
Oamenii de stiinta de la Universitatea din Southampton au dezvoltat o memorie optica “penta-dimensionala”, dovedind experimental

Creatorii memoriei 5D au denumit inventia lor ,,Superman memory crystal” ca urmare a unor memorii de cristal utilizate intr-o serie de filme ale lui Superman.
Metoda de producere a acestor cristale se numeste 5D, deoarece in plus fata de cele trei pozitii ale acestor nanostructuri, ele mai contin doua caracteristici: refractia si polarizarea ca si parametri suplimentari.

Aceasta noua metoda de stocare permite o capacitate de date fara precedent de 360 TB pentru un disc de tipul DVD. Capacitatea maxima de memorie a ultimelor generatii de Blu-Ray DVD este de 128 GB. Iar cel mai mare hard disk magnetic cu tehnologia HAMR care inca nu este produs comercial, va avea aproximativ 20 de TB pe disc.
Stocarea pe sticla ar putea pastra datele intacte pentru miloane de ani, in timp ce un DVD este garantat doar pentru aproximativ 7 ani, in care datele sa fie pastrate fara erori.

Sticla nanostructurata ramane stabila si daca este expusa la temperaturi de pana la 1000 °C.
,, Suntem in curs de a dezvolta o forma foarte stabila si sigura de memorie portabila folosind sticla, care ar putea fi extrem de utila pentru corporatiile si organizatiile cu arhive mari. La momentul

Universitatitatea din Southampton – Centrul de Cercetare Optoelectronica si Universitatea Tehnologica din Eindhoven au prezentat deja un proiect comun denumit : ,, Metoda 5D de stocare

Profesorul Peter G. Kazansky, discipol al laureatului Premiului Nobel pentru inventarea laserului, Aleksandr Prohorov, a declarat ca:
“Este palpitant sa cred ca am creat primul document care va supraviețui probabil rasei umane. Aceasta tehnologie poate pastra pana si ultima dovada a civilizatiei actuale:. Tot ce am invatat nu va fi uitat “
sursa: http://www.southampton.ac.uk
http://rt.com/news/5d-nanostructured-glass-optical-memory-941/
http://www.gizmag.com/superman-memory-crystal/28231/
http://www.adanima.org/2013/07/15/memoria-de-cristal-superman-acum-datele-pot-fi-pastrate-in-siguranta-pentru-milioane-de-ani/