Bancherii se pregătesc pentru ce e mai rău. Unele dintre cele mai mari bănci mondiale lucrează deja la planuri B în eventualitatea prăbuşirii zonei euro. Scenariile acestora vin după ce în ultimele zile au existat tot mai mult declaraţii referitoare la un default european. Cotidianul american scrie că băncile pregătesc un plan de urgenţă în eventualitatea prăbuşirii euro. În timp ce liderii europeni susţin că nu este încă nevoie să se pregătească un plan B, unele dintre cele mai mari bănci mondiale şi autorităţile de supraveghere ale acestora pregătesc un astfel de plan.
''Nu trebuie să ignorăm perspectiva unei ieşiri dezordonate a unor ţări din zona euro'', a declarat Andrew Bailey, funcţionar în cadrul Autorităţii Serviciilor Financiare din Marea Britanie.
Potrivit editorialului din New York Times, bănci precum Merrill Lynch, Barclays Capital şi Nomura au lansat o cascadă de rapoarte în această săptămână, care examinează posibilitatea unui colaps al zonei euro.
'Criza financiară din zona euro a intrat într-o etapă mult mai periculoasă', au scris vineri analiştii de la Nomura. 'Dacă Banca Centrală Europeană nu intervine pentru a ajuta acolo unde politicienii au eşuat, un colaps al euro pare pentru moment mai probabil decât posibil', a declarat banca.
Principalele instituţii financiare britanice, precum Royal Bank of Scotland, pregătesc planuri de urgenţă în cazul în care ceea ce este de negândit devine o realitate, au indicat autorităţile de supraveghere joi, se mai arată în editorialul cotidianului american.
Autorităţile americane au recomandat unor bănci americane precum Citigroup să-şi reducă expunerea la zona euro. În Asia, autorităţile din Hong Kong şi-au intensificat monitorizarea expunerii băncilor străine şi naţionale în lumina crizei europene.
Cu toate acestea, băncile din ţările mari din zona euro care au fost recent contaminate de criză nu par să fie atât de agitate. Băncile din Franţa şi Italia nu elaborează planuri de rezervă, afirmă bancherii, pentru simplul motiv că au ajuns la concluzia că este imposibil ca euro să se prăbuşească. Deşi bănci cum ar fi BNP Paribas, Societe Generale, UniCredit au descărcat recent zeci de miliarde de euro datorie suverană europeană, opinia este că există puţine motive să se facă mai mult.
Liderii europeni s-au declarat în această săptămână mai hotărâţi ca oricând să menţină moneda unică în viaţă, mai ales în perspectiva alegerilor celor mai importante, în Franţa în 2012 şi în Germania în 2013.
Editorialul menţioneză în concluzie declaraţiile cancelarului german Angela Merkel, care a afirmat că îşi va dubla eforturile pentru a împinge UE spre o mai mare unitate fiscală şi politică. Sursa: Agerpres
sursa
http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/new-york-times-bancile-isi-pregatesc-planurile-de-urgenta-in-eventualitatea-prabusirii-eur.html
Potrivit unui studiu realizat de ING Bank şi publicat de The World, dispariţia a zonei euro în 2011 ar avea ca rezultat creşterea şomajului şi o recesiune fără precedent pentru toate ţările, inclusiv Franţa şi Germania, scrie La Tribune.
Şi dacă zona euro ar imploda? Acest scenariu sinistru creat de unii eurosceptici ar putea avea consecinţe dramatice pentru naţiunile care folosesc moneda euro, potrivit studiului realizat de ING. Experţii băncii olandeze au evaluat posibilele consecinţe economice ale ieşirii Greciei din zona euro sau la o dispariţie completă a zonei euro.
Pentru greci, ambele scenarii ar duce la un dezastru: creşterea numărului de solicitanţi de locuri de muncă cu o rată a şomajului de cel puţin 18,5% şi recesiune fără precedent (-7,6% în cazul în care ţara ar reveni la drahme şi -9.1%, în cazul în care întreaga zona euro ar exploda).
Consecinţele ar fi la fel de dramatice pentru alte ţări din zona euro care se luptă să-şi refinanţeze pieţele. În cazul în care euro ar dispărea, Spania, Irlanda, Portugalia şi Italia s-ar confrunta în 2011 cu o recesiune care corespunde unei scăderi economice de cel puţin 6% din PIB.
Pentru Franţa, situaţia ar fi ceva mai bună. În timp ce ING se aşteaptă la o creştere a PIB de 1,9% în 2011, în cazul în care zona euro rămâne nemodificată, plecarea Greciei ar însemna o pierdere de 1,2 puncte procentuale iar ruperea zonei euro ar arunca ţara într-o recesiune (-4%), care ar avea consecinţe grave asupra locurilor de muncă. ING estimează că, în acest caz, rata şomajului în Franţa s-ar ridica la 13,5%.
Chiar şi Germania va avea de pierdut, nu numai că ar trebui să reintroducă marca, dar ar lăsa Grecia fără ajutor. Dacă acest scenariu s-ar realiza, creşterea nu ar ajunge la mai mult de 1,9%, iar şomajul va creşte din nou, cu o rată de 8,4%.
sursa
http://www.cotidianul.ro/Ce-s-ar-intampla-daca-zona-euro-ar-imploda-132165/
Singura hrană spirituală este cunoaşterea.
Numai adevărul şi iubirea universală ne va face liberi!
Lumina care ne inspiră toţi să ne unească în conştiinţa cosmică nouă:
FRÃŢIA INIMII.
Iubirea și Adevărul nu pot fi descoperite prin cărți, biserici sau temple.
Acestea vin în ființa prin cunoașterea de sine.
Cunoașterea de sine este un proces anevoios dar nu dificil; el devine dificil doar atunci când încercam să ajungem la un anume rezultat.
Dar a fi doar conștienți în fiecare moment, clipă de clipă de propriile noastre gânduri și sentimente, de toate acțiunile noastre fără nici un fel de condamnare sau justificare, aduce libertatea, eliberarea în care există această fericire a adevărului.