Pâinea şi Adevărul sunt condiţiile existenţei omeneşti.
Nu umblăm pe două cărări, ci trăim pe două nivele.”
Pr. Arsenie Boca
In zilele nostre, in acest avant tehnologic numit evolutie si intr-o usoara blocare spirituala, stagnare sau moment de cotitura am putea spune, avem atatea informatii si publicatii despre subiecte de nutrititie, diete si metode de scadere sau ridicare a greutatii corporale, metode si sfaturi despre cum sa ne hranim sanatos, sa fim armoniosi, doar ca, un subiect important care priveste informatia si efectul spiritual al hranei este practic, complet abandonat, neglijat si chiar respins de multi cei din jurul nostru.
Deschiderea spirituala si intelegerea complexitatii fiintei, o larga constiinta formata si asumarea si intelegerea unui adevar comun, sunt elemente cheie in abordarea si intelegerea importantei si marii relevante a informatiei spirituale, din dieta sau hrana zilnica.
Cu mult inainte, pe cand omul a descoperit rolul elementelor componenete ale hranei asupra corpului fizic, s-au inteles – cu siguranta – si efectele proprietatilor hranei in planul emotional si asupra personalitatii umane, adica s-au facut cunoscute influentele spirituale pe care omul le capteaza si prin hrana. Dar, din pacate, acest important subiect a fost lasat in timp in urma, pastrandu-se in anumite comunitati si organizatii si in cercuri restranse, iar astazi, toate cele ce sunt stapanite si controlate atat de bine in societate, ca si informatii si perceptii, sunt departe de partea spirituala, neintelesa si neabordata, decat timid si fara prea mare ecou, contrar imensei semnificatii avute,
Cand omul are sa inteleaga ca este mult mai mult decat un corp fizic format din elemente chimice si ca derularea vietii este in stransa corelare si cu dieta zilnica, cu elementele aduse corpului fizic prin hrana, dar si cu informatia spirituala venita odata cu aceasta, doar atunci omul va intelege complexitatea creatiei lui, a creatiei, in general. Si se va minuna si se va pleca in fata maretiei ei!
Omule, cunoaste-te si iubeste-te pe tine si pe aproapele tau si nu uita ca esti ceea ce gandesti, esti ceea ce mananci si vei culege intotdeauan ce ai semanat in lungul calatoriei tale, numita Viata. A te intelege si a te cunoaste pe tine e mai important decat orice altceva, sa intelegi cine esti cu adevarat este mai important decat orice cautare sau orice intelegere ce o poti descoperi. De aici, lumea intreaga se va schimba si miracolul existentei il vom simti, doar sa credem si sa vrem!
Caracterul unui om este conditiont si de starea lui de sanatate, care la randu-i este influentata de modul de derulare a vietii, de felul in care isi structureaza perceptia si raportarea la lume, prin felul in care isi alege hrana zilnica si modul ei de asimilare. Caracterul unui om nu inseamna ceva construit de corpul fizic sau creat de elementele chimice. El este un element al sufletului, in care este inclusa mintea si aceasta conditie a sufletului, psihicului si corpului se manifesta prin corpul fizic, doar atunci cand el se afla intro stare de armonie.
Energia spirituala, ce reprezinta esenta Divina ce protejeaza viata, vitalitatea, constiinta omlui, patrunde in corp prin diferite surse. Privind detailiat natura spirituala a omului, ea se transforma intr-o stiinta. Daca o examinam doar din perspectiva modului de desfasurare si al manifestarii ei, vom descoperi cea mai mareata demonstratie de simplitate a cailor lui Dumnezeu.
Esenta Divina a fiintei umane are tendinta sa fie religioasa, dar aceasta manifestare uimitoare si neexplicata, are o mare insemnatate in viata unui om, cu mult peste asocierea ei cu vreo religie, doctrina, sau vreun crez. Vine spre om cu indreptare, cu moralitate, cu o curatenie a trupului, a mintii si cu constructia unei frumoase personalitati umane. Intareste caracterul si il fortifica, dau indrazneala si ambitia personalitatii individului. In fapt, aceasta revarsare Divina il duce pe om, pas cu pas, in directia cu adevarat evolutiva a fiintei lui, indepartandu-l de instinctele primare, desavarsindu-l ca fiinta spirituala.
Cand stam si incercam sa intelegem cum este patruns omul de energia spirituala si care sunt sursele acesteia, vom descoperi mai multe cai de acces catre corpul fizic.
Una dintre cai este prin procesul de respiratie, ca sursa principala de energie vitala pornita de la Soare; o alta cale este reprezentata de natura si calitatea hranei pe care o consumam si pe care o bem.
Daca partea Orientala a lumii a dezvoltat mistic exercitiile de meditatie, in accord cu propria respiratie si mentin un ridicat concept si grad al spiritualitatii, partea Occidentala a lumii s-a dezvoltat intr-o directie ce tine seama mai putin de mostenirea noastra ancestarla, valorificate fiind sfaturile medicale si descoperirile artificial. Intelegerea simplitatii vietii constiente pierzand, astfel, in defavoarea comoditatii si adaptabilitatii la mediu. Tot occidentalii au deprins in dieta zilnica tot mai multe obiceiuri culinare rafinate, neconsumand o mancare adevarata si nici intr-un mod adecavat, spre o buna stare si o buna energizare vitala.
...
Omul occidental, si nu numai, a invatat sa se adapteze progresului tehnic si desopeririilor sofisticate ale stiintei, uitand insa ca natura si esenta lui sunt elementare in balansarea progresului avut in adaptarea la mediu. Nu putem sa prevenim imbatranirea, sa ne bucuram de viata si sa avem o stare buna de functionalitate si vitalitate consumand pastille, fiind ignoranti, comozi, lipsiti de curajul si indrazneala cunoasterii.
O buna adaptare si o minima intelegere a existentei presupune asumarea responsabilitatii personale in fata adevaratei cunosteri, inseamna insusirea si alaturarea bunelor obiceiuri si activitati, inseamna o inima deschisa si o minte limpede.
Cum sa privim lumea, doar altfel decat prin ce purtam in suflet?
Si cum ne hranim sufletul si starea minunata de fiinta vie?
Printr-o stare cultivata de bine, printr-o hrana care sa contina tot ce ne dorim, insa, in fiecare zi sa dorim a consuma cat mai multe “frunze verzi”, alimente crude, neprocesate termic sau chimic. Putem manca orice, se poate spune, insa sursele de “adevarata viata si energie” ar fi bine sa faca parte din dieta noastra zilnica.
Exercitiul fizic, somnul ohihnitor, o minte asezata contribuie impreuna cu apa si hrana la A TRAI ARMONIOS, in voia ta, a celor din jur si voia lui Dumnezeu!
Nu pot spune ce hrana se potriveste unui om, tie, lui, altcuiva, nu pot sa fac asta, dar pot sa indrum pe fiecare sa se cunoasca, sa inteleaga si sa-si asculte pulsul vietii, el ii va spune ce e bun si cat este bun, fiecaruia dintre noi. Esenta Divina a fiecaruia, odata activata prin ridicarea constiintei, ne calauzeste Calea!
Adevarul este unul singur, fiecare insa are propria cale si propriile alegeri in derularea si descoperirea acestuia. Sa dorim sa stim, sa dorim sa intelegem, sa dorim sa accesam esenta Divina din noi, atat prin hrana constienta cat si prin bucuria intelegerii acestui mic pas.
In aparenta este mic…deschiderea orizontului adus de el este insa…infinita!
Lavinia Ceuta
http://lavi-enrose.com/hrana-spirituala/