
În anul 451 hunii lui Attila se îndreaptă împotriva Imperiului Roman de Apus și invadează Galia. Sunt înfrânți în bătălia de pe Câmpiile Catalaunice, de către alianța germanică alcătuită din vizigoți, burgunzi și franci, sprijiniți de romani condusă de generalul roman Flavius Aetius. Bătălia a fost descrisă ca fiind una din cele mai sângeroase înfruntări din istorie, Attila pierzând între 200.000 și 300.000 de războinici. Învins, Attila se retrage, dar își adună o armată nouă iar anul următor pleacă spre Roma. A cucerit multe orașe ale Italiei, dar când a ajuns în apropierea Romei s-a întâlnit cu papa Leon I. Impresionat de acesta, Attila s-a retras. În anul 453 Attila a pregătit o nouă incursiune în Italia, dar a murit înainte ca planurile sale să se materializeze.
Moartea lui Attila a rămas unul din marile mistere ale istoriei.


În timpul scurtei dar tulburătoarei sale domnii, Atilla Hunul a strâns, din jafuri şi din tributul perceput vecinilor, o comoară fabuloasă, a cărei soartă a rămas învăluită în mister vreme de peste 1600 de ani, până ieri….
Ştirea a ceea ce s-a întâmplat la câţiva kilometri vest de Timişoara a făcut, în doar câteva ore, înconjurul planetei. Cea mai spectaculoasă descoperire arheologică din ultimele sute de ani aparţine lui Doru Cosmic (zis Dorel-excavator) un muncitor angajat la şantierul autostrăzii Nădlac – Lugoj la kilometrul 59 + 345 al tronsonului 2 Giarmata – Lugoj.

În timp ce manevra buldo-excavatorul la marginea terasamentului viitoarei autostrăzi, Dorel a constatat că utilajul lovise ceea ce părea un bloc de piatră.
Ajutat de câţiva colegi înarmaţi cu lopeţi, Dorel a reuşit să dezgroape colţul unui bloc de marmură neagră, perfect şlefuit. A fost nevoie de aducerea la locul respectiv a unei automacarale, folosită pe şantier la ridicarea pilonilor podurilor, cu ajutorul căreia a fost ridicată bucata de marmură care s-a dovedit a fi capacul superior al unui sarcofag din marmură… Ceea ce au văzut muncitorii în interior depăşeşte orice imaginaţie….
Descoperirea de pe şantierul autostrăzii Timişoara-Lugoj, incredibila cantitate de aur, argint, monede şi bijuterii cu pietre preţioase, dezgropată, plus o mască mortuară din aur masiv, sunt indicii care conduc spre ipoteza că ne aflăm în faţa comorii lui Attila.
După anunţarea evenimentului, zona descoperirii a fost securizată cu trupe înarmate, pe un perimetru de aproape zece kilometri, la faţa locului sosind echipe arheologice din întreaga Europă. A fost dată

În exclusivitate pentru Timisoara Stiri, profesorul Von Munchausen a declarat că suntem în faţa unui tezaur care echivalează cu câteva sute de miliarde de dolari şi care ar trebui împărţit între ţările Europei
La această oră, săpăturile şi inventarierea tezaurului sunt în plină desfăşurare, accesul presei fiind interzis. Vom reveni cu amănunte.
sursa
http://www.timisoarastiri.ro/foto/2542-descoperirea-mileniului-comoara-lui-attila-dezgropat-pe-santierul-autostrazii-timisoara-lugoj.html
Arheologii care lucrează la Corneşti, unde s-a descoperit cea mai mare fortificaţie medievală din

"Au venit cei de la SRI să se intereseze de tezaurul lui Attila. Se ştie că regele hunilor a fost îngropat cu o avere impresionantă, dar nu s-a descoperit niciodată locul. Legenda spune că oamenii care l-au îngropat au fost omorâţi să nu se afle niciodată locul", le-a spus jurnaliştilor de la Adevărul un martor ocular care a dorit să îi fie protejată identitatea, potrivit Realitatea.net.
Prezenţa poliţiei i-a speriat pe arheologii străini, care lucrează la fortificaţia de la Corneşti. Informaţiile că în apropeiera Timişoarei ar fi existat capitala lui Attila au plecat de la un documentar realizat de inginerul Leonard Dorogostayski.
http://www.romanialibera.ro/timpul-liber/fapt-divers/sri-pe-urmele-legendarei-comori-a-lui-attila-196535.html
În anul 1799 în judeţul Timiş, la Sânnicolau Mare, a fost descoperit un fabulos tezaur!!
Iată o întrebare pe care arheologi, istorici şi lingvişti şi-o transmit din generaţie în generaţie cu o neputincioasă ridicare din umeri.
Numit „comoara lui Attila” de unul dintre primele studii dedicate, tezaurul acesta în greutate totală de

Încercarea noastră de faţă doreşte să atragă atenţia asupra unor posibile urme pe care comoara din Banat a lăsat-o în literatura medievală. Urme care conduc la surprinzătoare concluzii. Să ne amintim, înainte de toate, o însemnare de sfârşit de secol XI, aparţinând lui Ioannes Skylítzes. Cronicarul spune în Sýnopsis historiõn, II, 5, că în vremea Împăratului Constantin al VII-lea Porfirogenetul (913-959), două căpetenii de neam turanic, Boulosoudes şi Gylas, ar fi primit botezul creştin pe rit grec la Constantinopole, naş de botez fiind chiar împăratul Bizanţului. Cu această ocazie cei doi demnitari au fost făcuţi patricieni ai Imperiului şi au primit „nenumărate bogăţii” cu care s-au întors ei apoi în ţara lor, dimpreună „cu un călugăr grec foarte pios numit Hierotheos, care, numit episcop al acestor turci de către patriarhul Theophylact, a convertit pe mulţi barbari la credinţa Creştină”. Să observăm în marginea acestei

Sursa lui Skylítzes este mai mult decât credibilă, fiind unul dintre personajele implicate în acest episod. Este vorba chiar de Împăratul Constantin al VII-lea Porfirogenetul, cel care povesteşte pe larg în cap. XLdin De administrando imperio despre cei doi barbari convertiţi. La Porfirogenet, gylas şi carchan aparînsă nu ca nume proprii, ci ca demnităţi (non nomina propria sed dignitates), fiind doi dintre cei trei coregenţi ai confederaţiei arpadiene, cu rang „imediat după primul principe, capul armatei, care vine din stirpea de Árpád” (primum ducem exercitus principem ad prosapia Arpade, cum quo duo alii Gylas et Carchan).

Pentru Anonimul Notar al Regelui Béla, migraţia hunilor spre Câmpia Panonică s-a făcut din Sciţia (de terra scithica descendens), un ţinut fabulos, „foarte întins” (maxima terra est), „unde aurul, argintul şi pietrele preţioase sunt din abundenţă” (Nam ibi abundat aurum et argentum, et inueniuntur in fluminibus terre illius preciosi lapides et gemme).Conex mitului scitic este cel al originii khazare al poporului maghiar, migraţia hunilor către Câmpia Dunării dizlocând din Marea Sciţie şi triburi turanice khazare, ulterior parte integrantă a etnogenezei naţunii maghiare. Mai exact, este vorba de triburile kabare, un grup de trei clanuri khazare care s-au revoltat împotriva conducerii imperiului Khazar. Populaţie nomadă de origine


....
Khazarii albi conduşi de gylas, ei au trecut în legendele toponimice locale despre jidovi, un neam de uriaşi blonzi cu ochi albaştri, în care respectul popular a fixat poate amintirea „mai marii locului”: în maghiară: úri-ős, un termen care s-a contaminat homofonic de magh. óriás,‘uriaş’, trecând apoi în daco-rom. uriaş. Localitatea Jidovini (azi, Berzovia), atestată sub acest ciudat nume încă din 1366 în diploma Regelui Ladislau I al Ungariei, sau toponime bănăţeme precum Pădurea Jidovului, Dealul

sursa
http://raducernatescu.wordpress.com/2012/08/07/comoara-lui-attila-si-templul-pierdut/
O picătură de istorie

Despre vestitul tezaur descoperit la Sânnicolau Mare s-a mai scris. Lucruri de valoare s-au găsit în timp şi la Igriş şi, respectiv, Cenad şi Saravale. Atracţia cea mai mare ar constitui-o însă mormântul lui Attila, acesta fiind înmormântat în trei sicrie: de aur, argint şi fier, împreună cu armele şi bijuteriile sale. Legendele spun că slugile lui Attila au deviat întâi cursul unui râu - Mureşul ori un braţ al acestuia,

Tezaurul este alcatuit din sapte ulcioare, ornamentate cu figuri

http://www.formula-as.ro/2010/909/societate-37/comori-romanesti-la-viena-12215
În extremitatea vestică a României, pe malul stâng al Mureşului, în, cândva, Delta Tisei, se află


Drum pe sub Mureş
Cel mai incitant text îi aparţine lui V. Grozescu, care, în “Istoria românilor dela Mureşul de Jos", scrie: “ Sub domnirea romană aci se vede a se fi construit un castru ce apăra trecătoarea reţelei drumurilor imperiale dela Apulum; şi cel de-a stînga Mureşului inspre Tibiscum şi Zurobara. Aci se vede că ambe reţelele au fost impreunate prin un drum suteran pe sub rîul Mureşului, care lucrare miraculosă se pote observa până in dilele nostre.

http://agonia.ro/index.php/article/95755/index.html
http://ro.m.wikipedia.org/wiki/Attila