
În cincinalul care a urmat, pe când noi eram ocupaţi cu liberalizări de preţuri, mineriade, privatizări şi alte furtişaguri, nou-botezatul proces de "fuziune la rece" nu a putut fi confirmat de alte echipe de cercetare şi a căpătat o aură neserioasă, iar persoanele ce s-au ocupat de ea au fost asemuiţi unor alchimişti moderni, fiind acuzaţi că se ocupă cu înşelăciuni şi pseudo-ştiinţă.
Cu toate aceste, unii dintre ei nu s-au lăsat descurajaţi. Este şi cazul italienilor Andrea Rossi şi Sergio Focardi care propun de câţiva ani un dispozitiv numit E-cat (de la Energy Catalyzer),


Ei bine, de câteva zile, Giuseppe Levi de la Universitatea din Bologna şi Evelyn Foschi din aceeaşi localitate, Torbjörn Hartman, Bo Höistad, Roland Pettersson şi Lars Tegnér de la Universitatea din Uppsala, Suedia şi Hanno Essén de la Royal Institute of Technology din Stockholm au publicat un astfel de studiu independent, ale cărui rezultate pot fi consultate gratuit pe site-ul arXiv.
N-o să intrăm în detalii, vom trece direct la concluzii care sunt spectaculoase. Acestea sugerează că până şi în cel mai pesimist scenariu, reactorul lui Rossi generează de zece ori mai multă energie decât orice altă sursă exploatată de omenire. NASA însăşi trage tare pe acelaşi culoar, pe care l-a rebotezat strategic Low Energy Nuclear Reaction (LENR).

În cifre, E-Cat pare a avea o densitate de putere de 4,4×105 W/kg şi o densitate de energie de 5,1×107 Wh/kg. Asta ar însemna cam de 10.000 de ori densitatea de energie a benzinei şi de 1.000 de ori densitatea ei de putere. Cu toate acestea, criticii lui Rossi continuă să-i ceară inventatorului o nouă investigaţie, de data aceasta într-un laborator independent, întrucât testele descrise mai sus au avut loc în incinta companiei care produce E-cat.
"Ori decidem ca principiul conservarii energiei este violabil, ori fenomenul la care am asistat este o reactie nucleara in toata regula", a explicat Sergio Focardi. El se refera la faptul ca, in cadrul experimentului s-a obtinut o eficienta energetica fara precedent, imposibil de obtinut prin procesele de productie de energie utilizate in mod obisnuit. "Materialele de pornire ale procesului nostru sunt nichelul si hidrogenul; acesta din urma este incalzit la o anumita temperatura si se declanseaza procesul de producere de energie:

Focardi a vorbit de interpretare intrucat chiar el admite ca dinamica acestui proces nu este inca complet demonstrabila: se stie doar ca are loc, ca poate fi reprodusa si ca, in anumite cazuri, poate duce la producerea de energii si de 200 de ori superioare celor de pornire. Iar experimentul italian ar fi doar prima demonstratie publica a unei descoperiri pe care Rossi si Focardi o repeta in diferite variante inca din 2008. Intr-un articol intitulat " A new energy source from nuclear fusion" , publicat in luna martie a anului trecut in "Journal of Nuclear Physics", cei doi au citat rezultatele a cel putin alte sase

Procesul de fuziune rece brevetat de Andrea Rossi si Sergio Focardi ar putea asadar reprezenta o noua metoda de producere a unor cantitati enorme de energie la temperaturi scazute si cu cheltuieli economice reduse (sunt necesare doar cateva grame de nichel pentru obtinerea de energii utile).
In opinia lui Antonio Zoccoli, director al Institutului National de Fizica Nucleara din

Printre motivele care-l fac pe Zoccoli sceptic se numara si faptul ca, in cadrul experimentului, nu s-a inregistrat nicio productie de fotoni, particule care ar fi trebuit sa fie produse in cadrul unei astfel de reactii.
Sursa: Wired.it
http://www.descopera.ro/dnews/7902142-doi-cercetatori-italieni-au-realizat-fuziunea-rece-oare-video
http://www.playboy.ro/playmakers/features/fuziunea-la-rece-se-intoarce-10893495
http://www.forbes.com/sites/markgibbs/2011/10/17/hello-cheap-energy-hello-brave-new-world/