(listă deschisă completării)
FILM 15 nov 2010: Vorbeste Eugen (Zeno) Cornea, căpetenia rezistenţei de la Roşia Montană:
FILM 8 aprilie 2011: Pretul aurului – Un film documentar despre romanii din Rosia Montana, dezradacinati, dezbinati si sfasiati de hienele corporatiei canadiene RMGC:
FILM 4 oct 2011: Discurs Victor Boştinaru, Parlamentul European:
Atât mesajele voastre, cât şi vocile din stradă, demonstrează că nu vom uita niciodată că cianura este în esenţă o substanţă anti-umană, împotriva a tot ceea ce ne face să trăim, o substanţă care opreşte, inhibă şi topeşte.
1. Referitor la numărul persoanelor prezente în sală: discursul a fost susţinut în Comisia pentru Petiţii, comisie care are 35 de membri permanenţi şi 35 de membri supleanţi. În medie, la o reuniune a Comisiei PETI participă 20 de eurodeputaţi.
2. Versiunea în limba engleză a inregistrării o găsiţi fie ca răspuns la această înregistrare, fie în lista de videoclipuri.
3. Vă rog să-mi acceptaţi scuzele referitoare la „excavarea sterilului”. Vă mulţumesc pentru atenţia cu care aţi urmărit înregistrarea şi aţi scos în evidenţă această eroare! Trebuie să menţionez că discursul a fost spus fără lecturare şi sub presiunea timpului.
4. Pentru cei interesaţi, recomand parcurgerea volumului „Roşia Montană în dezbaterea europeană”, coordonat de mine şi disponibil atât în limba română cât şi în limba engleză la acest link: http://victorbostinaru.ro/RosiaMontan…
5. În egală măsură, un număr semnificativ de articole şi luări de poziţii pe acest subiect sunt disponibile la acest link: http://victorbostinaru.ro/category/ro…
6. Un alt material pe care vă invit să-l parcurgeţi este articolul din Der Spiegel din primăvara acestui an 2011: http://www.spiegel.de/international/e…
Eurodeputatul Victor Bostinaru despre proiectul Rosia Montana in cadrul dezbaterilor petitiilor Fundatiei Culturale Rosia Montana si Ad Astra in Comisia pentru Petitii a Parlamentului European.
Sursa video: Parlamentul European
FILM 11 nov 2011: Moise Guran despre Roşia Montană (şi angajata RMGC Sanda Lungu) în emisiunea Ora de business:
FILM 25 nov 2011: Următorul film este un eseu despre proiectul de minerit cu cianuri si mina deschisa la Rosia Montana Romania:
FILM 30 ian 2013: OPEN PIT – cu subtitrare în română – despre dezastrul din Peru în urma exploatării miniere cu cianuri de către compania Newmont (actionar la Roşia Montană):
FILM 30 mai 2013: Următorul film se doreste a fi un portret al binecunoscutei localitatii miniere Rosia Montana sub a carei case, gradini, munti si paduri se gasesc cele mai mari zacaminte de aur din Europa.
Dupa cum se stie, localitatea – si impreuna cu ea vestigii arheologice, monumente istorice, natura, cultura, comunitate – ar urma sa fie distruse daca firma de minerit RMGC (Rosia Montana Gold Corporation) si-ar realiza proiectul. In urma ar ramane niste cratere si un gigantic iaz de decantare — mai putin aurul si argintul care vor ajunge pe pietele internationale…
In aceasta ecuatie localnicii se vad pusi, aproape zilnic, in situatii dificile, conflictuale, dramatice, uneori tragice. Multi dintre ei au ales sa paraseasca Rosia Montana sperand intr-o viata mai buna altundeva… Si totusi: o mana de ‘rosieni’, sustinuti de numerosi activisti si prieteni din tara si din strainatate sunt hotarati sa-si apere drepturile, proprietatile si modul de viata. Or, atata timp cat acestia nu-si vand terenurile (si convingerile), proiectul minier nu poate demara — in ciuda presiunilor politice si a sprijinului mediatic de care beneficiaza compania miniera. Proiectul minier — in impas. Rosia Montana — un camp de lupta. Rosienii — o comunitate divizata, in transee. Si totodata in cautarea unei vieti …normale, aparent imposibil de gasit.
In acest context cel putin ‘delicat’, regizorul german Fabian Daub — un realizator independent din Hamburg, fara legaturi biografice cu Romania si mai ales fara niciun fel de obligatii fata de cele doua ‘tabere’ — ii invita pe localnici sa-si spuna propriul punct de vedere, indiferent ca sunt “pro” sau “contra” proiectului minier. Montate in stilul documentarului ‘observational’, fara naratiune, acompaniate si discret ‘comentate’ doar de muzica cu caracter folcloric si world music (Maria Tanase, trupa Zarada), interviurile, declaratiile, confesiunile localnicilor vorbesc de la sine si ii dau ocazia publicului spectator sa-si formeze propria opinie.
Rosia Montana — un loc la margine de prapastie si-a avut debutul in cadrul Festivalului Filmfest Hamburg, in data de 30. 09. 2012 si la Sibiu, in cadrul Astra Film Fest unde a castigat Premiul special pentru documentarul romanesc.
Cu drag, Fabian Daub, regizor.
FILM 22 aug 2013: Comisia UNESCO a Parlamentului – Un nou departament al companiei miniere
Vizita de dez-informare la Rosia Montana — ministrul culturii și Comisia UNESCO au refuzat dialogul cu cei ce se opun proiectului minier!
Asociația Alburnus Maior a invitat Comisia Parlamentara sa discute si cu localnicii ce se opun distrugerii patrimoniului la sediul asociației, și nu în clădirea companiei miniere și în atmosfera ostilă alimentată de angajații companiei miniere. Aceștia însă au trimis un reprezentant să negocieze cu localnicii participarea lor la “dezbateri”. Coborât la rândul său dintr- un autoturism proprietate a companiei miniere, Ionuț Munteanu, consilierul Comisiei Parlamentare, a recunoscut în fața membrilor Alburnus Maior că membrii Comisiei NU VOR să discute de fapt cu ei (VIDEO).
“Noi la Roșia Montană ne-am săturat să tot vedem autoritățile cum se comportă ca niște departamente ale companiei miniere. Am văzut astăzi același gen de turism practicat de companie cu jurnaliști prin Noua Zeelandă. Dar acești oameni nici măcar nu mimează imparțialitatea, s-au dus toți la un pișcot și o friptură și s-au făcut că nu ne văd la plecare. De la Rosia Montană până la București, România se află sub asediul RMGC. Dar, ceea ce uită reprezentanții autoritaților, dar și compania și presa, e ca noi nu am glumit când am spus că revoluția începe la Roșia Montană”, a declarat Eugen David, președinte Alburnus Maior.
FILM 28 aug 2013: Protest în faţa Guvernului României împotriva deciziei de a aproba legea care permite exploatarea la Roşia Montană:
(acest protest a fost primul din seria protestelor care au urmat apoi în septembrie 2013 în Bucureşti, Cluj şi multe alte oraşe din ţară şi din străinatate)
FILM 28 aug 2013: Chemare la protest Eugen David, Alburnus Maior
„Vom face astfel încât parlamentarii din toată țara să știe ce votează și să afle totodată că votul lor nu este lipsit de urmări. Toți cei ce cred în libertate trebuie să-și vadă parlamentarii aleși. Azi am văzut cum niște inconștienți lași au votat pe ascuns propunerea unei legi fără să stea nici măcar o secundă să evalueze consecințele sale. Guvernul Ponta uită că cei ce nu țin cont de voința poporului sfârșesc rău. Le vom reaminti! Vom lupta prin TOATE mijloacele posibile pentru a ne păstra și apăra pământul și libertatea. Membrii Guvernului și Parlamentului sunt din acest moment singurii răspunzători pentru evolutia evenimentelor, orice va presupune asta!” – Eugen David, președintele Alburnus Maior.
FILM 1 sept 2013: Domnul Zeno CORNEA, vicepresedintele Alburnus Maior (?) a acordat un interviu in care vorbeste despre toate lucrurile care s-au intamplat in Rosia Montana in ultimii ani:
FILM 9 sept 2013: Vinovaţii pentru proiectul Roşia Montană – Moise Guran la Biziday:
FILM 15 sept 2013: Eugen David, alături de cca. 25 000 de bucureșteni, într-un marș pe străzile Bucureștiului :
FILM 16 sept 2013: Roşia Montană – Moise Guran si Victor Ponta la TVR1:
sursa
Emilian, 23 sept 2013, ceicunoi.wordpress.com.
Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.