In lume, ca si in Romania, a devenit la moda in ultima perioada hrana
“raw” sau hrana cruda, fara folosirea focului. Fata de hrana fiarta sau
prajita, ea este extraordinar de buna pentru organism din motivele
enumerate in articolul de mai jos.
* Introducerea in organism a alimentelor preparate cu ajutorul
focului (oricare ar fi natura lui) declanseaza imediat (in maximum 10
minute) o reactie de autoaparare a organismului, asemanatoare cu cea
intalnita in bolile infectioase (cresc limfocitele la peste 10.000/mm3
timp de 3-4 ore, in functie de calitatea alimentelor consumate).
* Enzimele, considerate elixirul vietii, se distrug la temperaturi
intre 45-55 grade Celsius. De aceea, orice mancare preparata bine cu
ajutorul focului este, de fapt, o “hrana moarta”.
* Vitamina B1 este termolabila, ea este distrusa aproape in
totalitate prin procesele termice. Dar si prin expunerea la soare a
alimentelor se pierd o serie de vitamine, cum ar fi B2 si B6.
* Pentru mentinerea sanatatii cruditatile trebuie sa reprezinte 80%
din totalul alimentelor consumate intr-o zi. Experienta zilnica a
fiecaruia dintre noi demonstreaza ca mesele vegetale (formate din
cruditati) necesita un aport cantitativ mai mic fata de cele in care
alimentele sunt pregatite termic.
* Este ideal sa incepeti orice masa cu cruditati (“hrana vie”) si
este minunat daca pastrati un timp de cel putin 30 minute inainte de a
consuma alimente tratate termic.
* Fructele, sucul din fructe proaspete, chiar si bauturile
energizante sunt mult mai bine tolerate si mai cu folos pentru organism
fata de friptura cu cartofi si salata sau alta mancare trecuta prin foc.
* Dupa consumul alimentelor pregatite termic trebuie evitat consumul
cruditatilor. Marul sau orice alt fruct consumat la sfarsitul mesei este
contraindicat intrucat isi pierde calitatile naturale, dezvolta
fermentatie si perturba profunda digestia (bolboroseala intestinelor,
ragaiala).
* Cuptorul cu microunde modifica structural moleculele alimentelor
preparate conducand, astfel, la deteriorari profunde ale starii de
sanatate, manifestate prin nervozitate, insomnie, insatisfactie etc.
* Alimentele fierte, fripte sau pregatite pe gratar sunt mai bine
suportate decat cele prajite, deoarece acestea sunt saturate in grasimi
si se absorb greu. De asemenea, ele necesita un efort secretor major din
partea ficatului, vezicii biliare, a pancreasului si a intestinelor. In
concluzie, alimentele prajite sunt mult mai indigeste (deci, atentie la
cartofii prajiti!)
* Prin pastrarea in apa ca si prin procesele termice serioase
(incalziri si reincalziri repetate), cantitatea de vitamina C, continuta
in vegetale ajunge sa fie distrusa aproape in totalitate. De exemplu,
prin fierberea cartofilor se distruge pana la 90%, iar prin fierberea
verzii se
distruge mai mult de 60% din continutul acestora in vitamina C.
* S-a demonstrat ca apa de fierbere ia aproape tot magneziul din
varza si macris si 2/3 din cel aflat in spanac. Fierul diminueaza in
alimentele fierte in exces ca si in cele maruntite bine inaintea
procesului culinar. Cartofii fierti in coaja ca si folosirea culinara a
sosului sau a zemii rezultate in urma prelucrarii lor, cresc aportul de
fier.
Daca lumea ideala este (inca) o utopie, putem alege in alimentatia
zilnica (sau cat de des se poate) hrana vie. Adica legume, fructe,
seminte, cereale crude, proaspete, nepreparate termic. Vom avea numai
de castigat. Adeptii raw foodism-ului, un stil de
viata care include o dieta preponderent bazata pe consumul de
alimente crude, neprocesate, adesea provenite din agricultura
biologica, asa se lauda…
Si se simt. Acestia considera ca astfel isi ajuta corpul, spiritul si
mintea sa ramana sanatoase. Exista mai multe tipuri de adepti ai
acestui tip de alimentatie, cei mai multi sunt raw veganii - vegetarieni care nu incalzesc legumele, fructele, semintele, cerealele la mai mult de 40-46 grade C.
Totusi, in functie de stilul de viata unii adauga oua, peste (exemplu:
sashimi), carne (carpaccio) si lapte crud, branza proaspata, iaurt.
"Am inceput sa introduc hrana cruda in alimentatia mea in urma cu un an
si am hotarat sa o pastrez ca hrana preponderenta datorita efectelor
miraculoase pe care le-a avut: scaderea in greutate, imunizarea
organismului in fata bolilor comune (raceli, migrene, afectiuni
ginecologice), senzatia de satietate, dar nu de "greutate" dupa
consumarea unei mese crude, curatarea pielii de puncte negre si pete,
digestie mult imbunatatita, disparitia balonarii si a constipatiei",
povesteste Ina.
http://www.almeea.ro/alimentele-raw-sau-crude-reprezinta-adevarata-hrana-vie-pentru-noi-alimentele-preparate-la-foc-sunt-hrana-moarta/
Singura hrană spirituală este cunoaşterea.
Numai adevărul şi iubirea universală ne va face liberi!
Lumina care ne inspiră toţi să ne unească în conştiinţa cosmică nouă:
FRÃŢIA INIMII.
Iubirea și Adevărul nu pot fi descoperite prin cărți, biserici sau temple.
Acestea vin în ființa prin cunoașterea de sine.
Cunoașterea de sine este un proces anevoios dar nu dificil; el devine dificil doar atunci când încercam să ajungem la un anume rezultat.
Dar a fi doar conștienți în fiecare moment, clipă de clipă de propriile noastre gânduri și sentimente, de toate acțiunile noastre fără nici un fel de condamnare sau justificare, aduce libertatea, eliberarea în care există această fericire a adevărului.