
Locul real al Botezului Mantuitorului este in Iordania. Totusi, pe malul israelian al Iordanului a fost amenajat un spatiu unde crestinii imbracati in camasi albe lungi, numite "crijme" intra in rau.

SFANTUL IOAN BOTEZATORUL a inceput sa predice in al 15-lea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe cand Pontiu Pilat era procuratorul Iudeii. El a avut menirea de a pregati poporul pentru primirea lui Mesia, de a-l descoperi pe acesta si a-l face cunoscut lui Israel. Mesajul principal pe care el il transmitea era: "Pocaiti-va, ca s-a apropiat imparatia cerurilor!".
SFANTUL IOAN l-a mustrat pe Irod Antipa, fiul regelui Iudeei Irod cel Mare, pentru traiul lui

Aproape doua milioane de romani, in majoritate barbati, isi vor sarbatori onomastica miercuri, cu ocaziaSFANTULUI IOAN, potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Conform statisticilor Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din MAI, 1.963.102 de cetateni romani, respectiv 1.408.983 barbati si 554.119 femei, poarta numele SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL.
In popor se spune ca SFANTUL IOAN este protectorul pruncilor. Se spune că cine nu este vesel in aceasta zi, va fi trist tot restul anului.

Un obicei vechi spune ca, de SFANTUL IOAN, trebuie sa ne stropim cu aghiasma pe fata, pentru a fi feriti de boli tot anul. O alta vorba din batrani spune ca dupa aceasta sarbatoarea se boteaza gerul, adica frigul se mai inmoaie si incepe sa se faca mai cald.
Etnologii susţin că pe 7 ianuarie ar fi adevărata zi a femeii, nu 8 martie, pe care o văd drept o „invenţie urbană“, scrie adevarul.ro.
„Tontoroiul femeilor“ (petrecerea femeilor) - este un obicei practicat în Muntenia şi Dobrogea, mai precis în judeţele Buzău, Brăila, Vrancea, Constanţa, Tulcea. Se spune că aceasta este adevărata zi a femeii, iar 8 Martie este o invenţie a celor care locuiesc la oraş, se arată şi în cartea etnologului Ion Ghinoiu numită „Datini şi obiceiuri de Bobotează“.
„Se crede că în această zi femeile sunt mai puternice decât bărbaţii lor cărora nu le gătesc nimic şi pe care nu-i ajută în gospodărie. Ele se adună acasă la o "gazdă", fac o petrecere cu lăutari fără să-i cheme şi pe bărbaţi, iar când ies pe uliţă îi prind pe bărbaţii întâlniţi întâmplător şi le cer câte o vadră de vin ca răscumpărare, altfel îi aruncă în râu sau îi "iordănesc" stropindu-i cu apă“, spune Maria Golban Şomlea.
„Udatul Ionilor”
„Udatul Ionilor” are loc în Transilvania şi Bucovina. În Bucovina,
