Dialogul interior si atasamentele emotionale reprezinta modurile prin care Egoul detine controlul a ceea ce suntem.
Simplul act al observatiei, orientat spre ceea ce simtim acum, exersat in mod constant creeaza premisele iesirii din spatiul limitat al Egoului si regasirea spatiului infinit al Constiintei noastre.
Echart Tolle, John Michael Abelar, Don Miguel Rodriguez, Carlos Castaneda
Mintea este singura unealta pe care o avem,cel mai mare aliat al nostru,dar in acelasi timp si cel mai mare dusman.
"A tine discursuri frumoase fara a le pune in practica se aseamana unei flori fara parfum" Buddha
"Nu ramane in trecut, nu visa la viitor, concentreaza-ti mintea asupra prezentului!!" Buddha
"Mintea nu este un vas ce trebuie umplut, ci un foc care trebuie aprins." Plutarh
Amidi: Care este legatura intre ganduri si minte? Mintea produce gandurile? Ce este mintea fara ganduri? Lipsa acestora o anuleaza? Sau doar "sterg oglinda" pt ca Sinele sa se reflecte mai bine? Sinele poate fi perceput doar prin minte? Mintea este singurul instrument de oglindire a Sinelui?
Eu am reusit pt cateva minute sa imi opresc gandurile........si sa traiesc o senzatie de pace incredibila.......desigur, experienta a fost scurta......deoarece e foarte greu sa imi controlez gandurile si emotiile........Dar mi s-a parut ca nu mai ramane nimic in afara de un "Ceva" interior........care nu avea legatura cu mintea.........Am perceput aceasta pace cu mintea? Mi-e greu sa cred...... Si oare perfectioanrea mintii este primul pas spre cunoasterea adevarata?
Teo: Mintea, in acceptiunea yoga, cuprinde totalitatea functiunilor mentale, inclusiv gandirea (generarea de ganduri). Mintea fara ganduri e precum un ecran fara imagine proiectata pe el. Mintea este stratificata, fiind posibil astfel ca un nivel al sau sa poata percepe (studia) un alt nivel al sau. nsasi miezul demersului spiritual este studiul lumii prin intermediul mintii, de departe spre aproape, ajungandu-se pana acolo unde mintea incepe sa analizeze propria functionare, strat dupa strat, aceasta inaintare inspre launtru fiind de fapt cresterea nivelului de constientizare. Apropo – daca studiul stiintific al psihicului are in Occident cca 160 de ani vechime, cel din interiorul Invataturii Yoga are peste 2000 de ani, luand ca reper lucrarea lui Patanjali (cea mai clara si cuprinzatoare sistematizare a invataturilor yoga).
Foarte important:Despre experimentarea opririi gindurilor, trebuie sa te avertizez ca e foarte periculos sa te avanti in asemenea demersuri fara o pregatire serioasa, constiinta lipsita de stapanire de sine si ajunsa intr-o stare libera de inlantuirea obisnuita a gandurilor se poate rataci foarte usor in tenebrele subconstientului - ratacire fara de iesire de cele mai multe ori (ce poate duce la moarte sau nebunie). Sper ca am fost clar inteles!
Amidi: Despre oprirea gandurilor: Am citit mai multe carti in care se explica necesitatea acestei experiente si procesul ce trebuie urmat.....ultima a fost "Puterea Prezentului" de Eckhart Tolle si aceasta m-a convins......mi se parea atat de usor, imi doream sa fiu acolo, sa vad ce este dincolo de ganduri.......Tu m-ai speriat.......si am oprit investigatiile. Nu pot sa nu ma intreb: daca este atat de periculos, de ce lumea este instigata, de multi astfel de autori sa experimenteze? Are curajul sau inconstienta legatura cu experimentarea?
http://dialogspresens.blogspot.com/2011/02/relatia-dintre-minte-si-ganduri.html