Astazi avem tehnologia de a face lucrurile disponibile pentru toti. Un sistem economic bazat pe resurse nu foloseste banii, schimbul, comertul sau vreunul din sistemele vechi care au predominat structura economica.
Se bazeaza pe crearea unei culturi care a se potriveasca cu capacitatea de sustinere a resurselor lumii.
"Jacque Fresco este o legendă vie - poate cel mai remarcabil gânditor al zilelor noastre, iar William Gazecki , prin acest film documentar ii aduce un omagiu lui Jacque care ii evidenţiaza viaţa, filosofia, şi uimitoare sale realizări tehnice. In acest sens, el a creat de asemenea, o moştenire istorica nepreţuită pentru oamenii de pretutindeni şi pentru generaţiile care vor veni. "
Elliott Maynard, Ph.D., CMC - Arcos Cielos Centrul de Cercetare, New Mexico
Acesta este un film uimitor despre un tip uimitor si o vedere minunata a viitorului.
Acest video reda în profunzime mai multe aspecte despre Proiectul Venus şi creatorul său, Jacque Fresco pe care l-ati putut vedea în Zeitgest: Addendum.
Jacque Fresco – cum ne putem pregăti viitorul
La ce te gîndești atunci când contemplezi viitorul?Pentru Jacque Fresco, viitorul arată în felul acesta.
Un viitor în care tehnologia este valorificată pentru toți și banii nu au nici o relevanță.
La 94 de ani, adevărul este că Jacque nu va vedea acest viitor. Dar aceasta nu-l va opri să călătorească în cursul următoarelor șapte luni în jurul lumii pentru a-și promova viziunea.
Se numește “Proiectul Venus” și el spune că “50 de milioane de oameni în lume sunt acum implicați în el sau conștienți de el”
Interviul lui Jacque Fresco preluat de la televizunea neo-zeelandeza:
“Dacă instalăm Proiectul Venus în întreaga lume declarăm toate resursele Pământului ca patrimoniu comun al tuturor oamenilor din lume.
Mark Twain a spus: “Nu e nici un pogon de pământ de pe Pământ care să aparţină proprietarilor de drept. ”
Deci, de-a lungul anilor, naţiunile puternice au luat terenurile altora. Acestea incluzând Statele Unite, Germania, Franţa, toate sunt corupte. Îmi pare rău de asta, dar toate naţiunile sunt corupte. Atâta timp cât folosiţi bani, plătiţi senatori …compania de medicamente poate cumpăra timp…astfel încât nu poţi avea decenţă şi etică într-o lume coruptă.
- “Dar vorbiţi despre o utopie?”
- Nu există nici un astfel de lucru. Motivul pentru care nu există nici un astfel de lucru ca “utopie” este că – dacă ştii să proiectezi cea mai bună clădire este doar ceea ce ştii până acum. Odată cu apariţia unui nou material, oraşul va continua să se schimbe. Nu există nici ‘cel mai bun laptop’. În anul următor va fi unul mai mic, mai uşor, o gamă mai largă.
Camerele nu mai folosesc film. Deci, nu se poate proiecta cel mai bun aparat de fotografiat, aveţi posibilitatea să proiectaţi doar cele mai bune pe care le ştiţi de până acum. Nu există utopii, nici frontiere finale.
- “Dar pentru dvs, viziunea viitorului…”
- ..este mereu în schimbare. ”
- Şi depinde de tehnologie?”
- Da. Tehnologie şi cunoştinţe în toate domeniile.
Astăzi, oamenii de ştiinţă sunt specializaţi în optică, alţii în rachete, astfel încât naţiunea le poate folosi oricum doreşte. În viitor, oamenii vor fi educaţi să fie generalişti, astfel încât nimeni nu poate să se folosească de tehnologie pentru a face arme de distrugere.
- “Dar când te uiţi la unele dintre proiectele dvs unele dintre viziunile dvs pentru viitor, oamenii spun: “Da, uite, e ca şi chestia văzută în ‘Popular Mechanics’, în anii ’50. ”Ştii, aceasta este ceea ce se întâmplă să fie la fel ca în 1999.”
- Nu e nimic de genul ăsta. Hollywood vă arată nave spaţiale şi personaje care folosesc arme cu laser. Ei iau aceeaşi cowboy şi indieni şi îi pun în nave spaţiale. Ăsta nu e viitorul, ăsta e conceptul omului din această societate cu răspundere limitată care nu te învaţă cum să gândeşti şi să priveşti înainte. Ei te învaţă cum să fii un cameraman, un mecanic auto, un chimist sau un inginer structural, dar nu îţi oferă o imagine de ansamblu a societăţii.
- “Pentru ca oamenii să îmbrăţişeze ceea ce vorbiţi…”
- Ei bine, nu e chiar sistemul meu. Dacă noi nu trăim în conformitate cu natura Pământului, dacă noi nu trăim în conformitate cu resursele naturale, nu putem trăi. Nu poţi desemna o populaţie de 10 miliarde de oameni, fără să faci un studiu al resurselor pe care le au. După ce se face studiul, se verifică dacă avem resurse suficiente pentru a susţine atât de multe miliarde de oameni şi dacă se depăşeşte, începe să aibă înfometare, malnutriţie, dispute teritoriale. Se poate menţine o populaţie în conformitate cu capacitatea de susţinere a Pământului, nu opinii exprimate de senatori.
Politica a fost bună, cu o sută de ani în urmă. Astăzi, e total depăşită.
- “Dar, dvs vorbiţi de revoluţie, pentru că vreţi să spuneţi …”
- Nu.
- “Atunci când societatea se prăbuşeşte…”
- Revoluţie tehnică.
- “Da, dar atunci când societatea se descompune, atunci ei vor dori s-o facă în mod diferit.”
- Îmi pare rău de asta, dar se pare că condiţiile erau atât de abuzive, pe unele meleaguri, că au aplicat socialismul, comunismul sau fascismul care s-au potrivit condiţiilor în care trăiau oamenii. Nici unul dintre acestea nu au fost soluţia. Toate guvernele din istorie au fost corupte.
- “Deci, în acest caz, creşterea naziştilor în Germania a fost perfect logică.”
- Era logic în cadrul condiţionat lor. Cu alte cuvinte, Hitler nu a condus Germania în acest fel, dar ceea ce el a vorbit era acceptabil pentru poporul german, evident. El a fost pus acolo de marii afacerişti germani şi de industrie. Iar muncitorul nu avea nici un cuvânt. Credea că e comunist, socialist.
Sistemul lui Hitler nu ar fi funcţionat chiar dacă ar fi câştigat războiul.
- “Trebuie să ştiţi că oamenii se uită la conceptele voastre.”
- Da, am auzit.
- “Şi, cu tot respectul, Jacque, vor spune: Tu eşti un bătrân nebun.”
- Am înţeles asta. Acest lucru nu este neobişnuit. Fiecare mişcare, de la drepturile femeilor la munca copiilor, s-au luptat tot timpul. Nici un sistem nou nu a venit vreodată în linişte.
Chiar şi în armată, cavaleria a luptat cu tancurile de război. Când tancurile de război au venit spre ei, au aruncat rachete ghidate. Acum, oamenii cu rachete ghidate se luptă cu arme cu laser în cer.
Apoi, ei au o bombă numită “bombă flicker”(pâlpâire, n.tr.), astfel încât lumina strălucitoare merge mai departe şi în afară, vă provoacă o criză de epilepsie dar nu distruge mediul înconjurător. Acum sunt în control, dar nu e nici o limită la ceea ce poate face omul. Omul este cel mai prost animal. El poluează oceanul, aerul, râurile, atmosfera şi oamenii.
Omul se pune pe un piedestal şi spune: “Suntem cea mai înaltă formă de viaţă.” Ăsta e un truc al egoului. Ei nu sunt. Noi nu suntem încă civilizaţi. Atâta timp cât avem închisori, poliţie, armate, forţe navale, nu suntem civilizaţi.
Până când lumea va învăţa să trăiască împreună – constructiv atunci va fi începutul erei ştiinţifice.
Nu suntem încă acolo.
...
“Ce poate face un singur om?
Nu există nici o cale pentru tine de a face ceva pe cont propriu.
Ori ne gândim la nivel global sau pierim individual.
Dacă nu faci nimic, nimic nu se va întâmpla. Pot să vă asigur de asta.”
http://www.proiectulvenus.ro/
http://libercugetatorul.info/2013/09/25/jacque-fresco-cum-ne-putem-pregati-viitorul/