marți, 4 noiembrie 2014

Magia culorilor



Utilizarea simbolica a culorilor este punctul final al unei lungi dezvoltari a limbajului. La inceputuri, limba nu numea decat obiectele colorate, neputand face distinctia intre realitatea descrisa si atributul ei coloristic. In limbile baltice, aceasta forma de exprimare straveche se pastreaza inca destul de bine. Astfel, lituanienii au patru denumiri pentru culoarea gri, fiecare dintre acestea fiind legata de un obiect: lana, cal, par si gasca. Abstractizarea culorilor reprezinta o forma de gandire destul de tarzie in evolutia umana. Ce semnifica aceasta? Faptul ca in gandirea primitiva, magica, obiectul era perceput ca unic purtator al culorii sale. Practicile magice legate de culori foloseau aceasta interdependenta: pentru a actiona asupra unui obiect, era suficient sa-i fie reprodusa culoarea. Dand un exemplu simplist, pentru a stimula venirea primaverii, ar fi fost suficienta folosirea verdelui. 
Antropologii au distins cinci trepte in dezvoltarea perceptiei culorilor: 

1. stramosii lui homo sapiens percepeau doar diferenta dintre intuneric si lumina, fara a sesiza culorile (erau "orbi la culoare").
2. Sensul culorii se desprinde de cel al luminii. Rosu este prima culoare sesizata ca diferita de lumina incolora.
3. Se face diferenta intre galben si rosu.
4. Este perceput verdele.
5. Apare albastrul.
A sesiza culoarea inseamna nu numai a o percepe vizual, ci si a putea distinge intre obiectul concret si culoarea sa, in asa fel incat omul sa poata asocia o culoare si unui alt obiect in afara celui initial.

Corpul nostru energetic este un camp de oscilatii mai mult sau mai putin armonice, distribuit pe cele 7 chakre principale ale omului. Daca una dintre aceste chakre este supraincarcata, acest fenomen este vizibil in aura printr-o colorare mai intensa si modificata ca nuanta - este semnul unei disfunctii organice. In acest caz, o armonizare a chakrelor este posibila prin capacitatile bioenergeticienilor. 
Terapia prin culori foloseste lumina colorata pentru influentarea chakrelor dezechilibrate. In medicina traditionala chineza, fiecarui organ ii corespunde o culoare:

inima - rosu
plamani - alb
ficat - verde
splina - galben
rinichi - negru

De exemplu, bolile intestinale considerate efecte ale imbolnavirii splinei, sunt tratate prin culoarea galben. In afara de tratamentul propriu-zis, pacientul trebuie sa poarte numai haine galbene, iar lumina zilei trebuie filtrata in camera sa prin perdele galbene.

In Europa, medicina culorilor este practicata inca de la inceputul secolului trecut. Primele descoperiri au evidentiat faptul ca lumina rosie este vasodilatatoare (dilata vasele de sange), pe cand cea albastra are rol vasoconstrictor. Lumina albastra, verde sau violet este folosita pentru calmare, in timp ce lumina rosie, portocalie sau galbena este utilizata pentru stimularea metabolismului si sistemului nervos.

In anii '50, un medic indian, Dinshash P. Ghadiali conducea in New Jersey un institut de cromoterapie. Cercetarile sale au dus la sintetizarea urmatoarelor actiuni terapeutice ale culorilor:

albastru - intareste vitalitatea, inlatura febra si linisteste sistemul nervos
violet - actioneaza asupra sistemului limfatic si splinei
rosu purpura - este excitant sexual si stimuleaza sistemul circulator
rosu: stimuleaza formarea globulelor rosii
portocaliu - intareste tesutul plamanilor si actioneaza benefic asupra glandelor
galben - favorizeaza digestia si formarea/intarirea oaselor
verde galbui - stimuleaza sistemul imunitar
verde-albastru - stimuleaza protectiile sistemului epidermic

Cromoterapia actioneaza asupra chakrelor. In principiu, o chakra dezechilibrata poate fi armonizata folosind culoarea sa fundamentala. In cazul unei intensificari a respectivei culori, observata in aura (un dezechilibru la fel de periculos), se foloseste culoarea complementara. Iata o scurta prezentare a celor sapte chakre, cu afectiunile ce le corespund si culorile folosite in cromoterapie:

Chakra I - rosu. Culoarea estompata in aura semnifica deficiente energetice, dereglari metabolice, boli digestive, boli ale sistemului osos. Culoarea prea intensa semnaleaza probleme nervoase si se trateaza prin albastru.

Chakra II - portocaliu. In hipofunctie (cand culoarea este estompata) intalnim probleme sexuale, impotenta sau frigiditate, probleme cu vezica sau rinichii. In hiperfunctie (intensificarea culorii) - nervozitate, apetit sexual exagerat. Culoare complementara - albastru.

Chakra III - galben. In hipofunctie semnifica boli ale stomacului, ficatului sau bilei. In hiperfunctie, calculi biliari, diabet. Culoare complementara - verde.

Chakra IV - verde. In hipofunctie - boli ale inimii, probleme circulatorii, slabirea sistemului imunitar. In hiperfunctie - tensiune arteriala ridicata, boli de inima pe fond nervos. Culoare complementara - albastru.

Chakra V - albastru. In hipofunctie - disfunctii ale tiroidei, epuizare. In hiperfunctie - stari nervoase, tensiune ridicata. Culoare complementara - galben, portocaliu.

Chakra VI - indigo. Hipofunctia si hiperfunctia semnifica boli ale ochilor, urechilor sau disfunctii hormonale. Culori complementare - galben, portocaliu.

Chakra VII - violet. Dereglarile duc la boli cerebrale si psihice. Culoare complementara - galben.
Ocultistii au distins, pe baza observatiilor facute pe persoane sensibile la emanatiile energetice, cinci straturi energetice ale aurei umane.


1. aura sanatatii: este legata nemijlocit de piele. De cele mai multe ori este lipsita de culoare sau poate avea culori pale.
2. aura vitala: este imaginea vitalitatii noastre fundamentale si se modifica frecvent in timpul zilei. Culoare oscileaza intre rosu si albastru.
3. aura emotiilor: este influentata de sentimentele si emotiile noastre, de aceea poate avea multe culori. Teama ii confera culoarea gri, la manie devine rosu aprins, la suparare rosul se inchide.
4. aura karmica: este invariabila si depinde de suma experientelor acumulate in toate existentele noastre. Da o imagine completa a personalitatii unui om.
5. aura spirituala: este "vesmantul luminos" al sfintilor si inteleptilor. Trebuie sa fie cea mai stralucitoare dintre toate.


Un studiu amanuntit al semnificatiei culorilor aurei umane, efectuat pe baza multor observatii, a fost realizat de Walter A. Kock. Mai jos putem intelege semnificatiile diferitelor culori ale aurei:

alb - spiritualitate pura
verde olive - adaptabilitate
verde palid - simpatie
verde smarald - sinceritate
verde inchis - caracter pasnic
verde tulbure - caracter ascuns
maro-verde - gelozie
galben - putere de intelegere
portocaliu - ambitie, mandrie
rosu - dragoste, senzualitate, manie
maro - egoism, lacomie, gelozie
lila - resemnare, nostalgie, devotament
violet - cumpatare
albastru - frica, slabiciune, religiozitate
gri - tristete, melancolie
negru - mahnire, ura, activitati malefice

Existenta aurei a fost demonstrata in 1958 de experiementele fotografice efectuate de Kirlian. In urma acestor experimente, au fost descoperite peste 1400 de tonuri de albastru, 1000 de tonuri de rosu, 1500 de tonuri de maro, 800 de tonuri de verde, 550 de tonuri de portocaliu, 350 de tonuri de violet si 12 tonuri de alb.
strologii secolului nostru au completat studiile privind cromoterapia, asociindu-i dispozitiile maladive ale semnelor zodiacale si culorile potrivite fiecarei zodii:

Berbec - cap - bolile capului sau gatului - rosu
Taur - gat - bolile laringelui - verde, albastru
Gemeni - plamani - boli pulmonare - galben, verde
Rac - stomac - boli ale stomacului - verde, violet
Leu - inima - bolile inimii - portocaliu
Fecioara - splina - boli intestinale - alb, purpuriu
Balanta - rinichi - diabet, boli ale rinichilor - albastru, roz
Scorpion - organe sexuale - boli venerice - rosu, verde
Sagetator - solduri - boli ale sistemului osos - albastru
Capricorn - piele - boli de piele - alb, verde
Varsator - gambe - boli de nervi - violet, verde
Pesti - picioare - boli psihice - albastru, verde

CULORILE SI ASTRELE


Soarele: portocaliu, galben, auriu, purpuriu, verde
Luna: alb, argintiu, alb-galbui si in general toate culorile pale
Mercur: gri deschis, maro mat, galben deschis, culorile murdare in general
Venus: albastru deschis, roz, albastru stralucitor
Marte: rosu, galben rosiatic, alb rosiatic
Jupiter: rosu purpuriu, galben sofran, albastru inchis
Saturn: negru, gri inchis, maro, verde inchis
Uranus: alb, violet deschis, lila deschis
Pluto: maro
Culorile primare.
Sunt acele culori de bază și nu pot fi obținute prin combinarea altor culori. Sunt 3 la număr și alcătuiesc un triunghi echilateral pe cercul culorilor: roșu, galben, albastru.
Ca fapt divers ele sunt reprezentate pe steagul României.


Culorile secundare.
Sunt obținute prin combinarea a 2 culori primare. Ele completează cercul, dar nu îl definitivează. Sunt tot 3 la număr: verde, portocaliu, violet.


Culorile terțiare.
Completează întreg cercul. Se obțin prin fie prin combinarea unei nunațe primare cu una secundară, fie prin combinarea a 2 nunațe secundare.


 
 
Scheme de culori.

În primul rând cercul se împarte în două pentru a separa culorile calde de cele reci. Nuanțele calde sunt de la roșu, galben spre verde deschis sunt colori calde. De la violet, albastru spre verde închis sunt culori reci.



 surse