sâmbătă, 3 noiembrie 2012

QIGONG-ul si Teoria celor Cinci Elemente


 Filozofia chineza priveste organismul uman ca pe o versiune in miniatura a Universului. Procesele vitale sunt in stransa legatura cu interactiunea dintre cele 5 elemente creatoare ale naturii prin intermediul doctrinei principiului yin-yang.

Tocmai de aceea Omul nu poate fi separat de Natura. Astfel Omul si Natura respecta aceleasi legi universale. In natura, ca si in corpul omenesc, exista o continua interactiune intre fortele opuse si unificatoare – yin si yang. Armonia in echilibrarea celor doua principii opuse este realizata printr-un echilibru dinamic al intregului organism – qi.
Aceasta armonie este cultivata si obtinuta prin respectarea legii, prin integrarea omului in totalitatea Naturii. Aceasta relatie Om-Natura este deseori reprezentata in poezii si picturi. Omul, mic si insignifiant, este fericit si in armonie cu maretia naturala a muntilor, copacilor si raurilor si cu lumea nevazuta a vidului infinit. Omul nu poate fi separat de Natura. Cel care e separat de Natura nu poate fi cu adevarat Om. Fundatia Medicinii Traditionale Chineze se sprijina pe o filozofie a naturii fara de care practicantii nu pot obtine o vindecare totala.
Conceptul celor cinci elemente este un rezultat al interactiunilor yin-yang. Cele cinci elemente sunt lemnul, focul, pamantul, metalul si apa. Lemnul este activ, creste si poate fi ars, adica este yang. Focul este cel mai activ, avand nevoie de aer pentru a arde. El este elementul cel mai yang din cele cinci. Atat lemnul cat si focul sunt deasupra nivelului solului lucru considerat yang. Pamantul constituie nivelul solului fiind astfel neutru. Sub pamant se afla depozitele de metal si minerale care sunt considerate yin. Deasemenea metalul este yin deoarece este mult mai stabil in comparatie cu lemnul ce arde mai usor. Dar cel mai yin dintre toate elementele este apa care poate ajunge mult sub nivelul solului, chiar mai jos decat metalul. Apa este indispensabila pentru cresterea copacilor astfel ca ciclul reincepe cu elementul lemn.
Ciclul Productiv al Celor Cinci Elemente
Fiecare element genereaza alt element si de aceea fiecare element este urmat de unul pe care nu il poate stapani. Lemnul este urmat de Foc. Focul este urmat de Pamant. Pamantul este urmat de Metal, etc. Ciclul productiv se desfasoara deci in aceasta ordine: lemn, foc, pamant, metal, apa. Cu alte cuvinte, este un ciclu de generare reciproca aratand interdependenta tuturor lucrurilor din natura.
Explicatia acestui ciclu este aceea ca nici un element din natura nu poate domina la nesfarsit. Fiecare element este urmat de unul pe care nu il poate stapani. Semnificatia straveche a acestui ciclu este ca nici un imparat sau dinastie nu poate conduce pe termen nelimitat. Nici un imperiu nu poate dura la infinit. Nimeni nu poate trai de-a pururi pentru ca suntem, cu totii, muritori. Aceasta este Legea Naturii.
Ciclul Distructiv al Celor Cinci Elemente
In acest ciclu, fiecare element stapaneste un element care il urmeaza, dar fiecare element este precedat de un un elemnet stapanitor. De exemplu, apa stinge focul, deci apa precede focul. Focul poate topi metalul, asa ca focul precede metalul. Metalul, sub forma de unelte, poate taia copacii, tocmai de aceea metalul precede lemnul. Radacinile copacilor pot patrunde adanc in pamant, deci lemnul precede pamantul. Pamantul poate opri curgerea apei (un baraj de pamant, de exemplu) asfel ca pamantul precede apa. Iar ciclul continua cu apa care controleaza focul, s.a.m.d.
Qi este energia vitala ce curge prin toate organele, fie ele yin sau yang. Lipsa qi-ului in oricare dintre organe semnifica un dezechilibru in acel organ. Pentru ca organele sunt in stransa legatura unele cu celelalte, acest lucru asigura curgerea normala a qi-ului prin corp. Fiecare element are un meridian specific prin care circula energia. Organele pline (yang) depoziteaza energia iar organele goale (yin) transforma substantele nutritive in qi si inlatura deseurile rezultate in urma procesului. Acupunctura ajuta la restabilirea echilibrului care sa permita curgerea normala a energiei in timp ce plantele (fitoterapia) ajuta la eliminarea excesului de qi sau la aportul de energie. Dezechilibrul energetic semnifica un dezechilibru yin-yang in interiorul unui organ care va influenta in mod negativ organul pe care il controleaza in ciclul distructiv. De exemplu, daca exista un dezechilibru la nivelul inimii aceasta va afecta plamanii iar un dezechilibru la nivelul intestinului subtire va influenta negativ intestinul gros. Dezechilibru inseamna fie prea mult/putin yin fie prea mult/putin yang.
Energia esentiala, in toate manifestarile ei, este implicata intr-un proces de interactiune a celor Cinci Elemente. Universul se mentine in echilibru si prin echilibrul yin-yang al energiei. Deoarece corpul omenesc este un univers in miniatura el atinge starea de armonie mentala si fizica in acelasi fel. Energia curge in corp prin meridiane si prin viscerele lor corespunzatoare ca urmare a interactiunilor dintre cele Cinci Elemente. Energia are patru directii - urca sau coboara pentru transformare, intra si iese pentru crestere. Energia ancestrala este depozitata in rinichi. Energia nutritionala se afla in mancare. Energia atmosferica este extrasa din aer de catre plamani. Acestea sunt doar cateva din manifestarile energiei care provine din miscarea lui Tao.

Tabelul de corespondente al celor Cinci Elemente

ELEMENT
LEMN
FOC
PAMANT
METAL
APA
ANOTIMP
PRIMAVARA
VARA
VARA TARZIE
TOAMNA
IARNA
ORGAN YANG
VEZICA BILIARA
INTESTIN SUBTIRE / TRIPLU INCALZITOR
STOMAC
INTESTIN GROS
VEZICA URINARA
ORGAN YIN
FICAT
INIMA PERICARD
SPLINA
PLAMANI
RINICHI
SENTIMENT
MANIE
BUCURIE
SIMPATIE
MAHNIRE
TEAMA
CULOARE
VERDE
ROSU
GALBEN
ALB
ALBASTRU
SUNET
TIPAT
RASET
CANTEC
PLANSET
GEAMAR
GUST
ACRU
AMAR
DULCE
USTURATOR
SARAT
MIROS
RANCED
PARLIT
AROMAT
CLOCIT
PUTRID
DESCHIDERE
OCHI
LIMBA
GURA
NAS
URECHI
TESUT
TENDOANE
VASE SANGUINE
CARNE
PIELE SI PAR
OASE
CLIMAT
VANTOS
ARSITA
UMED
ARID
RECE
PROCES
NASTERE
CRESTERE
TRANSFORMARE
RECOLTARE
DEPOZITARE
DIRECTIE
EST
SUD
CENTRU
VEST
NORD

"Privit în general Qigong-ul este o modalitate de exersare a corpului şi a "inimii" (sufletului), de cultivare a naturii şi a vieţii, o metodã idealã de transformare a organismului, de menţinere a unei bune stãri de sãnãtate, de vindecare a bolilor şi de atingere a longevitãţii, o artã demonstrativã, o "tehnicã de descãtuşare a înţelepciunii". De asemenea, el este o ştiinţã ce înglobeazã mai multe ştiinţe, legatã îndeosebi de actualele ştiinţe naturale şi sociale, este "tehnica avansatã a tehnicilor avansate actuale."
 

 Qigong este un sistem chinezesc ce inglobeaza antrenamentul fizic, filozofia, prevenirea si ingrijira sanatatii. Qi inseamna aer, respiratie sau esenta (energia) vitala. Gong inseamna munca, autodisciplina, desavarsire sau maestrie. Qigong este o disciplina care daca este practicata ne permite sa controlam forta vitala care curge prin corpul nostru. Exista mai mult de 3 000 de varietati de qigong si 5 traditionale principale: Taoist, Buddhist, Confucianist, qigong-ul artelor martiale si cel medical. Qigong este astfel o forma usoara a unui set se discipline inrudite care include Tai Chi Chuan si Kung Fu.
Ca si celelalte forme, qigong-ul medical este “cultivarea si controlul voluntar al energiei vitale”. Este deasemenea, asa cum il defineste maestrul Yan Xin, “un sistem filozofic stravechi de integrare armonioasa a corpului uman in univers”.  
Qigong-ul medical include exercitii de respiratie combinate cu meditatia. Exercitiile de respiratie ajuta la inducerea starii de meditatie si vice versa. In starea qigong grijile si necazurile dispar. Ele sunt inlocuite de imagini pozitive, o incredere sporita si un suflet mai linistit. In cele din urma se ajunge in starea in care nu vor mai exista ganduri deprimante sau griji. Prin meditatie se ajunge la sentimente pozitive. Acest lucru duce la randul lui la stimularea circulatiei sangelui si qi-ului. Daca sunteti bolnav, in timp, functiile corpului vor reveni la normal. Daca sunteti sanatos, starea de sanatate va spori si ea. Oamenii de orice varsta pot invata sa practice Qigong si astfel sa-si dezvolte si sa-si mentina energia interna si sanatatea.
Qigong-ul va poate ajuta sa luptati practic cu orice boala. Cu ajutorul lui se pot vindeca multe dintre cele 50% din bolile pe care medicina occidentala le considera netratabile. Daca doriti sa folositi qigong-ul pentru tratarea unei boli faceti acest lucru daca e posibil sub atenta indrumare a unei persoane avizate.  
Ce face qigong-ul de fapt?
Practicarea qigong-ului scade tensiunea arteriala si nevoia de oxigen a organismului si creste functionalitatea sistemului endocrin. Senzatia de seninatate pe care o produce qigong-ul rezulta partial din cresterea usoara a temperaturii corpului si din cresterea ratei de absorbtie a oxigenului. Qigong-ul activeaza qi-ul, imbunatateste circulatia sangelui si echilibreaza yin si yang, sustine functionarea sistemului imunitar si stimuleaza conductivitatea meridianelor si canalelor prin care curge qi-ul.
Teoria medicala chineza spune ca multe boli provin din conditiile improprii de mediu, cum sunt: caldura, frig, uscaciune si umiditate, dieta incorecta, mancare stricata, germeni patogeni, otravire si poluare, traume si accidente. Probleme interne pot aparea ca urmare a excesului sau deficitului de furie, bucurie, compasiune, suparare sau teama si atitudini mentale si credinte nepotrivite. Exista deasemenea bolile sufletului care pot cauza probleme serioase. Acesti factori pot produce un exces sau deficit de qi, il pot bloca, il pot face sa devina stagnant, congestionat astfel cauzand tot felul de probleme. Atunci cand sistemul imunitar funcioneaza perfect, suntem centrati d.p.d.v. emotional in corpul nostru iar qi-ul si sangele curg liber. Scopul practicarii qigong-ului este obligarea qi-ului sa curga cu putere in corpul nostru. Acest lucru ne ajuta sa rezistam sau sa trecem peste blocaje si peste dezechilibrele pe care acestea le provoaca.
Practicarea qigong-ului ne ajuta deasemenea sa intuim infinitatea universului si locul nostru ca ingramadire organizata de energie si informatie in aceasta infinitate. Qi este un mesaj informational. Medicina chineza poate prelungi viata, vitalitatea si bunastarea prin incetinirea procesului imbatranirii. Acest lucru se intampla datorita afinitatii anumitor ierburi cu qi-ul si cu mediul in care acesta exista.
Pentru sanatate, nu trebuie sa inveti decat cateva exercitii. Invers, qigong-ul nu este nici pe departe un medicament care vindeca “pe loc”. Pentru a beneficia de pe urma lui, trebuie atinsa o stare de liniste, trebuie eliminiate tensiunile, trebuie construita o atitudine pozitiva si dezvoltata o puternica vointa. Beneficiile pot fi culese in trei feluri. Fie se apeleaza la un maestru pentru tratament, fie se practica qigong in paralel cu tratamentul maestrului fie se poate invata autotratamentul prin practicarea qigong-ului.
Atentie!
  1. Deoarece qigong-ul subtiaza sangele, femeile nu ar trebui sa practice in timpul menstruatiei!
  2. Daca aveti hemoragii interne sau sangerati ca urmare a extractiei unui dinte sau ca urmare a unei traume evitati exercitiile qigong pana dispar aceste probleme!
  3. Nu exersati daca va simtit ametiti!
  4. Nu este indicat sa practice qigong persoanele ce sufera de boli infectioase acute!
  5. Nu mancati sau nu beti nimic o ora si jumatate dupa ce ati exersat!
  6. Evitati in special alcoolul!!!
Practicarea QiGong-ului echilibreaza Yin si Yang, combina activitatile statice cu cele dinamice, disciplineaza gandirea si vointa, antreneaza capacitaea somatica si pe cea mentala. Este un antrenament al flexibilitatii si stabilitatii intregului corp prin antrenarea in practica a intregului potential fiziologic. Astfel QiGong-ul poate preveni si vindeca boli, mentine sanatatea si forta organismului, intarzia procesul de imbatranire si prelungi viata.
Pentru a realiza aceste lucruri se foloseste un sistem teoretic si tehnici diverse, incluzand:

 
Pozitiile de baza in QiGong:
    • Stand in picioare
    • Stand in capul oaselor
    • Stand intins pe pat
    • Mergand :QiGong dinamic
Tehnici de baza:
    • Pozitiile:in picioare, jos, pe pat, mergand
    • Respiratia :diferite tehnici
    • Concentrarea mintii
Dintre cele 3 tehnici de baza, ultima are o importanta covarsitoare putand modifica functiile fiziologice prin exercitiu mental. In acest fel se “purifica” sau regleaza activitatea cortexului cerebral, influentandu-se astfel tot organismul.

Exercitii de baza:
    • QiGong static: sa fii nemiscat in afara dar in miscare inauntru(linistea mintii si a corpului in afara, miscarea corpului in interior)
    • QiGong dinamic: inversul celui static
Cele 4 pozitii, 3 tehnici si 2 modalitati de practica trebuie exersate alternativ si combinate adecvat pentru rezultate maxime.

  SURSE