In anul 1870, un general britanic impreuna cu o garnizoana a urcat
pentru prima data pe valea raului Hunza, o zona uitata de timp, ascunsa
in ungherele muntoase din nord-estul Indiei de atunci. Intreaga omenire
se afla in fara unui miracol care sfida regulile stiintei oficiale.
Oamenii care traiau de milenii in acest loc uitat de boala, suferinta,
tristete is stres, atingeau varste incredibile, se bucurau de o stare a
sanatatii nemai-intalnita nicaieri in lume is puteau procrea la varste
la care cei mai multi occidentali zaceau deja in sicrie.
Astazi, misterul Vaii Hunza si al locuitorilor este la fel de mare, in ciuda sutelor de investigatii si cercetari stiintifice.
Beatitudinea uluitoare a acestui loc, suprapusa longevitatatii deja
proverbiale a locuitorilor sai, pare as ascunda, in continuare, secretul
Tineretii fara Batranete.
Undeva in Pakistan
Daca o cautam strict dupa coordonate geografice, Hunza este o mica
vale muntoasa din regiunea Gilgit-Baltistan, provincia autonoma de
nord-vest din Pakistan . Intreaga vale este situata la inaltimea medie
de 2.500 de metri, avand o suprafata de 7.900 kilometri patrati. Fostul
oras Baltit, actualmente Karimbad, este principalul orasel al regiunii,
astazi – o populara destinatie turistica, datorita privelistilor
spectaculoase din imprejurimi. Zona este marginita de munti maiestuosi,
precum Utar Sar, Rakaposhi, Bojahagur Duanasir II, precum si piscurile
Hunza, Ghenta, Diran: toti muntii enumerati strapungand cerul cu
inaltimi de peste 6 000 metri.
Istoria locului este interesanta, Hunza fiind la inceputurile sale un
mic stat izolat, marginit de Tibet la nord-EST si Muntii Pamir la
nord-vest .
La marginea Raiului
Valea Hunza este de o frumusete absoluta, ireala . Toti marii calatori
care au venit aici, atrasi de faima locului si de longevitatea extrema a
bastinasilor, declara cu mana pe inima ca nu au mai intalnit nicaieri o
asemenea alaturare armonioasa de minuni naturale. Trecatoarea prin
care se intra din Gilgit in Hunza este foarte dificil de parcurs, fiind
situata la inaltimea de 4.176 metri.
Odata intrat in vale, trecatorului I se dezvaluie in fata ochilor un
peisaj edenic, iar daca soarele scalda piscurile inzapezite si valea
multicolora, senzatiile sunt indescriptibile, puternic amplificate de
aerul tare si nefiresc de curat al inaltimilor.
Vaile de piatra albastruie ale muntilor, marginesc de o parte si de
alta gradini si terase cultivate cu pomi fructiferi si orz, alturi de
pasuni netede , unde pasc turme de animale crescute pentru lana, laptele
si carnea lor. Deoarece in valea Hunza ploua rar, localnicii au
dezvoltat in timp un ingenios sistem de irigatii prin care apa
cristalina provenita din topirea periodica a ghetarilor se scurge catre
gradinile, pasunile si locuintele lor. Originalul sistem de apeducte are
o lungime totala de peste 80 km si preia, in mare parte, apa scursa din
ghetarul Ultar, situat la inaltimea de 7 788 metri, in Muntele
Rakaposhi. Apeductul, alcatuit din lemn, este ancorat in stanca cu
piroane lungi de otel.
Inaccesibilitatea vaii combinata cu relieful extrem de accidentat a dus
la secole de izolare fata de orice influenta venita din exterior. Spre
exemplu, nu mai devreme de anii ‘50 AI secolului trecut, locuitorii din
Hunza nu vazusera nici macar un singur Jeep sau avion in zbor, in ciuda
faptului ca armata Pakistaneza amenajase deja un aeroport in Gilgit, la
doar 70 km distanta de Hunza.
Urmașii lui Alexandru cel Mare?
La inceputul secolului XX, mai multi antropologi si etnologi care au
intrat pentru prima oara in contact cu hunzakutii, au insistat ca acest
grup etnic total diferit de celelalte comunitati din jurul sau, ar fi
nici mai mult nici mai putin decat urmasii soldatilor din armata
legendarului Alexandru Macedon .
Soldati care ar fi fost lasati in acest avanpost indepartat de catre
Cuceritor, dupa care au fost uitati sub vanturile aspre ale istoriei.
Captivanta ipoteza a ramas in sertarele istoricilor, neavand prea multa
credibilitate printre specialistii vremii.
Cu toate acestea, studiiile efectuate incepand cu anii ‘70, au venit cu
rezultate socante. Totul a inceput de la analizele limbii bastinasilor.
Denumit „Burushaksi”, limbajul hunzakut este total diferit de limbile si dialectele triburilor din imprejurimi . Analizele istoric-fonetice au scos la iveala ca Burushaksi este nimic altceva decat un amestec lingvistic dintre vechea limba macedoneana si limbile vorbite in Antichitate in Imperiul Elenistic-Persan.
Hunzakutii au pielea alba si fizionomie tipic caucaziana.
In anul 1950, cercetatorul John Clark nota despre desele cazuri de copii
cu parul saten, blond si chiar roscat, afirmand ca daca acei copii ar
fi fost imbracati in stil european, nu s-ar deosebi cu nimic de copii
unei scoli din Scotia sau Irlanda. Femeile Hunza sunt deosebit de
frumoase si delicate, infatisarea lor fiind foarte diferita de cea a
femeilor care traiesc in satele adiacente Vaii. O parte dintre
antropologi sustine ca acest fapt se datoreaza raidurilor din trecut, in
care barbatii Hunza cautau sa rapeasca femei din caravenele persane,
femei renumite in toata Asia pentru frumusetea lor ireala.
Rata alfabetizarii din Vale este printre cele mai ridicate din Pakistan,
atingand o cifra de peste 90% in randul copiilor hunzakuti. Practic,
orice copil din generatiile recente urmeaza scoala pana la nivelul
liceului. Multi aleg sa mearga mai departe si studiaza in universitati
din Pakistan sau Occident. Majoritatea hunzakutilor din zilele noastre
sunt musulmani apartinand sectei ismailitilor, venerandu-l pe Inaltimea
Sa, Printul Karim Aga Khan IV. In satul Ganish, peste 90% din locuitori
sunt musulmani siiti.
Conform studiilor derulate sub egida a numerosi cercetatori, in Valea Hunza traiesc probabil cei mai longevivi oameni din lume.
Primul dintre cercetatorii care si-a dedicat viata analizei amanuntite a
asa-numitului “Mit Hunza” a fost americanul Jay Milton Hoffman, care
in anul 1960 a fost delegat de catre U.S. National Geriatric Society sa
studieze cauzele si factorii care determina starea de sanatate si
longevitatea proverbiala a hunzakutilor . Dr. Hoffman si-a notat
observatie intr-o lucrare care avea sa faca multe valuri in medicina
moderna.
Volumul ”Hunza: Secrets of the World’s Healthiest and Oldest Living
People” relateaza despre un tinut indepartat unde oamenii nu sufera de
bolile comune populatiilor occidentale sedentarizate si consumatoare de
alimente nocive. In Hunza, nici macar cei mai batrani oameni nu
sufereau de Parkinson, colesterol marit, boli de inima, cancer (cancerul
este totalmente necunoscut in randul lor), artrita, carii dentare,
afectiuni ale vezicii urinare, diabet, tuberculoza, hipertensiune
arteriala, alergii, astm, boli de ficat, constipatie, hemoroizi sau alte
sute de afectiuni care vin ca o ironica nota de plata pentru noi, cei
“civilizati, avansati tehnologic si atotstiutori in ignoranta noastra
educata”.
In Hunza nu exista spital, farmacie, azil de nebuni, sectie de
politie, inchisori, crime sau cersetori. Iar asta nu din cauza ca acesti
oameni sunt prea « barbari » sau saraci sa le construiasca, ci pentru
ca nu au existat niciodata, iar societatea hunzakutilor nu are pur si
simplu nevoie de aceste avanposturi ale “omului civilizat”. Credeti sau
nu, dar aici se intalnesc la tot pasul batranei si batranici simpatici
care nu mai tin minte cand anume s-au nascut, dar care au varste de
120-140 (!) ani, conform masuratorilor si analizelor de ultima ora.
In Hunza, oamenii mor fie in urma accidentelor, fie de batranete, la
varste matusalemice. In niciun caz nu sunt secerati de boli
degenerative, precum batranii din Occident. Dar cea mai mare surpriza a
medicinei moderne a avut loc in urma investigarii cazurilor des
intalnite in care “mamele” aveau 60-70 ani si “tatii” 70-90 ani. Pare incredibil, nu?
Goniti de asprimea zilelor de iarna, cand frigul taios amplifica foamea,
vanatorii locali escaladau stancile la vanatoare de capre salbatice
Markhor, mufloni, gaste, cocori, rate si fazani. Carnea era foarte
cautata in asanumita “Dieta de Iarna” Hunza. In anotimpul rece, nevoia
de calorii era stringenta, iar localnicii o suplineau prin consumul
intensiv de lapte, branzeturi si unt.
Cu totul alta este “Dieta de Vara”, cand bastinasii se
hranesc dupa o traditie foarte veche pe care o respecta cu strictete.
Daca in anotimpul rece aveau o dieta foarte bogata in grasimi animale,
odata cu venirea primaverii, alimentatia lor se schimba in mod radical.
In primul rand, o mare parte a alimentelor sunt consumate
crude, fara a fi gatite sau prelucrate in foc. Vegetalele sunt mancate
pe loc, imediat ce sunt culese. De fapt, in anotimpul cald, masa zilnica
se compune din peste 80% legume si fructe consumate crude. La o
analiza stiintifica a reiesit ca hunzakutii beneficiaza de 40% calorii
din cereale nedecorticate, 30% calorii din legume, 15% calorii din
fructe, 10% din leguminoase si doar 1% din alimente de provenienta
animala.
Copii sunt alaptati pana la 6-7 ani, fapt care le aduce un sistem
imunitar de fier si un aport de calciu neegalat, comparativ cu copii
occidentalilor. Aerul rece si altitudine ridicata fac ca microbii si
bacteriile sa fie aproape inexistenti. Rozatoarele si insectele care
transmit diverse boli sunt necunoscute in Vale. Alimentele nu sunt
niciodata procesate sau rafinate. Aici nimeni nu consuma zahar, foarte
pretuita este in schimb mierea.
Unul dintre secretele longevitatii de invidiat a bastinasilor consta in consumarea in cantitati imense a caiselor._
Caisul este unul dintre putinii pomi fructiferi care s-au putut adapta
la asprimea climei din regiune. Caisele sunt mancate crude in anotimpul
cald, iar cantitatile care nu pot fi consumate sunt pregatite pentru
iarna intr-un mod original. Caisele ramase sunt taiate in doua si puse
la uscat pe tavi uriase de lemn, care sunt urcate apoi pe acoperisul
caselor pentru ca soarele timid de vara sa conserve principiile active,
vitaminele si mineralele din valoroasele fructe. La fal sunt preparate
si ciresele sau prunele. Samburii de caise sunt sparti, iar miezul este
strans cu mare grija. Dupa ce este uscat tot la soare, miezul samburilor
este macinat intr-o faina din care femeile Hunza pregatesc aluat pentru
paine si prajituri traditionale.
Caisele contin mari cantitati de vitamina B-17 un excelent element natural impotriva cancerului.
Un alt secret al longevitatii rezida, probabil, in
modalitatea “neortodoxa” prin care localnicii isi gatesc traditionala
“Paine Hunza” . Pentru realizarea acestui aliment miraculos, bastinasii macina in piatra boabe de grau, orz si hrisca.
Faina rezultata este amestecata cu ulei de canola, miere, melasa, lapte
de soia, sare de mare, scortisoara, nucsoara, suc proaspat de lamaie si
portocala, oua, ulei de masline, praf de curry, patrunjel, ghimbir si
banane uscate, multe dintre aceste ingredinte fiind obtinute de
bastinasi in urma trocului. Painea rezultata este coapta pe jumatate in
tipsii mari de metal. Traditia cere sa fie coapta doar pe jumatate,
astfel incat principiile active, vitaminele si nutrientii sa nu fie
distrusi de temperaturile mari din cuptor.
Poate ca intreg secretul sanatatii si longevitatii acestor
oameni sta, de fapt, in simpla si banala apa . Cu un singur amendament
necesar: apa bauta de hunzakuti provine din izvoarele care o aduc din
ghetarul Ultar.
Analizele de laboratoar au aratat ca apa din ghetarul Vaii Hunza
este foarte bogata in potasiu si cesiu, din acest motiv apa pura bauta
de bastinasi este o apa foarte bogata in metale active alcaline care, in
ultima instanta, previn apartitia cancerului.
Pana cand stiinta va dezlega cu adevarat misterul longevitatii
acestor oameni, intr-o vale ascunsa din Himalaya, boala si
batranetea vor fi sfidate in continuare. Atat timp cat vor fi
respectate traditiile si obiceiurile stravechi din acest colt uitat
de lume.
sursa
http://travel.descopera.ro/6744222-Taramul-nemuritorilor-Hunza-Valea-Vietii
http://www.adanima.org/2011/12/30/tinerete-fara-batranete-hunza-%E2%80%93-valea-vietii/
Singura hrană spirituală este cunoaşterea.
Numai adevărul şi iubirea universală ne va face liberi!
Lumina care ne inspiră toţi să ne unească în conştiinţa cosmică nouă:
FRÃŢIA INIMII.
Iubirea și Adevărul nu pot fi descoperite prin cărți, biserici sau temple.
Acestea vin în ființa prin cunoașterea de sine.
Cunoașterea de sine este un proces anevoios dar nu dificil; el devine dificil doar atunci când încercam să ajungem la un anume rezultat.
Dar a fi doar conștienți în fiecare moment, clipă de clipă de propriile noastre gânduri și sentimente, de toate acțiunile noastre fără nici un fel de condamnare sau justificare, aduce libertatea, eliberarea în care există această fericire a adevărului.