Pranayama: Invatarea artei respiratiei balansate
Echilibrul este adevarul real al naturii si acest citat este in special relevant in cazul respiratiei. Dupa cum spun mari yogini, noi suntem respiratia, inspiram si expiram, iar linia fina dintre cat de mult retinem si cat de mult eiberam, creaza „echilibrul” necesar. Acest echilibru, care exista inca din momentul nasterii, nu numai ca este greu de obtinut in viata de zi cu zi, dar nu este nici durabil. Tehnica extraordinara de respiratie controlata, numita pranayama, ne poate ajuta sa atingem acest echilibru.
Dupa cum sugereaza si numele, „Prana”, forta vitala si „Yama”, controlul energiei, atunci cand sunt puse laolalta au beneficii dincolo de orice ne-am imagina. Cu toate ca lumea incepe sa accepte si sa aprecieze beneficiile pranayama, nu toti sunt constienti de reala arta de a echilibra respiratia. Aceasta arta de a respira poate fi dusa la nivel de maiestrie cu usurinta atunci cand intelegem sistemele gemene din corp, cunoscute in mod popular sub numele de Yin si Yang, masculin si feminin, Shiva si Parvati sau Solar si Lunar.
Pentru functionarea zilnica si o intelegere de baza, voi aborda sistemele solar si lunar din corp, unde partea dreapta este solara iar cea stanga este lunara. Lucrand in cruce, partea stanga a corpului este legata la emisfera dreapta a creierului si vice-versa.
Practicand pranayama, se poate obtine echilibrarea acestor doua sisteme. Curgerea respiratiei se petrece simultan in ambele nari atunci cand se echilibreaza respiratia. Acest tip de respiratie este experimentat si practicat de catre mari invatati, yogini si suflete inalte. O respiratie echilibrata stimuleaza toate chakrele, lucreaza asupra asepectelor ascunse ale aurei umane, intareste sistemul imunitar si incetineste procesul imbatranirii. In plus, deschide chakra celui de-al treilea ochi (ajna chakra), pastratoare a unui potential incomensurabil neexplorat de catre mintea umana in stare de veghe.
Am sa prezint mai jos cateva dintre tehnici, pentru a le putea practica, de preferat dimineata, impreuna cu eventualele contraindicatii.
Nadi Shodhana sau Practica respiratiei alternate
Ce este: Exista trei sisteme pricipale de nadisuri in corp, avand un ax central in Sushumna Nadi si doua secundare: Ida si Pingala Nadi. Nara dreapta este conectata la Pingala, iar cea stanga la Ida. Acestea doua sunt conectate direct la creier, ceea ce echilibreaza cele doua emisfere, conducand la o stare mentala neutra.
Atunci cand se practica respiratia alternativa, aceasta purifica si echilibreaza ambele sisteme. Atunci cand respiratia incepe sa curga liber si usor prin ambele nari, mintea intra intr-o stare de bucurie si calm, necesare pentru dezvaluirea unor zone mai profunde ale constiintei.
Nadi Shodhana Mudra
Cum: Stati drept in Sukhasana sau Vajrasna, de preferat la distanta de zid. Faceti mudra Nasika cu mana dreapta, ca in imaginea din dreapta. Indoiti degetul aratator si cel mijlociu in timp ce tineti drepte degetul inelar si cel mic. (Puteti de asemenea sa tineti degetul aratator si cel mijlociu pe frunte, intre sprancene).
Acum asezati degetul mare pe nara dreapta usor si expirati pe nara stanga. Inspirati si expirati de trei ori pe nara stanga, apoi obturati nara stanga cu degetul inelar imediat. Inspirati si expirati de trei ori pe nara dreapta, apoi lasati mana jos. Profund si incet, inspirati si expirati prin ambele nari (imaginati-va ca inspiratia si expiratia are loc incepand de la nari). Aceasta este o runda de respiratie.
Acum repetati procedura, insa incepand cu nara dreapta. Executati in acest fel 12 runde, insa alternand nara cu care incepeti. Secventa este deci in modul urmator: Sx3, Dx3, Centrux3; Dx3, Sx3, Cx3; Sx3, Dx3, Cx3; Dx3, Sx3, Cx3…. pana completati 12 runde. Se poate incepe cu 2-3 runde, marind gradat numarul acestora.
Beneficiile Nadi Shodhana: Echilibreaza emisferelor cerebrale, curata nadisurile, ajuta sistemul circulator si cel respirator, tranchilizeaza mintea, activeaza centrul intuitiei din corp etc. Fiecare va experimenta beneficii subiective in functie de nivelul de practica, echilibrul propriului corp si de concentrarea cu care executa exercitiile.
Contraindicatii: Niciuna!
Kapalbhati Pranayama
Ce este: Kapal – craniu, Bhati – lumina, inseamna sa trimiti lumina si energie in craniu, prin pomparea cu ajutorul abdomenului. Miscarea profunda a abdomenului sub influenta respiratiei ajuta la echilibrarea canalelor din corp.
Cum: Stati drepti la distanta de zid, in Sukhasana ori Vajrasana si relaxati-va complet. Inspirati profund si expirati in forta, insa inspirati pasiv. Nu faceti niciun efort sa inspirati, aceasta se intampla natural. Expiratiile explozive vor canaliza energia in abdomen si o vor pompa catre creier. Trageti abdomenul catre sira spinarii pe expiratie. Faceti aceasta miscare sa fie cat mai confortabila pentru voi, fara fortare. Abdomenul se va misca catre si dinspre sira spinarii odata cu respiratia. Repetati aceasta procedura de 15 – 20 de ori.
Acum controlati-va narile plasandu-va degetul aratator sub nas, ca sa vedeti care nara este activa. Ar trebui sa fie ambele. Daca nu este asa, tineti cont de care este activa. Intoarceti capul usor in directia narii active. Daca nara dreapta este cea activa, intoarceti capul catre dreapta si faceti kapalbhati de 15 – 20 de ori si vice-versa. Controlati din nou actiitatea narilor si daca tot nu s-a echilibrat, puteti sa repetati procedura a doua. Sau puteti face kapalbhati alternand narile, dupa cum este descris in clipul de mai jos.
Beneficii ale Kapalbhati Pranayama: Echilibreaza emisferele cerebrale si respiratia, curata plamanii, imbunatateste circulatia sangvina, intareste sistemul digestiv si cel nervos, regenereaza celuele nervoase, curata nadisurile, vindeca hipotensiunea arteriala, elimina letargia, inalta mintea si reduce grasimea de pe abdomen.
Contraindicatii: Practicati doar la 3 – 4 ore dupa masa sau pe stomacul gol. Persoanele care sufera de boli de inima, hipertensiune arteriala, dureri de cap, epilepsie, hernie, ulcer gastric si in timpul sarcinii sau ciclului menstrual ar trebui sa evite aceasta practica. Persoanele cu hipertensiune si probleme cardiace ar trebui sa practice aceasta tehnica de respiratie doar sub ghidajul unui profesor de yoga.
Bhastrika sau Practica respiratiei foalelor (nota: mai este cunoscuta si ca respiratia de foc)
Ce este: La fel cum un fierar foloseste folele pentru a crea un jet puternic de aer, similar Bhastrika pranayama actioneaza ca niste foale pentru corpul uman Accelereaza focul digestiv, pompeaza mai mult oxigen in creier si activeaza mintea pentru a lucra mai rapid.
Cum: Stati drept in Sukhasana/Vajrasana si la fel ca in cazul Kapalbhati pranayama, inspirati profund. Acum expirati puternic fara sa puneti presiune pe nas si apoi inspirati puternic imediat. Singura diferenta dintre tehnicile Kapalbhati & Bhastrika este ca in ultima trebuie sa inspiri si sa expiri cu aceiasi viteza, constient si puternic. Amandoua mainile vor pleca in sus si in jos cu putere. Pe inspiratie mainile pornesc in sus, iar pe expiratie ele coboara. Repetati de 15 – 20 de ori. Acum verificati-va narile, vedeti care este activa. Daca sunt amandoua active, totul este perfect!
Daca este doar una activa, intoarceti capul in acea directie. Incepeti sa inspirati si sa expirati cu viteza dupa ce v-ati intors capul in directia narii active. De exemplu: daca este nara dreapta activa, intoarceti capul spre dreapta si faceti Bhastrika. Apoi si pentru cealalta parte, de 15 – 20 de ori. Narile ar trebui sa se echilibreze de la sine in acest fel.
Beneficii: Echilibrarea celor 3 dohas (Vatta, Pitta, Kapha), un metabolism crescut, bun pentru femeile insarcinate in timpul nasterii, echilibreaza sistemul nervos, reduce letargia, ajuta la recuperaea dupa bronsite, tuberculoza etc.
Contraindicatii: Hipertensiune arteriala, boli de inima, ulcer, epilepsie, glaucom, in timpul ciclurilor menstruale.
Aceste doua practici, atunci cand sunt combinate cu Brahmari (Respiratia colibri) si Ujjayi pranayama (Respiratia fizica), pot produce rezultate mult mai bune decat orice forma de meditatie.
Exista la fel de multe abordari ale pranayama cate asane sunt. Cu o practica regulata, va puteti conecta la energia universala ce curge prin noi si prin tot ceea ce ne inconjoara. Veti incepe sa fiti mai calmi, mai tacuti, mai centrati, mai mult in legatura cu pulsul corpului, al mintii si al respiratiei. Asadar, faceti o pauza de un moment, observati-va respiratia si simtiti cum curge energia!
surse:
http://fractalenlightenment.com/32433/spirituality/pranayama-learning-the-art-of-balanced-breathing
http://noulpamant.ro/articole/spiritualitate/practici-spirituale/pranayama-invatarea-artei-respiratiei-balansate/
Exista la fel de multe abordari ale pranayama cate asane sunt. Cu o practica regulata, va puteti conecta la energia universala ce curge prin noi si prin tot ceea ce ne inconjoara. Veti incepe sa fiti mai calmi, mai tacuti, mai centrati, mai mult in legatura cu pulsul corpului, al mintii si al respiratiei. Asadar, faceti o pauza de un moment, observati-va respiratia si simtiti cum curge energia!
surse:
http://fractalenlightenment.com/32433/spirituality/pranayama-learning-the-art-of-balanced-breathing
http://noulpamant.ro/articole/spiritualitate/practici-spirituale/pranayama-invatarea-artei-respiratiei-balansate/