sâmbătă, 17 mai 2014

Sfaturi și sfătuitori - DIFERENȚA e dată de SUFLET și de SITUAȚIE


Sunt oameni care nu se mai satură de a da sfaturi.
E vorba despre acele sfaturi bine intenționate, dar inutile nu doar prin faptul că sunt necerute, ci prin faptul că cel sfătuit nu le va aplica vreodată. Mai mult decât inutile, la un moment dat aceste sfaturi necerute devin enervante. Nu doar pentru că nu se potrivesc deloc celui sfătuit, nu se mulează pe ființa lui, pe personalitatea lui, pe nimic din ce e el, ci pentru că el simte faptul că ele îl pot duce pe drumuri străine. Adică pe drumuri ce nu i se potrivesc. Sufletul lui știe, iar sistemul nervos reacționează, firesc. 

 De ce? Pentru simplul fapt că suntem unici, diverși, diferiți. Fapt total ignorat de sfătuitor. El pare a crede că lumea e construită după modelul său. Unic de altfel, dar tocmai aici e problema. Sfătuitorul nefiind de obicei un psiholog – pentru că psihologii rareori sau sfaturi neîntrebați - nu cunoaște că o problemă poate fi rezolvată printr-o mulțime de soluții. Iar acestea depind nu de problemă, care în fond e si ea unică, ci de persoana care se confruntă cu ea.
 Spre exemplu, iată un sfat nevinovat, dar ce prin insistență a devenit enervant.  Cunosc o persoană care de ani de zile mă sfătuiește să țin cont de grupele sanguine în alimentație. I-am spus deseori că nu doresc asta, deoarece eu mănânc exact ce simt că are nevoie corpul meu, fapt pentru care sunt sănătoasă. Am încercat sa-i spun acestei persoane că sănătatea nu are legătură decât în mică măsură cu ceea ce mâncăm, că Iisus a spus: „nu contează ce băgăm pe gură, ci ce scoatem”, reoferindu-se la cuvintele noastre. Deci în esență importante sunt stările interioare, emoțiile, cuvintele, credințele. Desigur… persoana nu mi-a primit sfatul de a nu mai ține atâta cont de mâncare.
 Altcineva se încăpățânează să bea ceai de ginseng pentru că e recomandat  de reclamele pentru vitalitate. Însă ignoră faptul că ceaiul de ginseng este un energizant, deci agită ființa la nivel interior, iar această energie neconsumată corect se poate transforma în ceva rău.
 O mamă își sfătuiește fiul să nu mai bea alcool de vreo 30 de ani, însă nici până în ziua de azi, fiul nu i-a ascultat sfatul. Pentru că el deși i s-a spus, nu a conștientizat nici o clipă, faptul că ceea ce face ar putea fi dăunător. 
 Mai rău e cu sfaturile în dragoste. Sfaturi date de neprofesioniști, de prieteni bine sau rău intenționați, de mame, de soacre. Mulți din acești oameni se dau pe ei înșiși drept exemplu. Însă ca și în alte domenii ale vieții umane, ceea ce poate fi acceptabil și bine pentru unul, nu poate fi întotdeauna la fel de bun pentru alții.
 Ei ignoră cunoașterea universală, cunoaștere care ne vorbește tocmai despre auto-cunoaștere, si aplicarea acelor sfaturi adecvate. Ei ignoră îndrumarea reală, prin „real” înțelegând acea îndrumare potrivită persoanei.

 CE NU ȘTIU SFĂTUITORII
 În spatele fiecărui om stă un cod genetic unic, o karmă, adică un fond psihic/sufletesc cu care venim. Avem un trecut, mai exact o copilărie ce ne-a format niște convingeri luate drept bune de la părinți. Avem niște frici deseori ilogice si nejustificate, dar prezente tot datorită unor evenimente din copilărie și indirect din viețile trecute.
 Avem dorințe si știm că dorințele se împlinesc ușor, mai greu sau deloc, pentru că de împlinirea sau nu a acestor dorințe în copilărie,  a depins mult felul nostru actual de a fi, sau altfel sus ne-am format o personalitate. Altfel va vedea viața un copil ce a avut 30 de păpuși, o mulțime de mașinuțe și jucării, și altfel o va vedea cel ce a trăit desculț, speriat, flămând, nevoit să muncească, ori unul care a asistat la certuri între părinți sau a fost snopit în bătăi. Unul va crede că viața îți poate oferi tot, altul va crede că a dori e zadarnic. Iar unul si același sfat va avea efecte diferite asupra acestora.
 Mai mult decât atât, dincolo de tratamentul din copilărie si de credințe, oamenii pot acționa diferit în funcție de baza spirituală, karmică. Altfel spus, nivelul actual al conștiinței. 
 Sfătuitorii de profesie, sau altfel spus, cei ce bombardează oamenii cu sfaturi NECERUTE, NEDORITE, NECĂUTATE si NEPOTRIVITE sunt în general persoane dezechilibrate psihic, și/sau vampiri energetici.
 Nu, nu e vorba aici de cei care își spun o părere, sau de cei ce îți oferă într-o discuție un sfat considerat bun. Fie el si necerut, dar spus o dată, fără a insista.

 E vorba despre acei oameni INSISTENȚI, de aceia ce-și fac din acest lucru un obicei. Care repetă sfatul la infinit, care nu lasă nici o persoană nesfătuită sau nu lasă o zi fără a da sfaturi. De acești oameni e necesar să vă feriți.

 PORTRETUL PSIHOLOGIC AL SFATUITORULUI
 - au nevoie să li se dea importanță, se simt singuri, neapreciați, neiubiți. Altfel spus, suferă de un complex de inferioritate pe care nu îl recunosc și nici nu vor sau nu îl pot surmonta altfel. Vor apreciere si atenție. Dar nu pe baza unui merit real.
 - suferă de lipsă de cunoaștere, ei confundând cunoașterea reală, eliberatoare si non-violentă cu cunoașterea subiectivă, limitată la o singură opinie în general cea materialistă, impusă cu forța.
 - în general sunt nevrotici, si/sau obsesiv compulsivi, ei ne având liniște în suflet și fiind deranjați de diversitate.
 - sunt dominatori, dorind ca toți să se muleze după modelul lor. Sunt obtuzi neputând să vadă lumea dintr-o perspectivă diferită, de propria lor perspectivă.

 FRUMUSEȚEA LUMII
 Dumnezeu ne-a creat diferiți. Iar evoluția nu ar fi posibilă fără diversitate. Conflictul este motorul ce duce corabia lumii înainte. Iar rezolvarea lui într-un mod pozitiv e o lecție învățată.

 DIVERSITETEA O NECESITATE
 În orice domeniu al vieții există o multitudine de teorii care susțin deseori opinii contrare. Teoriile evoluează, la început nu sunt privite cu ochi buni dacă ies din tipare, apoi se învechesc si sunt considerate desuete.
 Există opinii diferite atât în ceea ce privește alimentația, cât și în ceea ce privește dragostea, ca sa dau două exemple intens vehiculate. Dar există aparatură tehnică diversă și mașini diferite, fiecare om având mărcile sale preferate. Există teorii psihologice diferite, dar și curente spirituale ce merg pe drumuri diverse, fiecare poate fi de folos anumitor persoane.
 Si cum bine știm, există nu boli, ci bolnavi, nu iubiri, ci suflete ce iubesc.
  
UNICITATEA LEGILOR UNIVERSALE
 Dincolo de toate acestea există legile divine si legile umane. Despre legile umane nu are sens aici să vorbesc, ele sunt scrise în coduri si aplicate în tribunale. Sunt aceleași pentru toți cetățenii.
 Există legi naturale, ce țin de bunul simt si cunoașterea universală. Dacă iei otravă atunci mori, dacă te arunci în prăpastie idem. Dar pe acestea le știm cu toți, nici aici nu avem practic nevoie de sfaturi.
 Legile divine sunt unice pentru toți locuitorii planetei, ele se aplică la fel pentru toți, însă DIFERENȚA  e dată de SUFLET și de SITUAȚIE.
  
Acest lucru este deseori ignorat de sfătuitori. Nu poți da sfaturi fără să cunoști în detaliu o situație. Nu poți da sfaturi, dacă nu cunoști legile divine universale. Nu poți da sfaturi dacă nu poți vedea si simți mecanismele subtile ale lumilor nevăzute, si chiar si atunci nu poți da sfaturi dacă nu-ți sunt cerute, dorite, acceptate.

 Dincolo de acestea există și o karmă și în ciuda sfaturilor cu adevărat bune, poate că unora le sunt anumite lecții predestinate. 
Așa că…  nu uitați dragi sfătuitori  următorul proverb pe cât de vechi, pe atât de înțelept:
 “Drumul spre iad e pavat cu bune intenții”.
  
 Bunele intenții păstrați-le deci… pentru voi,

iar pentru ceilalți aplicați opțiunea LIBERTATE.       

       

 Înainte de a mă naşte Dumnezeu mi-a pus iubirea pentru tine în suflet, m-a scăldat într-o lacrimă şi m-a trimis în lume unde am fost pierdută şi regăsită, iar sufletele noastre s-au atins şi noi am simţit că suntem două suflete pereche! 

 autor Carla von Vlad