Tractul digestiv uman a evoluat in jurul unui regim alimentar bazat
pe fructe si pe rudele lor apropiate, nucile si semintele. Este o
realitate acceptata faptul ca fructele si nucile crude proaspete contin
toate vitaminele, mineralele, zaharurile naturale si aminoacizii
necesari nutritiei umane. „Expertii” continua sa sustina contrariul,
spunand ca, din moment ce fructele contin o cantitate mica de „proteine”
ca atare, acestea sunt insuficiente pentru a mentine starea de sanatate
umana. Desi este adevarat ca fructele contin foarte putine molecule
proteice complexe complete, cum sunt cele din carne si oua, e la fel de
adevarat si faptul ca trupul nu poate utiliza proteinele complexe pe
care le ia din carne si din oua. Trebuie mai intai sa treaca multa timp
pentru ca el sa digere si sa descompuna aceste proteine, dupa care
restructureaza aminoacizii constituenti, formand proteinele unice
necesare organismului uman. Fructele si nucile crude proaspete ofera
chiar aceasta materie prima sub forma aminoacizilor liberi, impreuna cu
enzimele si vitaminele sinergetice asociate lor, scutind, astfel, corpul
de tot consumul de timp, energie si oboseala digestiva necesar pentru
procesarea proteinelor animale complexe.
Din cauza lipsei de cunostinte referitoare la nutritia de baza,
fructele proaspete au fost acuzate pe nedrept de tot felul de
„infractiuni” culinare. De exemplu, un expert in domeniu a afirmat ca
majoritatea persoanelor au probleme la digerarea portocalelor consumate
odata cu masa, dar a specificat ca aceste probleme dispar complet atunci
cand portocalele sunt consumate separat. Multe fructe, in special
pepenii si fructele acide, produc, intr-adevar, tulburari digestive,
fermenteaza si ofera o calitate nutritiva redusa atunci cand sunt
consumate fara discernamant impreuna cu alimente incompatibile. Dar,
atunci cand sunt consumate separat in cantitati suficient de mari,
fructele crude proaspete ofera toate enzimele, vitaminele, aminoacizii
si energia de care are nevoie corpul pentru o sanatate si o vitalitate
optime. De asemenea, au un efect puternic de curatare si
detoxifiere, motiv pentru care multe persoane sufera de diaree si
disconfort in primele cateva saptamani ale unei diete bazate exclusiv pe
fructe.
Culturistul suedez de categorie grea Andreas Cahling, castigatorul
mult ravnitelor titluri de Mister Europa si Mister Univers, nu mananca
altceva decat fructe. Nu mananca nici carne, nici produse lactate si
nici macar seminte sau legume ! Si totusi, corpul sau este la fel de
puternic, iar sanatatea sa e la fel de buna ca acelea ale rivalilor sai
carnivori, care se simt constransi sa consume multe kilograme de carne,
zeci de oua si litri de lapte in fiecare zi, pentru a-si asigura
necesarul de proteine.
Cea mai mare greseala pe care o fac oamenii atunci cand incep o dieta
bazata exclusiv pe fructe este faptul ca nu mananca destule. Cealalta
greseala o comit atunci cand arunca partile cele mai benefice din punct
de vedere nutritiv. Fructele sunt alcatuite, in primul rand, din apa.
Persoanele care consuma exclusiv fructe, ca Andreas Cahling, mananca
asadar sase banane sau o duzina de mere ori intre 1,5 si 2,5 kilograme
de struguri cruzi la o masa. Ele mananca intotdeauna si fibrele albe
dintre feliile de portocala, cotorul de la mere sau pere, samburii si
pielita de la struguri, deoarece aceste parti contin cele mai puternice
enzime si majoritatea aminoacizilor. Samburii, cotorul si fibrele
fructelor proaspete trebuie sa fie mestecate bine, pana ajung sa aiba o
consistenta lichida inainte de a fi inghitite.
Fructele ofera cele mai multe beneficii atunci cand sunt consumate pe
stomacul gol, deoarece o mare parte trec direct in intestinul subtire
pentru digestie. Dar, daca mai consumati si altceva in afara de fructe
si suc de fructe, trebuie sa va limitati la una sau doua mese pe zi
alcatuite doar din fructe. Daca mancati fructe proaspete sau beti sucul
acestora intre mesele pe baza de amidon si cele proteice, va puteti
inhiba grav digestia, deoarece stomacul va fi in continuare ocupat cu
digerarea amidonului sau a proteinelor atunci cand fructele ajung acolo.
De asemenea, trebuie sa consumati fructele dulci si cele acide la mese
separate, sa nu indulciti niciodata fructele cu zahar sau miere,
deoarece alte zaharuri nu se amesteca bine cu fructele din stomac.
Daca va bazati micul dejun pe carbohidrati si cina pe proteine,
atunci va puteti alcatui un pranz foarte sanatos numai din fructe crude
proaspete. Acest obicei este deosebit de benefic mai ales pentru
consumatorii de carne, deoarece masa pe baza de fructe le va furniza
enzime active, un continut de fibre proaspete si acizi din fructe care
vor ajuta la curatarea produselor secundare ce apar in urma putrezirii
din tractul intestinal si din fluxul sangvin. Ca extrapolare a acestei
diete cu o singura masa zilnica formata din fructe, poate doriti sa
proclamati o zi in fiecare saptamana „ziua fructelor”, in care sa nu
consumati altceva in afara de fructe crude proaspete.
Toate aceste indrumari sunt mult mai usor de implementat decat pare
la prima vedere. Cel mai mare obstacol nu este cel fiziologic, ci
aspectul psihologic. E posibil ca notiunile dumneavoastra preferate sa
fie gresite sau convingerile dumneavoastra cele mai puternice sa fie
nefondate”. Iar mancarurile preferate pot fi cauza de baza a celor mai
mari suferinte ale dumneavoastra! Este o realitate a vietii faptul ca
oamenilor le e mult mai usor sa creada o minciuna pe care au auzit-o de o
mie de ori decat un adevar pe care nu l-au mai auzit niciodata. Trebuie
mai intai sa scapati de toate obiceiurile alimentare proaste stabilite
inca din copilarie si abia apoi sa va familiarizati cu adevarurile
referitoare la regimul alimentar si nutritie.
sursa
http://www.almeea.ro/nu-avem-nevoie-sa-mancam-carne-si-oua-pentru-a-avea-energie-ne-ajung-doar-fructele-iata-cum-trebuie-consumate-cu-adevarat-fructele/