joi, 27 decembrie 2012

Securitatea încă mai controlează România - un reportaj Al Jazeera

Televiziunea arabă Al Jazeera a realizat un amplu reportaj despre România, prin care și-a dorit să afle dacă mult temuta Securitate din perioada comunistă mai are vreo influență în România post-decembristă.
Investigația făcută de un jurnalist de la publicația arabă dovedește că poliția politică a regimului comunist nu și-a pierdut puterea după revoluția din 1989, ci și-a găsit alte forme prin care să își exercite controlul într-un mod ceva mai ascuns.



Jurnalistul a avut o primă întâlnire cu Dan Voinea, cel care a scris rechizitoriul în baza căruia au fost condamnați la moarte Nicolae și Elena Ceaușescu, acum un general în retragere.
La cazarma unde dictatorul și soția lui au fost împușcați, Voinea a explicat pentru Al Jazeera că executarea lui Ceaușescu a fost o modalitate de a acoperi alți vinovați pentru crimele comuniste.
“S-au gândit că nu e o idee bună să îi ofere lui Ceaușescu un proces corect pentru că celelalte crime ale regimului comunist ar ieși la iveală, așa că l-au ucis pe el ca să se salveze pe ei pentru ca apoi să răspândească ideea că oamenii l-au ucis pe Ceaușescu, Astfel, comuniștii au rămas la putere și după revoluție”.
“În urma revoluției au fost 8.000 de victime, moarte, rănite sau arestate, iar din aceste 8.000, niciun activist de partid”, a mai explicat Voinea.
Istoricul și poetul Marius Oprea împărtășește punctul de vedere al generalului. 
În urmă cu cinci ani, Oprea a pus bazele Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului, cu sprijin din partea lui Traian Băsescu, scrie Aljazeera. Atunci când a început să exhumeze trupuri ale victimelor Securității din morminte nemarcate și a cerut să se facă dreptate, Băsescu, temător de ce ar putea să fie aflat, l-a înlăturat pe Oprea de al conducerea organizației pe care acesta a creat-o.
“Am avut încredere în el că va curăța țara de comuniști și securiști, dar el i-a pus înapoi la putere, iar pe mine m-a dat afară”, a explicat Oprea pentru publicația arabă.
Mai departe, jurnalistul de la Al Jazeera a încercat să obțină o perspectivă asupra lucrurilor din partea celui ce este considerat inițiatorul revoluției, Laszlo Tokes.
Al Jazeera îl descrie pe Tokes fiind un fost modest preot care a riscat tot pentru a predica în favoarea democrației și a libertăți de la amvonul său din Timișoara. Securitatea a decis în 1989 să îl alunge din biserica sa, dar enoriașii au făcut un lanț uman pentru a-l apăra.
“O revoltă spontană s-a transformat într-o demonstrație anti-comunistă, iar în câteva ore a fost stârnită o revoltă generală împotriva întregului regim”, a povestit Tokes.
“Victoria finală împotriva comunismului nu a venit încă”, a precizat Laszlo Tokes pentru Al Jazeera. El a subliniat că mulți dintre cei mai cunoscuți criminali ai regimului sunt încă în libertate.
Jurnalistul publicației arabe a avut o intalnire, în apropiere de Timișoara, și cu ofițerul de Securitate, Radu Tinu, vinovat pentru tratamentul crud aplicat lui Tokes și familiei lui.
“Nimeni nu a avut nimic de obiectat în legătură cu ce am făcut. Mulți m-au întrebat de ce nu i-ai spart capul când ai avut ocazia?”
Investigația Al Jazeera a mers mai departe, către dosarele și condamnările celor vinovați de abuzurile din perioada comunistă.
După caderea regimului, arhivele securității au rămas în mâinile unei noi forme de poliție secretă, SRI, din care fac parte aproape toți foștii membri ai Securității.
Multe dosare au fost distruse, inclusiv cel al lui Băsescu, scrie publicația arabă.
A durat 18 pentru ca ele să devină accesibile publicului, iar acest lucru s-a întâmplat în mare parte sub presiunea UE, subliniază Al Jazeera. Deși multe cazuri au fost trimise în instanță, nimeni nu a fost până acum condamntat.
Germina Nagat, șefa Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității blamează sistemul judiciar, la rândul său compus din foști ofițeri ai Securității.
“Dacă vedeți lista persoanelor trimise în judecată, veți vedea că unele nume sunt foști ofițeri ai Securității, acum parte a sistemului judiciar. Unii dintre ei, au fost asimilați imediat după revoluție, prin urmare sunt încă activi – e foarte simplu”, a explicat Germina Nagat
Jurnalistul de la Al Jazeera a avut o întrevedere și cu fostul căpitan al Securității, Constantin Bucur, dat afară mai târziu din SRI după ce a dezvăluit că serviciul interceptează convorbirile telefonice.
Întreabat despre Traian Băsescu el a spus că : “sunt convins că a fost un ofițer sub acoperire al Securității. Multe arhive au dispărut, dar oamenii nu au dispărut, iar el a avut mulți ofițeri de contact, așa că multă lume îi cunosc activitatea. O parte dintre ei au fost mituiți. Alții vorbesc”.
Încercarea de a afla dacă există în continuare o formă de Securitate din umbra, a îndreptat-o pe jurnalistul Al Jazeera și spre scriitorul Stelian Tănase, ale cărui cărți au fost interzise în perioada comunistă. El admite că telefoanele lui sunt monitorizate.
“Vor să ne controleze și să știe tot despre noi. Viața mea privată, manuscrisele mele, prietenii rudele, sunt detalii ale vieții noastre, dar dacă vor să ne controleze atunci a avea detalii despre mine înseamnă a avea informații prin care să ma șantajeze, să mă amenințe”.
Pus să descrie Securitatea pasivă din România de azi, Tănase a explicat: “8% din oamenii bogați din România vin din structurile Securității. Dacă citești Forbes sau Capital, publică anual o lista cu cei mai bogați oameni din România. Poți lua nume cu nume și să descoperi legăturile lor cu Securitatea”.
Scriitorul dă un răspuns final la investigația Al Jazeera: ” Avem o democrație aparentă, avem o constituție, avem uniuni, presă liberă, partide, alegeri, avem de toate- dar doar de fațadă. Știți acest concept de democrație de fațadă ca în America de Sud? România este o democrație sud-americană – este jumătate democrație, jumătate dictatură”.

By Glenn Ellis 

http://www.nasul.tv/2012/11/17/al-jazeera-securitatea-mai-controleaza-romania/