Singura hrană spirituală este cunoaşterea.

Numai adevărul şi iubirea universală ne va face liberi!

Lumina care ne inspiră toţi să ne unească în conştiinţa cosmică nouă:

FRÃŢIA INIMII.

Iubirea și Adevărul nu pot fi descoperite prin cărți, biserici sau temple. Acestea vin în ființa prin cunoașterea de sine. Cunoașterea de sine este un proces anevoios dar nu dificil; el devine dificil doar atunci când încercam să ajungem la un anume rezultat. Dar a fi doar conștienți în fiecare moment, clipă de clipă de propriile noastre gânduri și sentimente, de toate acțiunile noastre fără nici un fel de condamnare sau justificare, aduce libertatea, eliberarea în care există această fericire a adevărului.

vineri, 24 ianuarie 2014

Destainuirile unui Ardelean

Cristian Vantu spunea... 
 
Ridick, romanii ardeleni au avut mereu constiinta identitatii lor.
Eu, desi sunt roman, m-am prezentat mereu ca ardelean in primul rand. Pentru noi, ardelenii, crescuti in spatiul cultural german (caci desi Ardealul este in Romania apartine acestui spatiu cultural central-european), patriotismul se dezvolta de jos in sus (familia mea, strada mea, orasul meu, provincia mea, tara mea, continentul meu) si nu de sus in jos cum este pentru voi, francofilii, admiratorii statului centralizat al carui principal examplu este Franta.
Nu uita anunturile de mica publictate din anii 90: in Bucuresti toate preturile erau in dolari , iar la noi, in Ardeal, erau in marci germane.
Tot atunci, voi erati cu Renault-ul iar la noi, ca si acum, Volkswagen-ul este mai popula ca Dacia (apropos V se citeste F, deci spuneti si voi Folxvaghen, cum este corect in germana)
 
Desi suntem uniti de 100 de ani noi am fost cultural mereu in spatiul german impreuna cu ungurii, slovacii, croatii, rutenii (vezi problema acum in Ucraina - acelasi motiv) .
Deci, eu cred ca avem modele diferite.
 Pentru regatean idealul este statul centralizat francez iar pentru ardelean statul federal german. La intrare in Germania prin Sud, prima data vezi un steag mare al landului Bayern si doar apoi unul mai mic al Germaniei (si apoi al Europei si mai mic) Asta nu inseamna ca bayerezii nu-si iubesc Vaterlandul (tata Tata, nu tara Mama, cum spunem noi).
Ei bine, cam asa simt si eu, ca Ardelean. 
In primul rand sunt ardelean, căpos, încuiat, cum vrei tu, dar ardelean și apoi sunt român, ortodox, bineinteles.
Apropos, centralismul il accept doar in Biserica. Patriarhia trebuie sa fie la Bucuresti, la fe ca si Externele si Apararea. Restul - fiecare cu ale sale.

Noi avem oroare de centralism.
Pana la unirea cu voi nu am avut (simtit) centralism.
Sibiul, Brasovul, Clujul, Tg. Mures, Bistrita, Alba Iulia, au fost tot atata centre de putere mai mari sau mai mici ale diverselor etnii si/sau comunitati.
Ardealul este atat de divers el insusi incat nu ar suporta ca puterea sa se cumuleze intr-un oras al sau, daramite intr-un oras din afara sa. Iti spun fara rezerva si fara sa fiu mai putin roman, ca noi, tinerii ardeleni (romani !) din anii 80-90, discutam despre autonomia Ardealului inca de atunci. La fel faceau si oamenii de afaceri si chiar unii securisti.
Tin minte ca eram toti indemnati sa ne deschidem conturi la Banca Transilvania, ceea ce s-a si intamplat in majoritatea cazurilor.
Problema nu este insa asa de grava cum pare la Bucuresti.
Bucuresteanul, asa cum am spus, lunadu-si model centralismul francez, crede ca traditia federalista inseamna seccesiune.
NU este insa asa. Noi, romanii trebuie sa intelegem ca desi vorbim aceeasi limba, suntem extrem de diversi si avem convingeri distincte in functie de zonele istorice din care provenim si de aceea singura cale de a trai impreuna, asa cum ne este sortit de Dumnezeu este sa ne respectam unii altora specificul si sa sa ne ajutam fiecare cu ce are mai bun.
 
Eu nu cred ca moldovenii sunt prosti si saraci ci cred ca moldovenii sunt cei mai talentati dintre romani. Ei ne-au dar mai toate geniile.
Nu cred ca regatenii sunt hoti ci cred ca sunt cei mai buni diplomati si foarte abili oameni de afacere.
Nu cred ca ardelenii sunt incuiati ci cred ca sunt seriosi si temeinici.

Ce zici daca am pune toate aceste calitati impreuna pentru a face o tara ma buna fara a mai incerca sa ne impunem unul altuia modele ?
 Tu nu vezi ca nici macar nu respectam aceeasi personalitati ? Noi ardelenii nu dam doi bani pe un politician care nu si-a respectat cuvantul.
Voi, regatenii, nu asta admirati, ci puterea.
Uita-te acum, de ex. Nastase e la puscarie. Ardealul jubileaza, Oltenia il plange.
...
Da, mă semnez de multe ori Dextrocardia sau Dextro și pot fi numit euro-băsist, așa cum spui, dar într-o mult mai mică măsură. Sunt băsist doar când aud de Ponta sau de Voiculescu însă nu mai am tragere de inimă.
După ce se întâmplă în ultima vreme cred tot mai mult că nu avem alternative.
Nu știu dacă Băse trădează din convingere sau din necesitate (au marile puteri căi mai putin ortodoxe de a impune vointa lor) dar cert este ca o face si el.
Să stii insa că in aceași măsură în care tu mă consideri eurobasist alții mă consideră fundamentalist ortodox sau legionar și nici ei nu gresesc căci nu-mi ascund simpatia nici pentru Papacioc, Cleopa sau Iustin Parvu si nici pentru o bună parte din convingerile lui Codreanu sau Eminescu. 
Trebuie însă să împărțim lucrurile, să le ierarhizam, cum spuneam in mesajul precedent.
Sunt Ardelean atunci când regatul dorește să-mi impuna modelul său la fel cum sunt român atunci când Europa doreste să-mi impuna porcariile sale socialiste și cum sunt european atunci când trebuie să aleg între un Samsung si un Philips, dar mai presus de toate sunt crestin ortodox, lucru care, simt eu (si cam la fel spunea si Dughin) este mai important decât toate cele dinainte.
Așadar, atât timp cât poporul ăsta este unul religios, nu te teme de ruperea Romaniei dar pregătește-te ca moldovenii, ardelenii, bănățenii să spună ajunge modului în care Bucureștiul consideră că trebuie să ne conducă.
Ajunge.

sursa
http://riddickro.blogspot.ro/2013/12/germania-coace-destramarea-romaniei.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mulțumesc, draga mea Românie!

Mulțumesc, draga mea Românie!

Tehnologia energiei libere - MAGRAV

Logo Design by FlamingText.com
Logo Design by FlamingText.com