, in ultimii ani au aparut numeroase carti care popularizeaza miscarea in randurile adolescentilor, iar aceste lucrari se bucura de un succes deosebit, explicatia fiind ca Wicca trateaza ideile si problemele de care sunt interesati adolescentii intr-un mod in care celelalte religii nu o fac. Este greu de spus daca Wicca este o religie, o miscare spirituala, un compediu de festivaluri si ceremonii campenesti stravechi sau doar o societate secreta prefabricata, o bazaconie inventata de niste oculto-entuziasti.



sursa
http://www.credinta-adevarata.ro/2011/03/23/wicca-misterioasa-religie-a-vrajitoarelor/

Despre Wicca

Wicca este cea mai eclectică religie neopăgână: deşi în principal se bazează pe tradiţiile celtice, cei care o practică îmbrăţişează de obicei şi aspecte ale altor credinţe vechi, atât europene cât şi din alte regiuni (de exemplu nativ-americane).
Tradiţia wicca merge înapoi în timp până în 1954, când Gerald Gardner a publicat prima carte despre vrăjitorie non-ficţională din lume, Witchcraft Today. Ideea că vrăjitoria încă se mai practica în Anglia a indignat opinia publică britanică şi a fost discreditată de către comunitatea academică. Astăzi wicca este probabil religia neopăgână cu cel mai mare număr de adepţi, răspândită în peste 60 de ţări.
Wiccanii pot fi monoteişti (o singură fiinţă supremă se regăseşte în toate manifestările naturii), duoteişti (Zeul şi Zeiţa întruchipează aspectele masculin şi feminin ale naturii), politeişti (zei şi zeiţe din panteonurile celtic, germanic, grecesc, roman etc.
Cu toate ca pot avea foarte multe denumiri, Zeiţa şi Zeul sunt intotdeauna aceeaşi persoană. Sunt întruchiparea naturii, nu cei care o guvernează.
Zeiţa are trei forme : Fecioara, Mama şi Bătrâna înţeleaptă, iar Zeul de Zeul Încornorat (având coarne de cerb), Regele-Zeu şi Zeul Sacrificiului.

http://www.tamaduitoarearodica.ro/wicca-romania.html 
http://www.vrajitoare-farmece.ro/wicca-romania.html
http://www.wicca.org/