Singura hrană spirituală este cunoaşterea.

Numai adevărul şi iubirea universală ne va face liberi!

Lumina care ne inspiră toţi să ne unească în conştiinţa cosmică nouă:

FRÃŢIA INIMII.

Iubirea și Adevărul nu pot fi descoperite prin cărți, biserici sau temple. Acestea vin în ființa prin cunoașterea de sine. Cunoașterea de sine este un proces anevoios dar nu dificil; el devine dificil doar atunci când încercam să ajungem la un anume rezultat. Dar a fi doar conștienți în fiecare moment, clipă de clipă de propriile noastre gânduri și sentimente, de toate acțiunile noastre fără nici un fel de condamnare sau justificare, aduce libertatea, eliberarea în care există această fericire a adevărului.

marți, 20 noiembrie 2012

Spiritualitatea rozicruciana

Traditia ordinului vorbeste despre descoperirea mormantului unui nobil german Christian Rosenkreutz, care ar fi trait intre 1378 si 1485, despre care se presupune ca ar fi fost initiat in mistere de intelepti musulmani, pe cand se afla in orient. Cei care au gasit lacasul au fost mirati sa decopere pe langa trupul maestrului, oglinzi, clopotei, lampi aprinse (care nu se sting niciodata) si masini care cantau si vorbeau. Primind denumirea simbolica de Chretien Rose-Croix (crestin al trandafirului pe cruce), ordinul isi exprima public existenta intre 1614 – 1615 prin trei carti care au circulat si influntat gandirea ezoterica in Europa, dar si in Lumea Noua: „Reforma universala”, “Nasterea Fraternitatii Roza-Crucii” si „Confesiunea Fraternitatii”.

In ciuda vehementei prin care Biserica Romei ii persecuta pe toti cei care se abateau de la dogmele impuse de Constantin cel Mare, initiatii diferitelor ordine calatoreau, se intalneau si descopereau elementele care unesc oamenii sub acelasi cer, pe acelasi pamant, intelegand ca Dumnezeu este Unul si Acelasi pentru toti copiii pamantului, deveniti, asadar frati. Astfel unul dintre parintii ezoterismului, Paracelsus a putut afirma ca „Dumnezeu va ingadui sa se faca o descoperire de o mai mare importanta si care trebuie sa ramana secreta pana la aparitia lui Ilie Artistul…si acesta este adevarul, nu exista nimic ascuns si care sa trebuiasca sa fie descoperit;din acest motiv, dupa mine va veni o fiinta minunata, care inca nu s-a nascut si care va dezvalui multe lucruri.” Intelesul tainic al frazei este tradus de Jean-Valentin Andreae ca insemnand ca adevarul transmis de Dumnezeu va fi inteles de o fiinta colectiva, care renuntand la pacatele egoismului, intolerantei, vanitatii si lacomiei, va actiona spre construirea, aici pe pamant a unei lumi mai bune bazata pe dreptate si iubire! In 1598, alchimistul Studion infiinteaza la Nurenberg Militia Crucifera Evanghelica, ordin cavaleresc rozicrucian care anunta reforma generala a pamantului, ruparea de lumea veche si nasterea societatii conduse de singurul imparat al oamenilor Iisus Christos. Hranindu-si doctrinele din invataturile lui Paracelsus, intelegand viziunea unitara a lui Hermes Mercurius Trismegistos, care spunea in Tabla de Smarald: „Ce e deasupra e la fel cu ce e dedesubt, iar e e dedesubt e la fel cu ce e deasupra, pentru a implini miracolul unui singur lucru”, rozicrucienii au amestecat armonios ocultismul musulman cu Teozofiile Alumbrados (iluminatii spanioli) pentru a crea acea pansofie (cunoastere universala).

Simbolul ordinului il reprezinta un trandafir rosu fixat in centrul unei cruci tot de culoarea rosie, caci ea a fost botezata in sangele mistic si divin al lui Hrsitos. Dupa unii exegeti ai ordinului, Crucea reprezinta intelepciunea si cunoasterea, iar trandafirul (roza) simbolizeaza purificarea, ascetismul prin care omul se transforma din pacatos in desavarsit, piatra filosofala a alchimistilor care reprezinta trecerea de la muritor la vesnic! Altii cercetatori adauga o noua dimensiune aratand ca principiul masculin simbolizat de cruce se uneste mistic cu cel feminin, ilustrat de roza, iar din casatoria lor tainica se naste si renaste etern viata universului.

Inca de la infiintare, rosicrucienii au practicat sistemul „superiorilor necunoscuti”. Acestia, spre deosebire de restul mebrilor, ajunsesera la desavarsire, puteau pastra nealterata traditia ordinului, si nu erau constransi de legile materiei, astfel incat puteau calatori nestingheriti in universurile paralele. Nu se cunosc prea multe despre treptele initierii in ordin, cu siguranta ele au fost preluate si desavasite de masoni in riturile de perfectionare, insa se poate spune cu certitudine ca ei considerau accederea la Perfectiune, pe drumul Mantuitorului Iisus Hristos din Nazareth: Curajul leului, blandetea mielului, si sacrificiul pelicanului care isi sparge pieptul cu ciocul pentru a-si hrani puii. Vulturul bicefal, ar putea fi un simbol rosicrucian ilustrand dublul caracter al puterii: activ-pasiv, stiintific-religios, Dumnezeu in cer, Dumnezeu pe pamant! Din cercetarea operelor lui Robert Fludd, dar si din lucrarile alchimice ale lui Boehme, Paracelsus sau Agrippa se poate gasi o definitie globala a conceptelor rosicruciene organizate intr-un sistem teozofic influentat de hermetism, kabbalah, neoplatonicism, gnoza. Poate Renasterea n-ar fi fost capabila sa puna capat unui Ev Mediu intunecat si sangeros, daca ideile unor Campanella din „Cetatea Soarelui”, sau Francis Bacon din „Noua Atlantida” , ambii profund impregnati de esoterismul rosicrucian, nu ar fi circulat in aproape toate colturile lumii crestine, si nu numai! Pentru rosicrucieni este absolut necesara declansarea reformei universale, religioase si sociale: „Hristos traieste in om, El il patrunde cu totul si El este o piatra vie a acestei stanci spirituale, cuvintele Mantuitorului aplicandu-se omenirii in general; asa se va construi templul, cel al lui Moise si cel al lui Solomon, reprezentand niste schite ale acestuia. Cand Templul va fi consfintit, pietrele sale moarte, vor deveni vii, metalul impur va deveni aur curat si omul isi va recapata inocenta si desavarsirea lumii pe care a pierdut-o lasandu-se ispitit!”. Si astazi este pastrata credinta in „superiorii necunoscuti”, care au absolvit moartea si judecata, fiind desavarsiti, vin si vegheaza asupra constructiei unei lumi mai bune, dupa Planul Marelui Arhitect Universal. Unii cerecetatori nominalizandu-i pe Caligostro si contele de Saint- Germain, ca facand parte dintre ei. Fara doar si poate, Ordinul Rosicrucian a influenatat riturile de perfectiune din masonerie, mai ales pe cel scotian, insa el a continuat sa existe si independent sub diferite forme, dintre care cele mai cunoscute sunt: Ordinul Vechi si Mistic al Rozacrucii, infiintat de H.Spencer Lewis (A.M.O.R.C.), Ordinul Kabbalistic al Rozacrucii, al lui S. De Guaita, Rozacrucea Catoloica, fratie infiintata de Peladan, Rozacrucian Fellowship al lui M. Handel si Ordinul Martinist de adanca inspiratie rosicruciana, reabilitat de catre Papus (Gerard Encausse)


1surse

http://codulluioreste.ro/spiritualitatea-rozicruciana-1/
http://codulluioreste.ro/rosicrucienii-initiere-doctrine-si-scopuri-iii/
http://www.steinerbooks.org/detail.html?id=9780880104753
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mulțumesc, draga mea Românie!

Mulțumesc, draga mea Românie!

Tehnologia energiei libere - MAGRAV

Logo Design by FlamingText.com
Logo Design by FlamingText.com