luni, 22 decembrie 2014

Cum trebuie consumate cu adevarat fructele…

Tractul digestiv uman a evoluat in jurul unui regim alimentar bazat pe fructe si pe rudele lor apropiate, nucile si semintele. Este o realitate acceptata faptul ca fructele si nucile crude proaspete contin toate vitaminele, mineralele, zaharurile naturale si aminoacizii necesari nutritiei umane. „Expertii” continua sa sustina contrariul, spunand ca, din moment ce fructele contin o cantitate mica de „proteine” ca atare, acestea sunt insuficiente pentru a mentine starea de sanatate umana. Desi este adevarat ca fructele contin foarte putine molecule proteice complexe complete, cum sunt cele din carne si oua, e la fel de adevarat si faptul ca trupul nu poate utiliza proteinele complexe pe care le ia din carne si din oua. Trebuie mai intai sa treaca multa timp pentru ca el sa digere si sa descompuna aceste proteine, dupa care restructureaza aminoacizii constituenti, formand proteinele unice necesare organismului uman. Fructele si nucile crude proaspete ofera chiar aceasta materie prima sub forma aminoacizilor liberi, impreuna cu enzimele si vitaminele sinergetice asociate lor, scutind, astfel, corpul de tot consumul de timp, energie si oboseala digestiva necesar pentru procesarea proteinelor animale complexe.

Din cauza lipsei de cunostinte referitoare la nutritia de baza, fructele proaspete au fost acuzate pe nedrept de tot felul de „infractiuni” culinare. De exemplu, un expert in domeniu a afirmat ca majoritatea persoanelor au probleme la digerarea portocalelor consumate odata cu masa, dar a specificat ca aceste probleme dispar complet atunci cand portocalele sunt consumate separat. Multe fructe, in special pepenii si fructele acide, produc, intr-adevar, tulburari digestive, fermenteaza si ofera o calitate nutritiva redusa atunci cand sunt consumate fara discernamant impreuna cu alimente incompatibile. Dar, atunci cand sunt consumate separat in cantitati suficient de mari, fructele crude proaspete ofera toate enzimele, vitaminele, aminoacizii si energia de care are nevoie corpul pentru o sanatate si o vitalitate optime. De asemenea, au un efect puternic de curatare si detoxifiere, motiv pentru care multe persoane sufera de diaree si disconfort in primele cateva saptamani ale unei diete bazate exclusiv pe fructe.

Culturistul suedez de categorie grea Andreas Cahling, castigatorul mult ravnitelor titluri de Mister Europa si Mister Univers, nu mananca altceva decat fructe. Nu mananca nici carne, nici produse lactate si nici macar seminte sau legume ! Si totusi, corpul sau este la fel de puternic, iar sanatatea sa e la fel de buna ca acelea ale rivalilor sai carnivori, care se simt constransi sa consume multe kilograme de carne, zeci de oua si litri de lapte in fiecare zi, pentru a-si asigura necesarul de proteine.

Cea mai mare greseala pe care o fac oamenii atunci cand incep o dieta bazata exclusiv pe fructe este faptul ca nu mananca destule. Cealalta greseala o comit atunci cand arunca partile cele mai benefice din punct de vedere nutritiv. Fructele sunt alcatuite, in primul rand, din apa. Persoanele care consuma exclusiv fructe, ca Andreas Cahling, mananca asadar sase banane sau o duzina de mere ori intre 1,5 si 2,5 kilograme de struguri cruzi la o masa. Ele mananca intotdeauna si fibrele albe dintre feliile de portocala, cotorul de la mere sau pere, samburii si pielita de la struguri, deoarece aceste parti contin cele mai puternice enzime si majoritatea aminoacizilor. Samburii, cotorul si fibrele fructelor proaspete trebuie sa fie mestecate bine, pana ajung sa aiba o consistenta lichida inainte de a fi inghitite.

Fructele ofera cele mai multe beneficii atunci cand sunt consumate pe stomacul gol, deoarece o mare parte trec direct in intestinul subtire pentru digestie. Dar, daca mai consumati si altceva in afara de fructe si suc de fructe, trebuie sa va limitati la una sau doua mese pe zi alcatuite doar din fructe. Daca mancati fructe proaspete sau beti sucul acestora intre mesele pe baza de amidon si cele proteice, va puteti inhiba grav digestia, deoarece stomacul va fi in continuare ocupat cu digerarea amidonului sau a proteinelor atunci cand fructele ajung acolo. De asemenea, trebuie sa consumati fructele dulci si cele acide la mese separate, sa nu indulciti niciodata fructele cu zahar sau miere, deoarece alte zaharuri nu se amesteca bine cu fructele din stomac.

Daca va bazati micul dejun pe carbohidrati si cina pe proteine, atunci va puteti alcatui un pranz foarte sanatos numai din fructe crude proaspete. Acest obicei este deosebit de benefic mai ales pentru consumatorii de carne, deoarece masa pe baza de fructe le va furniza enzime active, un continut de fibre proaspete si acizi din fructe care vor ajuta la curatarea produselor secundare ce apar in urma putrezirii din tractul intestinal si din fluxul sangvin. Ca extrapolare a acestei diete cu o singura masa zilnica formata din fructe, poate doriti sa proclamati o zi in fiecare saptamana „ziua fructelor”, in care sa nu consumati altceva in afara de fructe crude proaspete.

Toate aceste indrumari sunt mult mai usor de implementat decat pare la prima vedere. Cel mai mare obstacol nu este cel fiziologic, ci aspectul psihologic. E posibil ca notiunile dumneavoastra preferate sa fie gresite sau convingerile dumneavoastra cele mai puternice sa fie nefondate”. Iar mancarurile preferate pot fi cauza de baza a celor mai mari suferinte ale dumneavoastra! Este o realitate a vietii faptul ca oamenilor le e mult mai usor sa creada o minciuna pe care au auzit-o de o mie de ori decat un adevar pe care nu l-au mai auzit niciodata. Trebuie mai intai sa scapati de toate obiceiurile alimentare proaste stabilite inca din copilarie si abia apoi sa va familiarizati cu adevarurile referitoare la regimul alimentar si nutritie.

sursa
http://www.almeea.ro/nu-avem-nevoie-sa-mancam-carne-si-oua-pentru-a-avea-energie-ne-ajung-doar-fructele-iata-cum-trebuie-consumate-cu-adevarat-fructele/