Răsfoind presa străină realizam că nimic din ceea ce s-a spus oficial în România despre proiectul redeschiderii minelor de aur nu poate fi susţinut, asta ca să folosim un eufemism pentru minciunile sfruntate.
Întreaga afacere rezultă a fi o schemă speculativă ingenios concepută, bazată pe un scenariu de manipulare în masă, în care scop s-au mituit, corupt şi racolat înalţi demnitari, politicieni din întreg spectrul parlamentar, o mare parte a presei.
Oameni disperaţi din cauza sărăciei au fost atraşi în capcana iluziilor deşarte şi orbiţi pentru a nu vedea şi înţelege ameninţarea acumulării de 180.000 de tone de cianură în reziduurile de exploatare şi a peisajului selenar ce ar rezulta din distrugerea, prin dinamitare, a patru munţi.
“«Roşia Montană» a reuşit să atingă corzi sensibile deoarece proiectul atacă valorile în care tinerii cred cu adevărat, ecologie, transparenţă, dreptul cetăţenilor de a fi informaţi, a subliniat, pentru 'AFP', Codruţa Cernea, o pictoriţă care participă pentru prima dată în viaţa sa la manifestaţii. 'O generaţie tânără care este dezinteresată de politică îşi conştientizează vocea', a adăugat aceasta.
Majoritatea miilor manifestanţilor au vârsta între 18 şi 35 de ani şi sunt liceeni, studenţi, ingineri, artişti, antreprenori, mulţi deschişi către Europa şi către lume, dar ataşaţi de România”, menţionează AFP.
La rândul sau, cotidianul "Le Monde” reţine că “Guvernul de centru-stânga al lui Ponta, care a promis blocarea proiectului în timpul campaniei electorale, a provocat mânia românilor, adoptând, spre surpriza generală, (...) un proiect de lege care deschide calea realizării acestui proiect şi facilitează exproprierile. (...)".
Nu mare ne-ar fi mirarea ca, în cele din urmă, să fim martorii unei mari cacealmale internaţionale şi să constatăm că artizanii speculaţiei au mizat pe blocarea proiectului, pentru a scoate profitul scontat nu din exploatarea resurselor miniere, ci din daunele anticipate, deja, chiar de premierul V.V. Ponta. Declaraţiile acestuia au produs, la bursa din Toronto, efectul invers al declaraţiilor preşedintelui din vremuri mai bune. O cădere veriginoasă a acţiunilor şi suspendarea tranzacţiilor Gold Corporation Roşia Montană. Mai cârcotea un “ştie tot” în cafeneaua de la Pullman că “şmecherii au scăpat la timp de acţiuni”.
Şi o ştire de final, deloc întâmplătoare. În chiar una din zilele cele mai fierbinţi ale protestelor, premierul şi socrul său, senatorul Ilie Sârbu, liderul conservatorilor, Daniel Constantin, şi… deputatul Sebastian Ghiţă se aflau întruniţi în “celulă de criză” la Clubul Diplomaţilor. Desigur, sub pretextul plauzibil al unei reuniuni private, împreună cu familiile. Aşa să fie.
Când va afla V.V. Ponta ce surprize colosale şi vremuri intresante o să-l aştepte de pe urma “prieteniei” arătate de Sebastian Ghiţă, trezirea la adevăr să nu-i fie în clinchet de cătuşe şi nici în larma zăvoarelor la ore fixe…
Aurel I. Rogojan
Ziarele internationale au preluat declaratiile de luni ale premierului roman Victor Ponta, care prevede respingerea proiectului de exploatare a aurului de la Rosia Montana, dupa ce mii de oameni au protestat in intreaga tara.
Premierul roman Victor Ponta a anuntat luni ca deschiderea celei mai mari mine de aur din Europa la Rosia Montana va fi respinsa din cauza protestatarilor. Canadienii de la Gabriel Resources au declarat ca vor lua in considerare o actiune in justitie impotriva Romaniei. "Gabriel Resources cauta urgent confirmari ale declaratiilor si clarificarea impactului privind propunerea de autorizarea a proiectului", a anuntat compania. Proiectul a fost blocat timp de 14 ani, iar in urma cu o luna cabinetul de stanga al premierului Ponta, care s-a opus inainte de venirea la putere, a renegociat contractul. Mii de persoane protesteaza in orasele din Romania impotriva proiectului, care ar urma sa foloseasca cianura pentru extragerea a 314 tone de aur si 1.500 tone de argint, scrie Reuters.
Dupa ce mii de romani au demonstrat impotriva proiectului de la Rosia Montana, premierul roman Victor Ponta a declarat ca, in opinia sa, Parlamentul va respinge proiectul. Firma canadiana implicata in proiect, Gabriel Resources, acuza incalcarea tratatelor de investitii si ameninta cu actionarea in judecata. Planul prevede extinderea si modernizarea unei mine din Transilvania, in nordul Romaniei, dupa ce mai mult de un deceniu a fost amanat din cauza impactului asupra mediului. Ecologistii acuza utilizarea masiva de cianuri toxice si distrugerea varfurilor montane. "Asta va fi sfarsitul acestui proiect de lege. Eu, ca prim-ministru, trebuie sa gasesc alte solutii pentru investitiile straine si crearea de locuri de munca", a anuntat Victor Ponta, relateaza BBC.
Mii de romani manifesteaza in fiecare seara, de o saptamana, impotriva unui proiect privind o mina de aur canadiana, o mobilizare inedita din anii '90, care marcheaza trezirea civica a unei noi generatii, scriu analistii. "Dupa primavara araba si vara turca, toamna romaneasca", proclama un banner al uneia dintre reuniunile care au avut loc la Bucuresti, in piata Universitatii, teatrul revoltei impotriva dictaturii lui Nicolae Ceausescu in 1989, informeaza o analiza AFP.
surse