American de origine, Daniel Reid s-a stabilit de mai multi ani in Bali, unde tine prelegeri despre programele de detoxifiere, impreuna cu sotia sa, Snow, o vindecatoare taiwaneza, la hotelul Bale, din zona Nusa Dua.
Americanul de 64 de ani, care locuieste acum in Australia, si-a petrecut copilaria in Africa si cea mai mare parte a vietii, in Asia.
Este un pasionat al conceptului „esti ceea ce mananci” si ii indeamna oamenii sa posteasca periodic, pentru a elimina toxinele si a ajunge la restabilirea sanatatii optime.
Daniel Reid, care in anul 2006 tocmai isi publicase ultima carte, Tao pentru dezintoxicare, i-a acordat in acelasi an un interviu directorului ziarului The Bali Times, William J. Furney.
Intrebare:
In prezent, cercetatorii blameaza regimul alimentar, ca fiind una
dintre principalele cauze ale producerii cancerului. Ce sa insemne asta?
Ca pe oameni ii omoara ceea ce mananca?
Daniel Reid: Nu e neaparat din cauza alimentelor in sine. E vorba de ceea ce se intampla in corpul nostru. In urma digerarii si metabolizarii hranei, se acumuleaza deseuri acide. Pentru ca mancam alimente nepotrivite cu natura noastra si nu le eliminam corect, se creeaza o acumulare de deseuri acide.
Cauza principala a cancerului a fost descoperita in 1931, de catre dr. Otto Warburg, un om de stiinta german, care a primit premiul Nobel pentru medicina. El a descoperit ca aparitia cancerului presupune, fara exceptie, doua conditii de baza: prea mult acid in tesuturi si insuficient oxigen.
Știm cu totii ce se intampla cu deseurile produse prin respiratie:
se produce arderea oxigenului, din care rezulta bioxidul de carbon. In
procesul de metabolizare, se arde zaharul, se ard proteinele, se ard
grasimile. Care este deseul rezultat? Acidul. E atat de simplu! E stiinta pura.
Asadar, atunci cand ingeram alimente care produc mult prea mult acid – zahar, carnuri, produse lactate, precum si orice fel de chimicale – conservanti, pesticide, aditivi alimentari, coloranti,
medicamente, aspartam – se produce o mare cantitate de acid. Prin
urmare, devine evident ca, din cauza modului in care ne hranim astazi
(la care putem adauga si poluarea) se produc o multime de reziduuri acide in corpul
nostru si nu mai absorbim o suficienta cantitate de oxigen.
Daniel Reid: Da, pentru ca nu li se spune. De fapt, li se spune exact contrariul. Nu exista sfaturi reale, totul e doar publicitate.
In prelegerile si cartile mele, eu tot dau vina pe companiile de produse alimentare. Dar daca oamenii sunt liberi de orice ingradire sa-si inceapa o afacere din care sa iasa bani, ei vor face orice pentru a face bani, iti vor vinde si arsenic frumos ambalat, daca
sunteti dispusi sa platiti pentru el.
Pe langa acesti producatori, eu acuz in acelasi timp iresponsabilitatea agentiilor guvernamentale, care nu protejeaza oamenii, ci corporatiile.
Doar in cele din urma, il invinuiesc pe individ. E ca atunci cand te duci la tribunal pentru incalcarea legii si judecatorul iti spune: „Ignoranta nu e o scuza, cand afirmi ca nu ai stiut ca ceea ce ai facut era impotriva legii”.
Haideti sa ne intrebam: De ce, in prezent, un om din trei face cancer, in loc de unul din 100, ca in 1913?
S-au cheltuit multe miliarde de dolari in „razboiul contra cancerului” si lucrurile merg tot mai rau. Niciun tratament nu merge. Chimioterapia? Sa fim seriosi! Nu e nimic mai otravitor, nu exista producator mai mare de acid decat chimioterapia, care contribuie si mai mult la cauza principala a cancerului.
Intrebare:
Asadar, daca un medic ii spune unui pacient cu cancer sa faca sedinte de
chimioterapie si el nu vrea, care ar fi alternativele lui?
Optiunile sunt foarte simple: in primul rand, informati-va care sunt cauzele aparitiei cancerului.
Din cauza toxicitatii acumulate in corp, de-a lungul timpului, cancerul ajunge in faza finala. Ceea ce se intampla in esenta este ca tesuturile dv. fermenteaza, producand o inmultire rapida a celulelor canceroase, cu formare de tumori.
Cum functioneaza acest proces? La fel ca la fermentarea berii, vinului, iaurtului, branzei.
Puteti intreba pe oricine care produce aceste lucruri: Cum faci? Mai intai, ai nevoie de un mediu acid. Cum il obtii? Inchizi containerul, astfel incat sa nu intre aer, oxigen. Apoi incepe fermentarea.
Deci, ceea ce se intampla in tesuturile canceroase este ca ai prea mult acid si o totala lipsa de oxigen, tesuturile fermentand si producand astfel cancerul.
Intrebare: Cunoasteti cazuri de suferinzi de cancer, care au refuzat chimioterapia in favoarea detoxifierii si s-au vindecat?
Daniel Reid: Absolut!
Daniel Reid: Sa-ti spun de ce. Statisticile
arata - si este suta la suta adevarat, si spun acest lucru in toate
cartile mele – ca oamenii care se imbolnavesc de cancer si nu fac
absolut nimic sa-l trateze traiesc mai mult decat cei care merg la
medic si le urmeaza tratamentul.
Ma refer aici la fumatorii care nu se lasa de fumat, la bautorii care nu se opresc din baut, la oamenii care mananca zahar si carne si nu renunta la aceste alimente.
De
ce se intampla acest lucru? Deoarece tratamentul oficial al cancerului
amplifica de fapt factorii care stau la baza producerii bolii. Temporar
merge, deoarece omoara celulele canceroase, dar mai apoi omoara si ficatul si orice altceva. Prin urmare, atunci cand ati incheiat tratamentul, sunteti intr-o stare chiar mai proasta.
Intrebare: Atunci, de ce nu fac oamenii detoxifiere?
Daniel Reid: Oamenii sunt speriati cu perspectiva mortii iminente, de catre medicii lor. Ei merg la medicul specialist si acesta le spune: „Intr-o luna vei muri, daca nu faci asta si incerci altceva”.
Intrebare: Ce credeti despre cresterea alarmanta a obezitatii in tari precum Statele Unite, Marea Britanie si Australia ?
Daniel Reid: Oamenii acestia mor de foame. Oamenii grasi mor de foame. Vrei sa stii ce vreau sa spun, cand afirm ca mor de foame? Ei nu-si procura elementele nutritive adecvate organismului.
Creierul are un centru de control al apetitului. Nu-ti este foame neaparat, atunci cand nu ai ce manca – omul
poate trai si 60 de zile fara sa manance – ti-e foame numai atunci cand corpul tau are nevoie de anumiti nutrienti, deci cand nu ai proteine, vitamine sau minerale, ca sa poti functiona normal.Atunci incepe sa-ti fie foame si vei incepe sa mananci.
poate trai si 60 de zile fara sa manance – ti-e foame numai atunci cand corpul tau are nevoie de anumiti nutrienti, deci cand nu ai proteine, vitamine sau minerale, ca sa poti functiona normal.Atunci incepe sa-ti fie foame si vei incepe sa mananci.
In cazul in care consumi alimente care nu au nici un fel de valoare nutritionala
(junk food: chips-uri, paine alba, prajiturele… toate acele lucruri
frumos ambalate) vei continua sa mananci fara incetare.
Oamenii obezi mananca o cantitate enorma de alimente. Te uiti la ei si-ti spui: Cum intra atata mancare, in stomacul lor? Creierul lor insa le spune: „Hei, nu am de ajuns din nutrientii de baza, asa ca nu te opri
din mancat!”.
Intrebare: Sustineti
ca gigantii producatori de alimente actioneaza de capul lor, chiar daca
produsele lor sunt daunatoare pentru sanatatea omului? Daca e asa, cum
se poate scapa de ei? Eu stiu ca publicul e protejat de agentiile
guvernamentale.
Daniel Reid: Din pacate, autoritatile protejeaza gigantii alimentari. Organizatia cea mai corupta din guvernul american este FDA (Food and Drug Administration – Administratia pentru Alimente si Medicamente).
Ei decid ce alimente va este permis sa consumati si ce medicamente trebuie sa va fie prescrise.
Aceasta substanta chimica, pusa in Coca Cola dietetica, este o otrava mortala. Este cauzatoare de cancer la creier si nu numai.
Intrebare: Bine, dar n-am vazut oameni sa moara fiindca au baut Diet Coke…
Daniel Reid: Ba da, mor, dar incet. Cunosc cazul a doi barbati care au murit de cancer la creier. Erau surferi in Australia . Faceau sport, stateau la soare in fiecare zi si considerau ca se hranesc sanatos. Tipii astia erau dependenti de Diet Coke (beau 8-9 cutii pe zi). Chiar au recunoscut asta si au declarat ca nu se pot opri sa bea.
Dar si Coca-Cola obisnuita are probleme: contine 9 lingurite de zahar alb la sticla de 500 de ml iar acidul fosforic e ingredientul ei de baza. Consumul de Coca-Cola produce cel mai mult
acid posibil. Prin aceasta, se creeaza
conditiile fundamentale de aparitie a oricarui tip de cancer.
Intrebare: Ce parere aveti despre regimul pe baza de carne?
Daniel Reid: Azi am recomandat la seminarii ca persoanele care nu pot renunta la carne sa manance macar un singur fel de carne – si anume, de miel. Carnea de porc e greu de digerat si produce foarte mult acid.
Dar, in general vorbind, problema cu carnea din ziua de azi e modul in care e crescut animalul – cu hormoni, antibiotice, steroizi si cu hrana improprie care i se administreaza.
Intrebare: Multe
medii sunt poluate cu emisiile provenite de la vehicule, centrale
electrice si alte surse, care in mod inevitabil duc la problemele de
sanatate. Dar exista si o alta forma de poluare, cea pe care dv. o
numiti „poluare invizibila”: TV si transmisii de radio, turnuri de
microunde pentru folosirea celularelor. Sunt acestea intr-adevar atat de
periculoase?
Daniel Reid:
Mortale, as putea spune. Port in permanenta in jurul gatului un produs Tesla, o placa cu molecule de titan, singurul produs pe care l-am gasit si care chiar te protejeaza (schimba configuratia undelor de energie electromagnetica). Compania producatoare (http://www.teslas.us/) face de asemenea butoane pentru telefoanele mobile si calculatoare. Telefoanele mobile slabesc sistemul imunitar, dau probleme ale sistemului nervos si produc cancere.
Mortale, as putea spune. Port in permanenta in jurul gatului un produs Tesla, o placa cu molecule de titan, singurul produs pe care l-am gasit si care chiar te protejeaza (schimba configuratia undelor de energie electromagnetica). Compania producatoare (http://www.teslas.us/) face de asemenea butoane pentru telefoanele mobile si calculatoare. Telefoanele mobile slabesc sistemul imunitar, dau probleme ale sistemului nervos si produc cancere.
Intrebare: Bine, dar toata lumea are azi un telefon mobil…
Intrebare: … chiar si in tarile in curs de dezvoltare, oamenii sunt dependenti de celulare…
Daniel Reid: Se sinucid lent. Oriunde unde te-ai afla la distanta de un metru fata de un telefon mobil, obtii aceleasi radiatii, , asa ca nu conteaza daca scrii un mesaj la el, daca ai telefonul la ureche sau folosesti hands-free. E chiar de zece ori mai rau intr-o masina, pentru ca rama metalica actioneaza ca un amplificator.
Intrebare: Ce fel de probleme medicale, legate de celular, va asteptati sa vedeti in urmatorii 10-15 ani?
Daniel Reid: Prevad o explozie a cazurilor de cancer la creier. Garantat!
Companiile de telefoane mobile vor fi actionate in justitie, iar pozitia
lor va fi: „Ei bine, guvernul le-a permis la momentul respectiv, iar
standardele au fost stabilite de catre guvern”. Vor arata cu degetul
spre guvern, iar guvernul va arata cu degetul spre studiile care au spus
ca totul e in regula, studii finantate chiar de industriile respective – si astfel, totul se va invarti in cerc si oamenii vor continua sa moara
de cancer. Poate ca telefoanele mobile vor fi interzise. Sau le vor face sa respecte normele de siguranta.
Intrebare: Sa ne intoarcem la dieta. Ce mancati de obicei?
Daniel Reid: Eu am renuntat la cereale, deoarece consider ca nu sunt alimentele cele mai potrivite pentru fiintele umane. Pentru a testa un produs alimentar, ca sa vezi daca ii e indicat omului sau nu, trebuie sa-l mananci crud. Nu poti manca orez sau grau, ca atare.
Intrebare: Dar sute de milioane de oameni din Asia traiesc cu orez. Nu poate fi asa de rau…
Cand oamenii au renuntat la a mai fi vanatori-culegatori si nomazi si s-au stabilit pe un anumit teritoriu, singura modalitate de a hrani o populatie numeroasa a fost cultivarea cerealelor. Dar boabele sunt necomestibile, daca nu le gatesti.
Eu nu le recomand oamenilor sa nu manance cereale, ti-am raspuns doar ce nu mananc eu.
Am
descoperit acum doi ani, dupa ce am facut o dezintoxicare puternica, ca
nu mai pot manca cereale. M-au facut sa vomit. Corpul meu nu le-a mai
acceptat. De altfel, cerealele sunt mari producatoare de acid.
Sotia mea, Snow, si cu mine mancam nuci si seminte, in special migdale si seminte de floarea soarelui. Pe acestea nu le poti
digera uscate. Secretul de a le transforma in cel mai bun aliment de pe
planeta e sa le inmoi in apa peste noapte. Devin un alimentar viu, si este cea mai
buna mancare din lume.
In afara de asta, mananc legume, fructe, peste, carne de miel si oua ecologice.
Intrebare: Spuneti ca postul face parte din programul dv. de dezintoxicare. Cat timp ar trebui sa postim?
Daniel Reid: Dezintoxicarea ideala prin post, pentru curatarea corpului este de 7 zile. Este timpul de care are nevoie corpul nostru, pentru a-si purifica complet fluxul sanguin.
Dar pentru ca majoritatea oamenilor nu au timp si pentru ca in 3 zile se elibereaza suficiente toxine, o putem face in 3 zile, cu irigatii ale colonului.
Postul periodic este felul in care organismul este proiectat de natura, pentru a se curata si vindeca singur.
Societatile primitive aveau ceea ce se numea casa bolnavului. Cand te imbolnaveai, erai dus la casa bolnavului si nu aveai voie sa mananci, pana cand nu te faceai bine.
Este un mecanism natural, dar oamenii de azi spun „O, nu pot sta nici macar o jumatate de zi fara mancare” si eu ii inteleg.
Cu toate acestea, cine urmeaza programul nostru se simte mult mai bine
dupa 3 zile; iar cand vede ce iese din corpul lui, e socat…
Daniel Reid: Eu nu sunt un puritan sau un calugar. Imi place sa beau putin, uneori; si un trabuc din cand in cand.
Vinul rosu si berea nu sunt bune, deoarece fermenteaza. Sunt mari producatoare de acid.
Cei care spun ca vinul rosu are antioxidanti folosesc o scuza pentru a bea vin rosu. Exista multi alti antioxidanti in natura.
Ca bauturi, vi le recomand pe cele distilate: vodca, rom, gin.
Intrebare: Ce
spuneti despre cei care iau produse contra imbatranirii? Aceasta
practica devine din ce in ce mai raspandita. Oamenii folosesc hormoni
de crestere umana, injectii cu Botox etc. Dar despre toate celelalte
metode pentru a-si prelungi viata?
Daniel Reid:
Nu exista nici o metoda pentru prevenirea imbatranirii. Tot ce se poate
face este de a incetini procesul. Ce se intampla azi e doar o
cosmetizare.
Sa-ti spun despre hormonul de crestere: da, este remarcabil. Barbatii de 75 de ani au brusc prietene de 20 si le creste parul la loc. Platesti 10.000-15.000 $ pe an
pentru injectii. Opresti injectiile, te intorci imediat
inapoi, la starea in care ai fost.
Știi ce declanseaza, in mod natural, producerea hormonului de crestere in glanda pituitara? Postul! Postul este un fenomen de auto-vindecare, nu numai de detoxifiere. Cand te opresti din mancat, glanda pituitara primeste un semnal si se activeaza hormonul de crestere… gratuit.
Deci, daca postiti in mod regulat, se secreta hormonul de crestere, incep sa se repare toate daunele in organismul dv. si se initiaza procesul de anti-imbatranire.
Dar oamenii nu vor s-o faca in acest fel. Ei vor sa traga o dusca dupa-amiaza si apoi sa iasa la o cina de lux la un restaurant, noaptea. Pur si simplu, nu vor sa renunte la stilul lor de viata.
Botox-ul este nesanatos. Sa ne uitam chiar la cuvant: -tox. E o toxina bacteriologica. Actioneaza prin paralizarea muschilor. Sa-ti injectezi fata cu o otrava care-ti paralizeaza muschii, asta numesti tu anti-imbatranire? De fapt, iti scurtezi viata. Și pentru ce?
Intrebare: Una
dintre invataturile Tao este aceea ca femeile sunt sexual superioare
barbatilor, care sunt perceputi ca partea slaba a sexelor, buni doar
pentru a fertiliza ovulele femeilor. Unii vad in aceasta un paradox,
avand in vedere ca barbatii au incercat intotdeauna sa-si afirme
superioritatea in competitia dintre sexe. Sa fie aceasta o evaluare
justa?
Daniel Reid: Din punct de vedere sexual, e absolut corect. Natura ne-a construit in acest fel: barbatul asigura semintele si devine dispensabil. Femeia ramane insarcinata, asa ca nu mai poate face sex, iar in acest timp barbatul pazeste gura pesterii, de coltii tigrilor. Și apoi, daca el piere, nu conteaza; femeia a procreat deja. Asta e natura.
Femeile sunt mai puternice, prin natura lor, deoarece ele sunt cele care trebuie sa ingrijeasca copiii si sa perpetueze specia.
Și
sa nu uitam ca, datorita hormonilor lor specifici, femeile au un sistem
imunitar mult mai bun; de aceea, de regula, traiesc mai mult decat
barbatii.
Natura a construit femeia mai puternica. Ca ele ne sunt superioare si in alte privinte – in valori sau morala – face obiectul unui alt tip de discutie.
In orice caz, daca exista barbati misogini, care dispretuiesc sau asupresc femeile, aceasta se intampla pentru ca in subconstientul lor, ei simt ca femeile le sunt superioare.
Vreti
sa spuneti ca de aceea femeile sunt tratate ca cetateni de categoria a
doua, in unele tari, iar in mai toate societatile sunt dominate de
barbati?
Daniel Reid: Femeile au avut intotdeauna mai multe responsabilitati, si barbatii au devenit gelosi. Fiind mai puternici, le-au supus fizic. Barbatii au inventat casatoria ca un drept de a spune: Aceasta femeie imi
apartine. Asta nu l-a oprit pe barbat sa aiba si alte femei, ele ii apartin. Cu cat esti mai puternic si mai bogat, cu atat mai multe femei poti avea, dar nu asta e calea naturii.
Intrebare: Ce parere aveti despre modul in care sunt tratate femeile in Arabia Saudita?
Daniel Reid: Este un exemplu extrem de sovinism masculin, in care barbatii se cred superiori.
De fapt, nu sunt. Barbatii au cateva avantaje fata de femei: sunt mai creativi, mai inventivi. Lasa femeia sa se ocupe de casa si pune-l pe barbat intr-o coliba cu o gramada de obiecte si el va inventa aproape orice.
Barbatii au o capacitate remarcabila de a-si concentra mintea asupra unui singur lucru. In acest sens, sunt superiori femeilor. Ce-as mai putea spune e ca barbatul trebuie sa invete sa respecte energia feminina, sa respecte femeile pentru ceea ce sunt si sa beneficieze de aceasta
– mai ales in timpul actului sexual.
Intrebare: Care
sunt cele trei lucruri esentiale pe care le-ati spune cuiva care
citeste acest interviu si care nu se afla intr-o perfecta stare de
sanatate?
Daniel Reid:
- Bea apa alcalina (apa imbuteliata nu este alcalina).
- Opreste-te din mancat alimente care putrezesc.
- Posteste periodic.
Articol publicat in ziarul The Bali Times, in 2006. Sursa: http://www.danreid.org/daniel-reid-interviews-articles-bali-times.asp