sâmbătă, 15 martie 2014

TURISM SPIRITUAL - TARA LUANEI


Este o lume straveche povestita de pietre ratacite, ce poarta adesea semne bizare, uneori cicatrici ale unor misterioase fenomene naturale, alteori inscrisuri stravechi pierdute in vremuri de legenda. Nu trebuie sa fii expert in stiintele Pamantului ca sa vezi dintr-o simpla privire urme ale unei lupte duse intre duritatea pietrelor si fortele care le indoaie, le strivesc unele de celelalte pana cand un lichid negricios este scos la iveala – izvoare de pacura. 
Pe valea Sibiciului, povestea petrolului este vizibila in fiecare bucata de stanca. Aici gasesti pietre intunecate, ce se desprind in foite. Geologii le numesc disodile sau sisturi disodilice si stiu ca acum milioane de ani erau resturi de microorganisme prinse in inclestarea pietrei. Acestea sunt adevarata sursa a petrolului.
Aici, unde Carpatii isi pleaca umili culmile, se afla tinutul chihlimbarului. Anticii greci il numeau electron si credeau ca este dovada clara ca si zeii au sentimente. Ce altceva putea straluci mai frumos si mai delicat decat lacrimile zeilor? Il foloseau in ritualuri magice, la fel ca multe alte semintii pierdute in negura vremilor.
A fost intotdeauna o piatra misterioasa, iar localnicii au stiut sa o caute si sa se fereasca de blestemul sau. Mai demult chiar, aveau galerii si santiere unde, asemeni vanatorilor, pandeau licarirea pretioasa din stanca sparta de tarnacop. Muzeul de azi de la Colti adaposteste o mica colectie martor a vremurilor trecute.
Dincolo de plaiurile chihlimbarului se ascunde un mister si mai mare. Poate cea mai mare comoara a Buzaului. Locurile in care stanca a devenit adapost, loc de venerare si rugaciune pentru pustnici si oameni misteriosi ale caror nume si povesti s-au pierdut in negura vremilor.
Bisericute, chilii, trepte si multe semne decoreaza piatra de parca insasi codrii ar fi o carte pe care maini maiestre, cu dalti si ciocane au incercat sa o scrie si sa o picteze in mijlocul muntilor. Padurile cu pietre cioplite sunt ca un labirint. Locul in care pana si timpul s-a ratacit. Caci piatra nu ne spune unde este inceputul, care este cronologia locurilor si pare a tainui sfarsitul.
 Tot ceea ce ne spune piatra este sa ne linistim, caci aici gasesti puterea de a te linisti. Trebuie numai sa asculti natura si vocile oamenilor. Localnicii vor continua povestea. Doar ei stiu talcuirile acestor locuri misterioase.
Ei sunt mostenitorii – porti spre alte lumi cu eroi  legendari, barbari necrutatori, regi intelepti si cosanzene de o frumusete dumnezeiasca. Asculta povestile si leaga-le de locuri, pentru ca le completeaza. Dau raspunsuri si pot inspira asa cum au facut-o si cu alti calatori inainte.
 Locurile nu au alungat pe nimeni si tacute au aratat raspunsuri, au inspirat teorii si au indemnat la revenire. Caci multimea misterelor nu poate fi cuprinsa intr-o singura vizita. Sunt unele drumuri usoare, iar altele nu se lasa gasite usor, la prima calatorie.
 

 Zonele descrise in timpul emisiunii sunt cele care prezinta interes din punct de vedere energetic si spiritual.
 Subiectele dezbatute in emisiune subliniaza importanta acestora in procesul de cunoastere si autocunoastere si modul in care centrele energetice si spirituale contribuie la evolutia personala. Aspectele pozitive ale acestora sunt prezentate prin exemplificari, fotografii si inregistrari video realizate la obiectivele vizitate in timpul excursiilor si taberelor initiatice organizate de Agentia de Turism Interad.

Obiective turistice:
  • Complexul rupestru Alunis;
  • Chilia lui Dionisie Torcatorul;
  • Bisericuta lui Iosif;
  • Agatonul Vechi;
  • Agatonul Nou;
  • Crucea Spatarului;
  • Varful Turtudui;
  • Bisericuta Fundatura;
  • Trovantii ( Babele ) din Buzau;
  • Vulcanii Noroiosi.
Invitat: DIANA GAVRILA - ghid turistic, Realizator: DIMITRIA PUCHIU,
www.travelinfinit.ro

TARA LUANEI - Complexele Rupestre (partea I)
TARA LUANEI - Minunile Buzaului (partea II)